Något som har blivit mer och mer poppis de senaste åren är discgolf, eller frisbeegolf som det kan kallas av dem som inte spelar, som är en variant av golf som utförs med discar / frisbees och där målet är att träffa en målkorg på så få kast som möjligt.
Detta kan vara en bra ersättning för golf nu till hösten och vintern när golfbanorna börjar stänga, då man kan spela discgolf utan problem fram till snön lägger sig.
Det finns även discgolfbanor som har vinterbanor, som är öppna och underhållna året runt. Det går fint att spela i snö så länge man kan ta sig fram och håller reda på vart discarna tar vägen (undvik vita discar).
Golfare kan säkert ha väldigt olika uppfattning om discgolf, från att det låter som ett kul och lättsamt alternativ till att det är töntigt om man jämför med vanlig golf.
Själv tycker jag att det är kul och även väldigt smidigt, då man inte behöver mycket utrustning för att börja och det är ofta gratis eller väldigt billigt att spela. Man behöver sällan ett medlemskap. Man behöver inte boka in en tid och det är sällan allt för trångt ute på banan.
Discgolf lånar flera olika aspekter från vanlig golf. Banorna har på många sätt samma upplägg och man räknar poängen på lite liknande sätt med par på varje hål.
Diskarna i sig kan också påminna om golf då det finns olika typer och med specifika egenskaper, som passar bra vid olika tillfällen och beroende på hur långt man vill kasta.
Den här artikeln är lite av en introduktion till discgolf där vi kollar på likheter mellan vanlig golf och discgolf och ser vad som kan locka en golfare att testa på sporten.
Discgolfbanan
Istället för att träffa ett litet hål i marken ska du som discgolfare träffa en slags upphöjd korg med hängande kedjor, där träffytan är runt 50-60 cm i diameter och 50 cm hög.
För att träffa hålet / korgen har man både det horisontella siktet som ska bli rätt men även höjden och hårdheten i kastet. I golf kan man givetvis putta för hårt eller för löst men i discgolf har man även det vertikala siktet att oroa sig för då man inte vill kasta för högt eller lågt.
Hålen på discgolfbanan är olika långa och kan vara exempelvis 50 meter, 100 meter eller 150 meter långa. Varje hål har precis som i golf också ett visst antal kast för att komma på par.
Alla hålen har olika design där det kan vara väldigt öppet, väldigt tight (som kräver väldigt raka kast), vattenhinder som sjöar och bäckar etc, träd som står mitt i och som man måste kasta runt, kullar och stenar och att man kanske ska spela sig upp till toppen etc.
Precis som i golf finns det även här fairway och ruff men även out of bounds och ställen som räknas som pliktzoner, där man tappar ett kast om man hamnar. Dock gäller lite andra regler för om man skulle hamna i en sådan zon då man inte har drops i discgolf.
Olika långa banor i discgolf
En discgolfbana kan ha 18 hål precis som en vanlig golfbana men det kan även finnas korthålsbanor med bara nio hål och en bana kan ha olika slingor som man kan gå beroende på vad man vill ha för svårighetsgrad och hur många hål man vill gå.
I golf är det kanske inte så vanligt att man går en annan runda än att spela alla 18 hålen i ordning eller att man spelar t ex första nio eller något liknande. I discgolf kan man dock enklare hoppa mellan olika hål, eftersom de normalt ligger närmare varandra.
Detta göra att discgolf blir väldigt flexibelt och man kan enkelt gå en lång runda eller en kortare. Som i golf finns det ganska ofta även åtminstone två olika tees på ett hål – en för de som vill köra längre hål och en lite närmare hålet som passar för dem som vill köra kortare hål. Eller möjligen två korgar istället.
Tack vare detta upplägg så kan de som inte kastar så långt eller som vill köra en enklare / snabbare bana köra en slinga med tees närmare hålet och de som föredrar lite längre hål kan köra en lite tuffare slinga.
Det passar bra för nybörjare exempelvis men det kan även funka bara om man vill ha lite omväxling och behöva göra en annan typ av kast. Om man vill öva på lite kortare kast eller bara har mindre tid så kan man gå den kortare slingan även som duktig spelare.
Discarna i discgolf
Den som inte har koll på discgolf kan kanske tänka sig att det är ganska simpelt att kasta “frisbee” och att det inte kan vara något att fördjupa sig så mycket i. Detta stämmer dock inte alls.
Det finns en enorm mängd olika discar som har olika egenskaper. En del för att kasta så långt som möjligt, en del med så mycket kontroll som möjligt osv. I vissa fall vill man ha en disc som går extremt rakt och ibland vill man att den ska svänga åt vänster eller höger, beroende på hur kastet behöver se ut.
Den grundläggande uppdelningen av discar är att det finns tre huvudkategorier. Drivers, som är till för utkast och längre kast. Midrange, som är till för medellånga kast med mer kontroll. Putters som är till för korta och lite halvkorta kast, där man behöver nästan bara kontroll och stabilitet.
Discens egenskaper
Inom varje kategori så finns det sedan en väldig massa discar, som har olika flygegenskaper. Dessa egenskaper delas in i S (Speed), G (Glide), T (Turn) och F (Fade). Varje disc har ett nummer för alla de här egenskaperna, som representerar hur de beter sig i luften.
Speed handlar så klart i grunden om att få mer fart och därmed också mer längd på kasten. Men det är inte bara så enkelt att ju högre Speed ju längre kastar man, för det blir också svårare att hantera discar med hög Speed och man måste vara duktig och ha bra teknik för att lyckas med dem.
Glide handlar om hur länge discen håller sig i luften och vilken lyftkraft den har. Det påverkar givetvis också hur långt man kastar. Att kunna få discen att sväva en lång sträcka i luften istället för den bara dimper ner tidigt är viktigt för att kunna få bra och riktigt långa kast. Som discgolfspelare kommer man inse att bra glid gör väldigt mycket för kastets längd.
Turn handlar huvudsakligen om vilket håll discen kan tänkas flyga i luften. Det finns överstabila discar, stabila och understabila. Överstabila drar vanligen till vänster om man kastar ett vanligt backhandkast medan understabila istället gillar att dra åt höger. Det är bra att kunna styra sitt kast på detta vis om man vill komma till ett visst ställe.
Fade är sista siffran och handlar om hur mycket discen kommer vika av precis i slutet av sin bana. En disc viker oftast av åt något håll när den tappat fart och ska landa men ju längre Fade ju mindre svänger den av. Att ha låg Fade kan alltså vara bra om man vill kasta riktigt rakt men en högre siffra är bra om man vill glida in bakom ett hinder mot slutet av kastet.
Mycket att lära men ändå lätt att börja
Som man kan se så är det mycket man ska tänka på när man väljer disc för sitt kast, precis som man i golf måste bestämma vilken klubba man ska använda. Men för golfare är det ju oftast egentligen huvudsakligen hur långt man vill slå som avgör, så klubbvalet är inte så komplicerat.
När man ska välja disc är det många fler faktorer som spelar in. Hur långt man ska kasta givetvis men även vilken bana man vill att discen ska ha, vilket håll den ska svänga, när den ska svänga, eller om man vill undvika att den svänger av alls.
Det som är bra med discgolf är att man inte behöver mycket för att komma igång. Man kan klara sig på bara en enda disc i början, förmodligen en midrange som går så rakt som möjligt.
Om man vill satsa aningen mer kan man ha tre, fyra discar med sig ut. En driver, en midrange och en putter och eventuellt någon till för längre kast, med lite annorlunda egenskaper än den andra. Det kostar inte mer än några hundralappar att införskaffa dess.
Det är också inte så svårt att börja spela och få till helt ok kast. MEN, det finns ett stort djup i spelet och det krävs mycket för att bli bra. Det finns mycket teknik att lära sig och även mycket att fördjupa sig i när det gäller discar.
Med andra ord är det ett spel som är enkelt att komma igång med men som är svårt att bemästra, vilket gör att det är roligt både för amatörer och inbitna spelare.