Golfens 10 största myter

Utvecklingen går framåt det är vi alla ganska medvetna om och AI har blivit en stor del av detta. Som jag sagt tidigare använder vi AI här på sajten för vissa saker. T ex är den strålande för att skapa bilder som ska visa något speciellt eller om man bara behöver en bild på något random.

Vi använder inte AI alls mycket för texter här på Golfprylar utan mer som ett verktyg för att söka information eller förslag på saker man kan skriva om. Sedan måste självklart allt som man får fram kontrolleras då det inte alltid stämmer.

Exempel på detta är en sökning jag gjorde för några dagar sedan inför Solheim Cup som nu går av stapeln. Jag skrev och undrade hur många svenskor som var med. AI:n sa då att det var tre svenskor med i tävlingen. Men jag hade för mig att det var fyra så kollade upp det och såg därmed att det inte stämde. Alltså man måste kontrollera allt men ofta är det ett bra verktyg för att antingen ge ett svar eller en hjälp på vägen för att hitta svaret.

Myter

Sen är väl AI:n generellt inte direkt inställd på vårt land och det sättet vi ser saker på vilket gör att man måste tänka igenom sådant också. Det fick mig att tänka på vad AI skulle säga om myter inom golfen. En sökning på ”Vilka är de 10 största myterna om golf” gav mig svaret som kommer här under.

Lite intressant att se vad resultatet blev. I texten här har jag gjort så att allt som kommer från AI:n är i kursiv stil. Mina kommentarer till de olika punkterna är inte det. Alltså det är tydligt vad som är en dator och vad som är jag. Jag väljer även att inte redigera texten alls från AI:n utan rätt eller fel så får det står som den sa.

Så här kommer en lista på de 10 största myterna inom golfen ur en smart dators perspektiv. Kan säga att jag inte tror de är ordnade i någon speciell ordning så nummer ett behöver inte vara en större myt.

1. Golf är enbart för äldre människor

Är golf något för bara äldre personer?

Många tror att golf endast är för äldre personer, men det är en sport för alla åldrar. Golfens popularitet växer bland unga, tack vare nya format som Topgolf och mer tillgängliga alternativ som juniorprogram och ungdomsturneringar.

Kommentar – Vet inte riktigt om jag håller med om detta egentligen. Tror nog de flesta tänker att alla kan spela golf oavsett ålder. Sen tror säkert många att snittåldern på en golfare är ganska hög och det stämmer. 2023 var snittåldern på spelare i Sverige 48,8 år. Kvinnor är i snitt klart äldre än män men det är samtidigt färre kvinnor som spelar varför åldern blir som den blir. Varför skillnaden är så stor på män och kvinnor är en helt annan diskussion.

Där jag bor har vi inte Topgolf men vad jag läser mig till verkar det finnas i Stockholm t ex. Det kan säkert stämma att det är bra med sådan utveckling för att skapa intresse bland yngre. Simulatorer och liknande skapar ju en lätthet att spela golf. Att det blir lättare att spela är bra för golfen på det stora hela. Jag har läst att det ökade spelandet i simulatorer heller inte påverkar hur mycket vi spelar ute på våra banor. Vi spelar mest en annan tid på året.

2. Man behöver dyr utrustning för att spela bra

Det är en vanlig missuppfattning att du behöver den senaste och dyraste utrustningen för att prestera bra. I verkligheten kan en budgetuppsättning klubbor fungera bra, särskilt för nybörjare. Det viktiga är att hitta klubbor som passar din sving, snarare än att jaga det dyraste alternativet.

Kommentar – Nu är vi inne på klassiska grejer. Bara att hålla med om att många verkar tro detta. Annars hade tillverkarna inte kunnat sälja så många dyra klubbor. Pris är inte en garanti på något vis, visst är sannolikheten större att en dyr klubba har god kvalité men det är inte samma sak som att du kan spela den. Passande klubbor inte dyra klubbor är rätt väg att gå.

3. Golf är inte fysiskt krävande

Golf är inte fysiskt krävande

Även om golf inte är lika intensiv som vissa andra sporter, kan det vara fysiskt krävande. Gång mellan hål, långa speldagar och den precision som krävs vid varje slag gör golf till en uthållighetssport. Bra fysik kan ge stora fördelar.

Kommentar – En otroligt tröttsam åsikt som turligt nog börjar bli ovanligare skulle jag säga. När jag började spela golf för 20+ år sedan så var det mycket moderatbandy och att det inte är en sport som man hörde. Detta är nu inte alls lika vanligt skulle jag säga och det är bara skönt.

Visst golf är inte lika fysiskt som att cykla Tour de France, springa en maraton eller lyfta vikter i tyngdlyftning. Men det finns en anledning varför golfare bara blir bättre och bättre tränade. Försök att spela 4 långsamma ronder som en tävling normalt pågår i och samtidigt hålla koncentrationen uppe om du inte är vältränad.

Golf är mer att man ska orka att hålla koncentrationen uppe vilket inte är lätt det.

Sen som fysisk aktivitet är det en strålande grej för oss som bara vill få in lite vardagsmotion. Du går ca 8 – 10 km under en rond. Detta är totalt strålande träning och fördelen med det är att man inte ens tänker på att det är träning. Eller ibland kan det vara bra att tänka på det som träning. Går ronden totalt uselt kan det vara bra att t ex sluta räkna score och istället tänka ”Jag får nu strålande motion”.

4. Det är för sent att börja med golf om du inte spelade som barn

Golf är en av de få sporter där du kan börja spela när som helst i livet och fortfarande bli riktigt bra. Många börjar spela som vuxna och hittar glädje i sporten utan att behöva ha tränat som unga.

Kommentar – Kan tycka att detta är lite konstigt då AI:n tidigare sa att golf enbart är för äldre. Där det finns en sanning i är att du inte behöver börja spela golf som 5-åring om du ska bli tourproffs. Man läser ofta om golfspelare som inte började så tidigt utan höll på med andra sporter innan och sedan tog tag i golfen ordentligt eller började som nybörjare.

Sen tror jag inte att folk tror att man måste börja jättetidigt för att bli bra som en vanlig spelare heller. Visst kommer du troligen inte att bli scratchspelare om du börjar när du fyllt 60. Men 30 är det säkert fullt möjligt.

5. Du behöver en perfekt sving för att spela bra golf

Även om en bra sving kan hjälpa, är golfens verkliga essens strategi och mental styrka. Många framgångsrika spelare har oortodoxa svingar, men det som spelar roll är hur effektivt du kan få bollen i hål, inte att din sving ser perfekt ut.

Kommentar – En sving behöver absolut inte vara perfekt och det stämmer att det finns många stora spelare med lite konstiga svingar. Det handlar på det stora hela om att vara i rätt position vid vissa ställen i en sving och hur man väl gör för att komma dit spelar ingen roll. Exempelvis att du kommer ner med klubban rakt när du just träffar bollen. Annars blir slagen inte raka. Hur du tar dig dit är inte viktigt om du kommer dit.

Men jag tror inte att golfens verkliga essens är strategi och mental styrka. De är superviktiga utan tvekan och jag skulle ranka dem på samma nivå som svingen. Det rätta är troligen att de alla tre är lika viktiga. Sen är strategi mycket lättare att bli bra på ska sägas. Bara läsa några av artiklarna som vi har skrivit om det så kommer du långt.

6. Bara proffsen har caddies

Det är en vanlig uppfattning att caddies endast är för proffsspelare, men många golfbanor erbjuder caddietjänster för amatörer. En caddie kan hjälpa dig med klubbval, avståndsbedömning och läsa greenerna, vilket förbättrar din spelupplevelse.

Kommentar – Visst en ovan spelare på en ny banan har troligen större nytta av en caddie. Men här i Sverige är det frågan om det ens finns caddies på någon bana. Kanske någon erbjuder det men lär inte vara många isf.

Spelar du utomlands är det så klart en annan sak. Det man kan säga är därmed att denna myt egentligen stämmer här i landet men inte utomlands.

