Vad hände med The Dan Plan?

Kanske kommer du ihåg vad detta var eller inte så det är troligen bäst att börja med en liten genomgång. Har du läst om golf i ett antal år har du nog hört talas om denna plan någon gång men numera troligen glömt bort den trots att tanken var intressant.

Vad var The Dan Plan?

Vad var The Dan Plan?

Den kortaste förklaringen som går att göra var att Dan McLaughlin bestämde sig för att testa tesen om att 10 000 timmar träning är vad som krävs för att bli riktigt bra på något. 2010 slutade därför han sitt jobb för att börja träna golf med målet att bli proffs.

Antingen låter det helt tokigt för dig eller som en intressant plan och för dig som tycker det låter tokigt kan sägas att det finns lite grund till planen iaf. Dr. K. Anders Ericsson är eller iaf var en professor i psykologi på Florida State University och han skrev en avhandling som gick ut på att bevisa att det inte är talang som är det viktiga för att nå framgång. Utan att träna målmedvetet och bra är det viktiga för att nå resultat. Denna avhandling kom i ljuset efter att Malcolm Gladwell skrev en bok Outliers som talade just om det här med 10 000 timmar 2008 för idrottare. Boken tar även upp att detta gäller för egentligen alla områden också utanför sporten.

The Dan Plan var alltså ett sätt att testa detta. Jag minns att jag läste om det när han startade upp det och tänkte att det klart var intressant att se vad en ”vanlig” nisse skulle kunna uppnå med strukturerad träning. Sen var jag väl som alla lite skeptisk till hur bra han skulle kunna bli.

Kan alla bli proffs?

Min grundtanke har alltid varit att i princip alla människor kan nå ner till scratch i handicap. Förutsatt att det inte finns några fysiska hinder ska sägas som inte går att träna bort. Sen om du ger en golfklubba till Tiger Woods när han var 10 år gammal eller en till Bert ”Talanglös” Jonsson så kommer det bli skillnad. Herr talanglös kommer kunna ta sig ner till 0 men det lär ta mycket längre tid, längre tid än vad någon troligen har intresse och ork för.

Problemet är då bara att scratch inte är samma sak som att kunna vara ett framgångsrikt proffs. Det är där jag tror skillnaden kommer visa sig i talang. Tiger tar sig förbi 0 och kommer en bra bit in på plus istället med talanglösa Bert stannar där. Exakt var gränsen går vet jag så klart inte men det är vad jag alltid har trott. Alla kan bli riktigt bra på golf med träning men alla kan inte bli tourproffs. Personligen hade jag säkert kunnat bli ett tourproffs då jag säkerligen har talang så det räcker och blir över. Troligen mer talang än Tigern och t ex Rory om man slår ihop deras talang.

The Dan Plan

Tillbaka då till Dan som skulle testa detta och hur det gick för honom. Hans plan var att träna mer än 30 h per vecka vilket skulle gör att han uppnådde sitt mål 2016 vilket var sex år efter att planen började.

Han skapade en blogg för detta som ett skyltfönster och troligen som ett sätt att även få in pengar för att kunna göra denna satsning.

För att inte göra denna artikel allt för lång kan man säga att han aldrig nådde sitt mål. Hans resa ner i handicap gjorde att han efter 1 ½ år t ex hade kommit ner till strax under 6 i HCP. Det lägsta han kom ner till i HCP var 2,6 vilket han gjorde 2014. Sen började han tydligen få problem med skador vilket gjorde att han verkar ha avbrutit planen efter lite mer än 6 000 h.

En milstolpe han uppnådde var att gå under par på en hel rond. -2 lyckades han få till en gång vilket verkar vara något som bara 1 % av alla golfare uppnår någon gång.

Mina tankar om resultatet

Egentligen tänker jag att hans resultat inte är direkt imponerande med den mängden träning han plöjde ner i detta projekt. Ta ett år som 2014 så började han med 4,1 i HCP och slutade med 3,4. Att bara sänka sig med 0,7 under ett helt år med målmedveten träning känns inte imponerande alls.

Jag kan bara se mig själv som exempel. Jag har aldrig tränat målmedvetet eller ens knappt tränat alls egentligen utan mest spelat och slagit lite på rangen. Med detta tog jag mig ner till 4,5 i HCP. Hade jag lagt massor av tid på träning känns det som ett mycket lägre handicap borde ha varit fullt möjligt.

Min gissning är därför att han inte direkt hade någon talang och därför tillhör spelarna som verkligen får kämpa för det. Sen är det troligen inte lika enkelt att börja som 30-åring som han gjorde. Säkert lättare att ta till sig träning när man är yngre.

Ett intressant koncept var det iaf som klart behövde testas av någon och att ha spelat en rond under par är iaf något att hänga i granen.

Vill du läsa mer om The Dan Plan är tipset att besöka hans blogg som en start. Den är nu inte uppdaterade sedan 2017 men det är iaf hans sida om projektet.

Produkter från shoppen

Rea!
Det ursprungliga priset var: 79 kr.Det nuvarande priset är: 59 kr.
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
BlåBlå
GulGul
LjusblåLjusblå
+2
49 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *