Om förra mallen var en lite tråkigare sådan då det egentligen bara handlade om att göra ett hål långt så är detta en klart mer intressant mall.
Denna vecka tar vi upp mallen som brukar kallas för Cape. Som det ofta blir finns det lite olika tankar på exakt vad som krävs för att ett hål ska räknas som ett Cape-hål.
Vad jag kan läsa mig till verkar det vara så att när C.B Macdonald designade det första Cape-hålet så var hans tanke att det skulle vara en bit land som stack ut och var omringat av vatten på tre sidor. Denna definition har dock ändrats en del med tiden.
Det är t o m så att det hålet han byggde på National Golf Links of America som kallades för Cape (14:e hålet) har byggts om. Tydligen behövde en väg byggas till det nya klubbhuset så man fick flytta greenen en bit vilket gjorde att den inte stack ut på samma sätt längre.
Dock är det inte bara greenen som är det intressanta med ett hål av detta slag utan det är hela vägen fram till hålet. Kort kan man säga att det är ett hål som böjer av åt ett hål hela vägen och vid sidan finns det ett hinder som normalt är vatten.
Tee är sedan placerat på ett sådant sätt att du behöver gena en bit över vattnet för att kunna komma till en bra position. Taktiskt blir detta intressant då du måste bedöma hur mycket du kan gena och klara dig från vattnet.
Vi har sett hål där de extremt långtslående t o m kan gå för green från tee. Att försöka gena på detta viset är självklart en stor risk och inget för de flesta av oss golfare utan vi får välja en bit närmare tee. Här under kommer en bild som visar ett hål av denna typ.
Detta är fjärde hålet på Parkbanan på Hooks GK. Ett par 5-hål där du just ställs inför valet av hur mycket du ska våga kapa av från tee. Kan även tilläggas att på detta hål så går det ett annat hål parallellt längst hela vägen så du kan missa höger utan större problem.
Självklart når inte de allra flesta golfare detta hål på två även om de får till ett bra utslag. Men det behöver inte bara vara för att nå på två man vill komma längre fram. Andraslaget som är ett transportslag blir enklare t ex. Då greenen är omringad av vatten vill du gärna inte ha ett långt inspel på detta hål. Alltså ställs du inte för en del taktiska frågor.
Många kända hål
Det finns många kända hål som är enligt denna mall. Du har t ex 18:e hålet på TPC Sawgrass som går i denna stil. Sen som du kan se på bilden här har vi även 18:e på Pebble Beach.
Att dessa är sluthål på banor som används på tävlingar är inte underligt. Hål av denna typ blir ofta spännande då det finns olika vägar att spela. Det går att göra en eagle samtidigt som dubbelbogeyn inte är långt bort.
Tänk dig själv hur nervös man skulle vara om man stegade upp på sista hålet med ett slags ledning och utöver det mest bara ser en massa hemskt vatten att slå ner bollen i.