7. Golf är för dyrt och elitiskt

 Golf är för dyrt och elitiskt

Golf har länge haft ett rykte om sig att vara en elitistisk sport, men idag finns det många prisvärda alternativ för att spela och träna. Många banor erbjuder rabatter och det finns offentliga golfbanor som gör sporten mer tillgänglig.

Kommentar – Som jag skrev tidigare så hörde man ofta det här med moderatbandy och det var ju till stor del detta som menades då.

Men som det står här skrivet så går det att spela golf utan att behöva betala en massa. Vi har tagit upp detta ämne flera gånger i artiklar här på sajten och ett exempel på detta är Börja spela golf på en budget – Välja utrustning. Denna artikel tittar lite närmare på utrustningen. Men vi har andra som tar upp även det här med medlemskap osv.

Det går helt klart att hålla nere priset. Du behöver liksom inte köpa en driver för nästan 10 000 kr (dyraste jag hittade just nu på Dormy) utan en några år begagnad för kanske 1 500 kr kommer du långt med. Eller kan du låna en driver av en bekant vilket kanske kostar dig en fika på klubben.

8. Ju hårdare du slår, desto längre går bollen

Att slå hårt betyder inte automatiskt att bollen går längre. Teknik och precision är mycket viktigare än ren kraft. En kontrollerad sving med rätt teknik ger bättre resultat än att bara försöka träffa bollen så hårt som möjligt.

Kommentar – Stämmer helt klart. Det är en samverkan mellan olika faktorer där så klart svinghastigheten är en stor faktor i hur långt bollen går.

En av de svåraste sakerna inom golfen är att ta i mer när man slår samtidigt som man inte spänner musklerna och blir stel. Risken är därmed om man försöker drämma på hårt att allt bara blir mest fel.

9. Reglerna är för komplicerade

Det är sant att golfens regelbok kan verka komplex, men du behöver inte känna till varje detalj för att kunna spela. Grundreglerna är relativt enkla, och det finns många resurser för att hjälpa dig förstå reglerna när du avancerar.

Kommentar – Håller helt och hållet med. Spelar du bara sällskapsgolf är det egentligen inte många golfregler du behöver ha koll på. Ska du spela tävlingsgolf blir det viktigare att kunna fler regler lite mer noga. Men på det stora hela är det inte så svårt med reglerna egentligen.

En sak som ska tilläggas att det har arbetats mycket med att göra golfens regler enklare och tydligare. 2019 kom en sådan stor genomgång t ex.

10. Golf tar för lång tid

Golf tar för lång tid

Medan en full runda kan ta flera timmar, finns det kortare alternativ som 9-hålsrundor eller snabbare format som tar betydligt mindre tid. Det finns också banor och klubbar som erbjuder snabbare spel för att passa in i en upptagen vardag.

Kommentar – En rond en lördagsförmiddag när banan är full med fyrbollar tar så klart lång tid. Tar jag mig personligen så spelar jag en lugn dag själv på 2 ½ h vilket väl är halva tiden jämfört med en lördag med fullt på banan.

Det man ska komma ihåg som det även står i myten är att man inte måste spela 18 hål varje gång. Har man långt till banan eller betalar greenfee förstår jag varför 18 hål är det som spelas. Men en spelare med kort till banan kan mycket väl glida ut en kväll för 9 hål.

Det är då ofta det är bäst att spela golf ska också sägas då det är lugnare på banan. 9 hål för en tvåboll går kanske på 1 ½ h. Kommer du kort inpå så kanske det går att klarar av det hela på ca 2 h om du bor nära. Visst inte lika snabbt som att t ex ta en promenad där hemma eller en löptur. Men samtidigt inte något som tar allt för lång tid heller.

De flesta kan säkert hitta 2 h på en vecka där man får komma i väg och lite paus från jobb och barn. Att komma i väg en hel förmiddag på helgen är troligen svårare.

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
BlåBlå
GråGrå
RödRöd
+1
79 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *