Golfsimulatorer – Hur går det till att spela i en golfsimulator

I denna artikel ska vi lite snabbt gå igenom hur det faktiskt rent praktiskt går till att spela i en simulator. Här på Golfprylar har vi vana från ett par olika simulatorer och skriver ur detta perspektiv. Det finns sedan så klart andra simulatorer som kan fungera lite annorlunda.

Vem kan spela simulatorgolf?

Det allra första vi kanske ska ta upp är det här med vem som kan spela simulatorgolf. De flesta som inte spelar golf vet att det inte är helt lätt att bara komma ut och spela golf på en golfbana. Visst det finns sådana som tillåter alla att spela men vanligen behöver du ta ett grönt kort för att kunna spela där du vill.

Men här kommer en stor fördel med simulatorgolf då inget sådant krävs. Du kan boka en bana och åka dit och testa att spela golf för första gången i ditt liv och det är inga problem. Funderar du på att börja spela kan det vara ett strålande sätt att testa att känna på hur det är med golf innan du bestämmer dig för att börja på allvar.

Pris

Som med allt annat varierar priserna. Det börjar dyka upp ställen som erbjuder mer varierade former av medlemskap eller paket. Där du t ex kan köpa medlemskap för en månad eller längre tid och sedan få X antal timmar per månad som du kan boka och detta till ett lägre pris.

Det finns ställen som har varierande prislista beroende på tid du väljer att spela. Klockan 06 på morgonen är då billigare är de mest populära tiderna på helgen.

Men räkna med priser på kanske 150 – 400 kr per timme. Då bokar du själva simulatorn och sedan väljer ni hur många som ska spela själva. Personerna i sig kostar inget vilket gör att en timme kostar lika mycket om du är själv eller ni är fyra spelare.

En dator

Det är ganska uppenbart att en dator är inblandad när du spelar simulatorgolf. Här kan det sedan självklart variera hur de exakt fungerar med valen som ska göras. Men generellt bör det inte vara några problem alls bara du har lite vana vid datorer.

Vilka tjänster de som har simulatorn även har köpt till kan påverka dina val. Men det alla simulatorer bör har är dels en driving range där det går att slå bollar på samma sätt som du gör hemma på golfklubben. Sen självklart möjligheten att även spela en rond golf på någon bana.

När det gäller banor är det ytterligare en sådana sak som varierar från tillverkare till tillverkare och säkert även vilken version av simulator det är. Du kan dock inte räkna med att alla banor ska finnas utan vanligen har du några olika att välja på.

Exempelvis att hitta Augusta National verkar vara i princip omöjligt. Vad jag kan läsa mig till finns det någon kopia av banan på något system där den går under ett annat namn. Allt har med varumärken osv att göra och Augusta är då tydligen inte intresserade av att vara med. Men andra kända banor som Pebble Beach eller S:t Andrews finns ofta som val. Med största säkerhet kommer du att hitta någon känd bara som verkar intressant att spela.

Vidare kan det beroende på tillval och annat finnas andra spellägen att testa. T ex spelas det SM i något som heter duell där spelare tävlar på olika avstånd på olika hål. Den som är närmast hål vinner duellen. Sådana spelformer kan mycket väl finnas i din simulator eller så finns det andra mer träningsformer där det gäller att utmana sig själv att bli bättre hela tiden.

Väder och andra inställningar

Det går att ställa in en massa olika grejer för banan du ska spela. Standardsaker som hur snabba greenerna är, hur mycket det ska blåsa och annat väderrelaterat kan du styra över. Sen även bland vanliga spelformer som vanligt slagspel, scramble, matchspel och möjligen någon mer. Ditt handicap kan du även lägga in för att få en korrekt siffra jämfört med par.

Utrustning

Egentligen inga konstigheter här alls då du använder samma klubbor som vanligt. Har du inga klubbor själv och testar på att spela simulatorgolf på något större ställe kan du med lite tur låna/hyra klubbor.

Annars bara att spela med samma klubbor som du har och bollar. En sak att tänka på är att bollarna ska vara hela. Bollar som har skador på sig riskerar att slita mer på duken du slår mot. Det ska heller inte vara målat med någon färg på dem som kan föras över till duken när bollen träffar.

En annan ska jag har märkt är att vita klubbhuvuden kan vara ett problem för en simulator. När vi har spelat och jag använt min vita driver har det inte fungerar ordentligt. Det som händer är att slaget inte registreras då simulatorn troligen inte kan skilja på bollen och klubban. Isf är det bara att slå om så du förlorar inte ett slag eller något på det.

Golfsimulatorn är utrustad med avancerade sensorer, kameror och ibland radar som spårar bollens rörelse, klubbhuvudets hastighet och träffpunkt. Dessa data omvandlas till en virtuell representation av ditt slag på skärmen. Det är korta förklaring hur det fungerar för den att räkna ut vad ditt slag har tagit vägen.

Var bollen träffar i duken osv har alltså egentligen inget med resultatet att göra utan det är sensorer som tar data från bollen direkt när den flyger i väg. Denna data används sedan för att visa ett resultat på skärmen.

Spelets gång

Att spela sen är inga konstigheter alls. Det står vilken spelares tur det är att slå. Du ser avstånd kvar på hålet, om det är höjdskillnad, hur vädret är, hur bollen ligger osv. Sen behöver du kolla att siktet är inställt rätt då det kan vara så att det på t ex andraslag alltid siktar rakt mot flaggan.

Att ändra siktet är lätt då du bara trycker på datorn i den riktningen du vill sikta. Där kan du då även se hur långt det är till det stället du siktar på. Säg att du har 200 meter kvar på ett hål men inte kan slå detta så kan du välja ut en punkt på ett lagom avstånd du vill sikta mot. Sedan bara välja rätt klubba för att ta dig dit.

Klubbval osv är samma som du gör ute på banan i grund och botten. Självklart kan resultat variera lite då det alltid finns risk att sensorerna uppfattar något lite annorlunda. Sen slår du från matta och inne i värme och sådant påverkar kropp och boll.

Efter ett slag får du upp data om slaget och då de mest grundläggande sakerna som riktning och hur långt bollen har gått. Men även mer avancerad data finns att få fram som spinn, bollhastighet och olika vinklar. Vill man grotta ner sig i statistik finns här mycket att lära.

Puttning

Det går att göra olika inställningar om man vill putta eller ej. Det går även att spela så att du inte alls puttar utan att datorn när du väl hamnat på green räknar ut en snittputt från detta avstånd och läge. Kommer bollen nära hål kan du få nära 1 i slag medan om du hamnar långt bort kan det bli en bit över två slag i snitt.

Detta snabbar upp spelet ordentligt och gör det nog även mer roligt då puttning om du inte har en mycket avancerad setup inte är speciellt bra inne.

Bunkrar, vatten och ruff

Beroende på bana du spelar och inställning fungerar det lite olika om du hamnar i de här grejerna. Vissa banor är det inget problem att hamna i ruffen utan det är bara att slå på som vanligt och bollen flyger ganska normalt. Andra banor har straff för detta och i den simulatorn vi spelat mest så står det då lie penalty. Bollen kommer då gå mycket kortare och detta gäller här för både bunkrar och ruff.

Hamnar du t ex i vatten eller slår bollen out så kommer det komma upp på skärmen vilka val du har och var bollen kan placeras efter en dropp.

Något som kan vara bra att veta är att det ibland kan vara svårt att se ifall t ex ett träd kommer att vara i vägen för ditt nästa slag. När vi spelar ute kan vi se detta med våra egna ögon men här blir det inte riktigt så utan du kan bli lurad. Det gäller att acceptera att detta kan hända ibland. Spelar du mycket får du en bättre känsla för vad som går och inte.

Hur lång tid tar det?

Det finns egentligen inga regler om hur många som kan spela när du bokar en bana. Jämför man detta med vanlig golf där det normalt inte är fler än 4 i en boll så blir det skillnad.

Men förutsätter vi att man vill värma upp lite och sedan spela 18 hål kan man enligt egna erfarenheter ungefär säga så här. 2 st spelare hinner en okej uppvärmning och sedan 18 hål på 2 timmar ganska bekvämt. 3 st spelare kan hinna 18 hål om de värmer upp snabbt med bara några slag per person och sedan ger sig ut på ronden. 4 personer får svårt att hinna 18 hål på 2 h utan det behövs lite mer tid för dem.

Nu talar vi om att man spelar ganska effektivt för att hinna med detta. Spelar man långsamt och vill värma upp mer tar det självklart längre tid.

Sen kan du så klart även bara träna i en simulator. Gör du det själv är kanske en timme lagom då det riskerar att bli lite väl långt annars.

Realism?

På det stora hela kan man klart säga att en bra simulator är realistisk att spela i. Sen slår du alltid från en matta vilket gör att bollen t ex aldrig ligger ner dåligt i gräset osv. Där tappar det självklart lite mot verkligheten.

Men annars skulle jag säga att det är realistiskt. Gäller så klart att lära sig hur själva spelet går till men det kommer man in i ganska snabbt. Summan av det hela är iaf en bra realism.

Är det värt att spela i en golfsimulator?

Om du frågar mig skulle jag inte byta ut simulatorn mot att spela ute en skön sommardag. Men det är heller inte det du ska jämföra med. Simulatorns storhet kommer in under vintern när banorna är stängda här i landet. Vädret kan då vara hur som helst ute och det går att spela i simulatorn så länge som strömmen är på och du kan ta dig dit.

Om du vill använda simulatorn för att hålla igång spelet lite under vintern eller träna ordentligt är upp till dig själv. Eller som sagt var vill testa på hur det är att spela innan du beslutar dig för om du ska börja så är det roligt iaf.

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
SvartSvart
VitVit
19 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
MörkrosaMörkrosa
SvartSvart
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
RödRöd
SvartSvart
29 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *