Vintern har för närvarande vårt land i ett ganska hårt grepp men det är faktiskt inte så lång tid tills de flesta av oss kan börja att seriöst tänka på golfen lite mer seriöst igen. Kollar man statistiken för besökare här på Golfprylar är det ganska uppenbart att mars är månaden då folk börjar bli sugna igen. Varje år är det där vi ser en stor ökning av besökare efter vintern.
Nu när det bara är några veckor kvar till dess känns det därför bra att skriva en artikel om lite olika grejer som kan vara bra att fundera igenom innan golfsäsongen börjar.
Rengöring av klubborna
Jag vet hur jag själv är ute på banan och det innebär tyvärr att jag inte alltid är jättenoga minst sagt med att rengöra mina klubbor. Det är även svårt att ute på banan rengöra dem ordentligt då det kan kräva lite verktyg eller iaf minst en ordentlig borste och vatten, blir inte lättare för varje gång man slöar med rengöringen heller. Det gäller att komma ner ordentligt i groovesen för att få dem riktigt rena.
För att få en bra start på säsongen är det därför ett tips att du tar och avsätter 10 minuter för att verkligen rengöra alla klubbor. Gör du jobbet ordentligt kommer klubborna att vara redo. Tyvärr för det med sig problemet att det inte går att skylla på dem för dåliga slag 😉
Ska du köpa något nytt?
Jag argumenterar absolut inte för att man hela tiden ska hålla på att byta klubbor, bag, vagn eller liknande. Men det kommer tillfällen då det är nödvändigt eller att man bara har ett stort sug efter den där nya drivern som säkert går 20 meter längre och rakare 😉
Om du är i ett läge där nya prylar ska köpas in är det bra att ha tänkt igenom detta redan innan säsongen börjar så att du för vissa typer av produkter kan ha dem tillgängliga direkt när spelet börjar och för andra kan vara på tidigt. Ska du ha ett nytt järnset ger det liksom inget att vänta till juni och byta utan det är bättre att göra det direkt.
Det är även bra att börja bearbeta man/hustru/sambo/föräldrar osv i god tid så att de får chansen att verkligen se hur viktigt det är att du får/får köpa nya grejer.
Fräscha upp grepp
Proffsen sliter ut sina klubbor och då speciellt wedgarna då det slår kraftfulla, bra och framför allt väldigt många slag. Vi vanliga golfare gör sällan något av detta vilket för med sig att våra klubbor sällan blir utslitna. Dock något vi ofta hinner slita ut är grepp.
Det kan vara att de blir för gamla och torra eller att det är grepp som inte håller lika bra. Personligen gillar jag de mjukare greppen som t ex Winn tillverkar. Jäkligt sköna grepp är det men livslängden är inte den bästa direkt. Byta grepp själv är heller inget svårt (kolla vår guide t ex) och det kostar inte några jättesummor att ha ett proffs att göra det heller. Det är oavsett metod klart billigare än att köpa nya klubbor. Här på sajten säljer vi t ex (10 st grepp + tejp för 340 kr). Detta är då enkla klassiska svarta grepp, skulle du vilja ha lite mer ”avancerade” grepp får du räkna med ett pris uppåt till ca 1 500 – 2 000 kr för 10 st grepp beroende på variant du väljer och säljare.
Försök att ha som vana inför varje säsong att gå igenom dina grepp och kontrollera om det är några som behöver bytas upp.
Att inte spela med bra grepp är ett recept på att misslyckas ute på ronden. Hur surt är det inte att ha slagit ett perfekt utslag men halka till vid inspelet så att bollen som bäst hamnar i något vattenhinder?
Skor, handskar osv
Lite samma sak som för greppen gäller även för skor, handskar och andra liknande saker. Behöver du byta några dobbar på skorna? Eller är handsken du haft genomskinlig numera?
Bra fäste för skorna är grundläggande för att skapa en bra och stabil plattform för din sving. Desto hårdare du svingar desto mer press kommer det att bli på fötterna och då gäller det de fäster bra. Även om du inte halkar ofta utan bara ibland är risken överhängande att du kommer att tappa förtroende för just greppet vilket mycket väl kan påverka din sving.
Det är lite som det där uttrycket med att se en rosa elefant. Finns tvivlet där i bakhuvudet så är det svårt att inte tänka och påverkas av det.
Vill du läsa del två kan du göra det Här.