Hur ofta behöver man byta golfklubbor?

Beroende på hur insatt du är in golfen sedan tidigare så kan du ha lite olika bild om svaret på denna fråga. Det finns nämligen ett ganska starkt rykte inom golfen eller vad man ska sägas som säger att golfare köper nya klubbor varje år.

Detta är troligen ganska mycket ett rykte egentligen då få spelare troligen byter ut sina klubbor så ofta. Sen ska sägas att ifall man byter klubbor vart femte år och vid byte inte ändrar alla klubbor utan bara t ex drivern ett år, träklubborna nästa år, järnsetet ett annat år och kanske slutligen puttern ett år kommer man upp i nästan nya klubbor varje år.

Då till själva frågan om hur ofta man behöver byta klubbor?

Svaret på detta är med stor sannolikhet att klubborna håller i många år. Sedan lite olika länge beroende på vilken typ av klubba det är. Låt oss därför titta på de olika klubborna.

Driver

Slits drivern ut?

Håller med stor sannolikhet i många år. Det är egentligen bara om du vill uppgradera till någon ny häftigare driver som du behöver byta. Drivern är dock dyraste klubban i bagen varför det svider klart mer i plånboken att byta ut den.

Själva slitaget på klubban är minimalt.

Träklubborna

Egentligen gäller samma sak här som för drivern. Sen beror det så klart mycket på hur ofta du använder klubborna. Men generellt håller de i många år.

Järnklubbor

Till skillnad från drivern börjar det dyka upp lite slitage på järnklubborna. Det är groovsen som tar stryk med tiden. Sen beror det så klart väldigt mycket på hur mycket de används och hur hårt en spelare slår.

Men för vanliga golfare kan man tala om ganska många år innan de behöver bytas ut. Sen ska också sägas att det har hänt mindre i teknologi när det kommer till järnklubborna än träklubborna. Ett 25 år gammalt järnset som inte är slitet och passar till en viss golfare kan fortfarande vara bra. En 25 år gammal driver är troligen markant sämre när det kommer till teknologi .

Wedgar

Större slitage på wedgar

De klubborna som behöver bytas ut lite mer regelbundet är wedgarna. Dessa används ganska ofta och beroende på hur många man har så blir det fler slag med just varje klubba. Sedan används de också ofta lite hårdare och då menar jag att de slås i bunkern osv. Där sand och annat kommer mellan och sliter på groovsen.

Vid normalt användande kan därmed wedgarna behöva bytas med några års mellanrum. Vi talar dock absolut inte om att man ska behöva byta dem varje år. Nu självklart förutsatt att man inte spelar väldigt mycket.

Puttern

En putter slits i princip inte alls utan håller i oändligheten. Är den skön och passar ditt spel finns det ingen anledning att byta ut den. En putter kan vara 30 år gammal utan några problem alls och troligen dubbla det också.

Proffsen

De som sliter mest på sina klubbor är så klart proffsen. De spelar mängder av ronder per år i sina tävlingar bara. Snittet sägs där vara mellan 20 – 30 turneringar per år. Sen säger vi att spelaren klarar cutten i hälften av tävlingarna så blir det mellan 60 – 90 ronder per år där.

Lägg där till att de allra flesta slag ett pro slår inte är under tävling utan i träning. De slår tusentals bollar under ett år på rangen och då talar vi om många tusentals bollar. En träningsdag på 8 h där de slår en boll var 30:e sekund ger ungefär 1 000 bollar bara det. Alltså vi talar om många bollar per år.

Hur ofta byter då proffsen klubbor?

Det man brukar säga som en liten riktlinje är att proffsen byter drivern när de vill testa något nytt inte för att den är utsliten. Järnklubborna byts 1-2 gånger per säsong. Wedgarna byts ungefär 4 gånger per säsong. Puttern byts när puttningen går dåligt inte när den är utsliten.

Grepp och skador

Två områden som vi inte har tagit upp hittills och det är ganska medvetet är det här med greppen och skador på klubborna.

Att en järnklubba får små märken på sig efter att man slagit mot stenar osv är fullt naturligt och gör inget alls. Dock kan så klart större skador dyka upp på en golfklubba. Skaftet kan t ex brytas av om man råkar slå mot en trädstam. Att själva klubbhuvudet ska gå sönder är inte så troligt på en järnklubba eller wedge. Men som sagt var kan skaftet gå sönder och då är det att välja på att antingen sätta dit ett nytt skaft eller byta klubban.

En driver är tillverkad på ett annorlunda vis vilket gör att de kan spricka osv om de åker på stryk. Isf behöver klubban självklart bytas ut. Men detta ska sägas är väldigt ovanligt.

Skador kan dock uppstå som tvingar fram ett byta men de kan komma dag ett lika väl som efter 10 år så går inte att säga mycket om det.

Grepp

Greppen slits men är lätta att byta ut

Det som slits på klubbor är grepp. Det går inte att komma ifrån detta i princip. Mjuka grepp slits snabbare än standardgrepp t ex men egentligen alla grepp slits. Ett enklare gummigrepp kommer att torka till efter några år och gör det halt att håla i klubban.

Helt enkelt grepp slits men detta betyder inte att man behöver byta klubbor. Klubbor med några år på nacken kan kännas som nya genom att byta grepp. Att skifta greppen är något som du kan göra själv om du vill. Det är enklare än vad man kanske tror. Vi har gjort en guide där vi visar hur man kan göra detta utan många verktyg. Egentligen bara en kniv och lite lacknafta. Kolla in vår guide.

Att byta grepp själv kostar från 50 kr per klubba och uppåt beroende på vilken grepp du köper och av vem. Detta är alltså bara en bråkdel av vad en helt ny klubba kostar. Om du inte vill göra det själv utan anlitar en golfverkstad till jobbet kostar det så klart mer men fortfarande mycket billigare.

Sammanfattning

Klubbor behöver verkligen inte bytas varje år. Det går strålande att ha många klubbor i flera år utan problem. Personligen i bagen jag har när detta skrivs så finns det klubbor som jag inte ens har en aning om hur gamla de är.

Puttern har jag alltid gillat och den är nog 10+ år gammal. Ett nytt grepp för några år sedan så är den perfekt. Drivern gillar jag också och har hängt med i kanske 5-6 år med byta av grepp varje eller vartannat år. Järnklubborna kanske är tre år gamla eller något och wedgarna ungefär samma. Wedgarna har haft mjuka sköna grepp på sig så där har något byte gjorts. Järnklubborna fortfarande med samma grepp som vid köpet.

Klubbor håller alltså länge och det är ofta köpsuget efter något nytt som avgör när sådant görs inte slitage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *