Vad blir skillnaden om du spendera eller är sparsam under ronderna?

Golf har en del fasta kostnader som det inte går att komma undan. Medlemskap är självklart den största utgiften för dig som har ett klassiskt medlemskap i en golfklubb. Klubbor och liknande kan man säga har en fast kostnad då man ibland måste byta ut dem. Vanligast är dock kostnader i form av att man har ett sug för nya klubbor vilket då inte är fasta kostnader.

Men i denna artikel är inte tanken att titta på den typen av kostnader då de får anses som lite mer fasta oavsett hur mycket köpsug man har.

Ingen hänsyn tar vi här heller till greenfee. Utan vi förutsätter att man spelar på sin hemmaklubb och har ett vanligt medlemskap. Vad det kostar med 5-10 greenfees per år om man vill spela andra banor är en annan fråga än det vi är ute efter här och nu.

Kläder och skor

Vi räknar även inte in kläder och skor i kostnaderna. Kläder slits så klart och måste bytas ibland och samma ger kanske extra för skorna. Ett par skor kanske håller i snitt 3-4 år varför man skulle kunna räkna in en del av den kostnaden per år iaf. Men nu lämnar vi den typen av kostnader.

Transportkostnader

Har du koll på transportkostnaden till golfbanan?

En klassisk utgift vi inte tar upp här är även det här med kostnad att ta sig till banan. Det går tyvärr inte att räkna på det alls på något rimligt sätt då det skiljer sig otroligt mycket. Personligen har jag 3 km till banan och jag tar bilen. En billig bil också att köra men lite pengar blir det så klart. Andra kan ha 3 mil att köra eller 100 meter att gå. En väldigt skillnad alltså beroende på var man bor och banan ligger.

Men generellt är detta en stor kostnad för en rond. Men även om man har långt att åka så finns det olika nivåer att spendera. T ex samåkning till banan är ett sätt att påverka kostnaden. Åker ni delat normalt men kan åka tillsammans så minst halverar det kostnaden. Vill du veta vad det kostar att köra en bil per mil kan du använda M Sveriges kalkylator för detta.

Tanken här är istället att kolla på de lite mer dagliga kostnaderna som uppkommer med golf. Vi talar alltså om saker som peggar, fika, bollar och annat.

Vår golfare i jämförelsen

Vem golfaren är i sig spelar inte någon större roll. Vi förutsätter nu att kvinnor och män egentligen gör samma saker på banan. Vi väljer därmed att fokusera helt på hur mycket en snittspelare lirar per år. Enligt statistik så spelade en snittgolfare 16,7 ronder 2022 och 18,5 under 2021.

Nu är gissningen att detta är statistik som är tagen från bokningssytem och liknande. Därmed ingår nog inte ronder som spelats när det är bollränna eller andra system där inga tider bokas. Av denna anledning så väljer vi här att räkna med att golfaren spelar 20 ronder under detta år. En jämn siffra som trolige ligger bra nära sanningen.

Köpa golfbollar

Att köpa golfbollar kostar mycket

Det är lite svårt att hitta något om hur många golfbollar en spelare förlorar per rond. Någonstans hittade jag om en undersökning som var gjord där resultatet var 1,3 bollar förlorade per rond. Annars slängs en siffra om två bollar per rond runt på flera sajter. Dock utan att det finns någon hänvisning till var siffran kommer ifrån vad jag kan läsa. 2 bollar låter dock rimligt i mina ögon så vi räknar på det.

Vi tar nu och kollar på nya bollar för att göra detta lite enklare. Kollar man då hos de större shopparna här i landet verkar det kosta ungefär 10 kr som billigast per boll och då är det rea. Detta är då självklart de enklaste bollarna som finns att skaffa. 2-delsbollar som är mycket hårda. Vår spelare skulle då alltså göra av med bollar för 400 kr per år.

De dyraste bollarna kostar inte långtifrån 70 kr st. Pris jag hittar just nu är 66,50 kr st. Gör man av med två bollar av denna typ per rond skulle alltså priset bli 2 660 kr per år.

Sen finns det bollar i alla prisklasser mellan detta också så det det kostar alltså 400 – 2 660 kr per i bollar för en spelare som köper bollar. Jag kollade även på begagnade bollar och även om maxpriset på dem är lägre så kommer du inte mycket under 10 kr per boll oavsett.

Den som vill snåla spenderar dock inget på bollar alls. Det kräver normalt att man inte är jättenoga med vilken boll man spelar då det handlar om att spela på bollar man hittar. Normalt är det inga problem alls att hitta fler bollar än man slår bort under en rond. Skaffar man en bollhåv för någon hundring så är det med säkerhet inga problem.

Sparsamma spelaren: 0 kr (plockar bara bollar)
Lågspenderaren: 400 kr (köper av de billigaste bollarna)
Högspenderaren 2 500 kr (köper av de dyraste bollarna)


Hinken under uppvärmningen

Hink med golfbollar för uppvärmningen

Här har vi ett lite lurigt område då det egentligen är smart att slå en hink innan ronden för att värma upp ordentligt. Priserna varierar också ordentligt mellan olika klubbar för att göra det ännu lite enklare. En del har lite mindre hinkar och andra har större hinkar.

Men vi säger att detta är en klubb som tar 35 kr för en hink. Sen finns det ett årskort på 2 000 kr att köpa med fria bollar (eller iaf många bollar även om de inte är fria trots att det heter årskort). Tanken är att spelaren som sparar köper en hink varannan gång, lågspenderaren en hink per rond och högspenderaren köper ett årskort.

Sparsamma spelaren: 350 kr
Lågspenderaren: 700 kr
Högspenderaren: 2 000 kr


Hyra på banan

Dyrt att hyra golfbil

De som har spelat golf under en längre tid har märkt av en stor utveckling och det är antalet golfbilar som finns ute på banorna. När jag själv började spela för 20+ år sedan var det ovanligt. Fanns några på klubben men det var inte speciellt många. Numera är det dock mycket vanligt.

Pris för att hyra golfbil kan säkert variera men senast jag kollade var priserna från någon hundralapp upp till ca 500 kr per rond.

Ganska uppenbart blir det därmed att den som vill spara pengar inte ska hyra en golfbil.

Något jag dock upplever inte är lika vanligt längre är att spelare hyr en golfvagn. Själv bär jag bagen så har aldrig haft behov av något sådant. Men minns att det förr i tiden stod massor av vagnar att låna vid klubbhuset. Nu är det inte alls lika många kvar varför jag tror det är färre som hyr helt enkelt. Efter en liten koll verkar ett pris på ca 50 kr per dag vara rätt normalt för en vagn.

Sparsamma spelaren: 0 kr
Lågspenderaren: 500 kr (hyr en bil en gång per år eller vagn någon gång)
Högspenderare: 5 000 kr (hyr bil varje gång, men vi räknar med att två delar på priset)


Köpa fika / korv under ronden

Fika är gott under golfronden men kan kosta

Hur man äter eller inte äter under en rond är extremt varierande. Personligen brukade vi förr i tiden nästan alltid käka något efter nian även om det oftast var något hemifrån. Numera brukar vi aldrig göra det utan bara gå vidare. Ska då sägas att vi spelar när det är lugnt på banan vilket gör att valmöjligheten är större både när det gäller att stanna och inte. En lördag kan man ju nästan bli tvingad att stanna om alla andra bollar framför också gjort det.

Men att äta något under själva ronden är väldigt vanligt bland spelare och frågan är då vad det kan tänkas kosta. Det är lite svårt att säga vad det kostar då inte många skriver ut sina priser på nätet. Hittade dock någon notering om kaffe för 27 kr. Sedan ska det tillkomma något mer utöver kaffet så det är nog rimligt att räkna 50 kr minst för ett fika. Vi kan nog tala om klart mer än det också speciellt om man talar om något mer avancerat än en kopp kaffe och en korv.

Mellanalternativet är att fika men att man tar med sig fikat till banan. Sen om det är frågan om bara en banan eller om det är ett fullt fika påverkar så klart. En banan verkar kosta lite mindre än 5 kr st så vi kanske kan räkna med att det kostar 10 kr minst men att spelaren ibland lyxar till med lite finare eget fika hälften av ronderna för 20 kr. Kanske en trevlig macka och lite dricka som är medtaget.

Sparsamma spelaren: 100 kr (någon gång måste man unna sig lite saker)
Lågspenderaren: 300 kr (fika 10 kr hälften och 20 kr hälften av ronderna som är medtaget)
Högspenderaren: 1 000 kr (50 kr per rond, går så klart att spendera mer)


Tillbehör

I denna kategori räknar vi in alla de där småsakerna som vi golfspelare använder. Alltså handskar, peggar, greenlagare, handduk, vattenflaska osv. Detta är även kategorin där vi själva försöker ha en liten fot med i bilden.

Tar vi handskar så kostar de dyraste 450 kr men om man kollar dyrare från kända märken som inte kostar extra mycket så ligger priset på 280 kr styck ungefär. Sen verkar det vara vanligt med att köra 3 för 2 på handskar. Låt oss säga att en spelare gör av med två handskar per år. Vilket då blir en 370 kr ungefär. Men köper man billigare handskar som de vi säljer så ligger priset för 2 st handskar för närvarande på 108 kr. Alltså klart billigare om man säger så.

Peggar, greenlagare osv går det självklart åt lite per år. Greenlagare kanske inte slits direkt men kan slarvas bort. Flaskor kanske man vill byta ut ibland då de inte känns så fräscha efter ett tag. Dock är snåla golfaren så klart lite smart här och tar t ex en gammal läskflaska som man redan hade hemma.

Priserna på alla sådana här saker varierar väldigt. Går du till shoppen på klubben och ska ha en greenlagare med klubbmärket på kan du räkna med att betala mycket mer än en av oss. Då talar vi verkligen om mycket mer.

Totalt är detta en väldigt svår kategori att uppskatta kostnaden för men en gissning ska så klart göras.

Sparsamma spelaren: 300 kr (det är alltid lite saker som kostar så är det bara även om man är ekonomisk)
Lågspenderaren: 500 kr (lite billigare handskar och lite andra grejer så blir de snabbt denna summa)
Högspenderaren: 1 000 kr (dyra handskar, shoppa dyra tillbehör i klubbshoppen osv)


Summering

Summering av kostnaderna att spela golf per rond.

Låt oss då se skillnaden i kostnad för själva ronderna för den som spenderar och den som vill försöka få ner kostnaderna så mycket som möjligt.

Sparsamma spelaren: 750 kr
Lågspenderaren: 2 400 kr
Högspenderaren: 11 500 kr

Det är alltså en väldigt stor skillnad i hur mycket de olika spenderarna lägger på sina ronder. Största kostnaden är så klart golfbilen. Vill spenderaren inte använde sig av en sådan droppar kostnaden direkt ner till 6 500 kr istället.

Tanken med denna artikel är till stor del att visa att det faktiskt inte behöver vara så dyrt att spela golf om man verkligen vill. Sen om man har mycket pengar är det så klart okej att spendera dem på vad man vill. Väljer man då att göra det på golfen finns det många saker som gillar pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *