Varukorgen

Varukorgen är tom

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vår Facebook

FAQ - Utrustning

Hur många klubbor får du ha i bagen?

Det korta svaret på denna fråga är att du får ha maximalt 14 klubbor i bagen. Sen finns det lite tillägg som kan vara bra att veta om. Först av dessa är att det inte alls finns något krav på att ha så många klubbor i bagen utan det är helt okej att spela med bara en om du skulle önska.

De 14 klubborna är även de du ska sluta rundan med så du får alltså inte byta ut några klubbor, förutsatt att inte en klubba går sönder (så länge som den inte går sönder för att du blivit arg på den) då den kan ersättas.

Börjar du rundan med färre än 14 klubbor är det okej att under rundans gång lägga in ytterligare klubbor i bagen. Detta förutsatt att du inte slöar ner speltempot. Går ni t ex precis förbi din bil eller skåp där det finns fler klubbor är det okej att svänga in lite snabbt och hämta hur många du vill upp till 14.

I matchspel förlorar du varje hål du spelat med för många klubbor upp till maximalt två hål. I slagspel får du två slags plikt per hål upp till maximalt fyra slags plikt.

Det finns dock ett undantag till regeln om 14 klubbor i bagen. Om du vill får du ha fler klubbor i bagen men en förutsättning är då att du innan rundan berättar för de andra spelarna vilka klubbor det är du använder. Du dömer alltså ut tillräckligt många klubbor för att komma ner till 14 st. De utdömda klubborna får du sedan under inga omständigheter använda under rundan.

Får jag byta boll under en runda?

På de stora tourerna har den en ”One ball rule” som säger att en spelare måste välja en viss typ av boll och sedan spela denna under hela rundan. Har han alltså slagit ut med en Titleist ProV1 på hål ett gäller denna boll sedan hela tiden och detta även om han skulle slå bort en boll i ett vattenhinder eller liknande.

När du spelar en vanlig runda så gäller inte denna regel utan du kan byta ut din boll. Detta självklart förutsatt att bollen har gått förlorad, är out of bounds, att du är mellan två hål osv. Principiellt kan du alltså spela med en mjuk boll på korta par 3-hål och en hård på långa par 5-hål, sen är detta oftast inte bra men det går om man vill. Du kan alltså inte bara byta ut en boll som är i spel till en du tycker passar bättre för dit tänkta slag.

Spelar du en tävling kan dock tävlingsledningen bestämma att One ball rule ska gälla under denna tävling. Detta är helt upp till dem, även om det inte är speciellt vanligt att en sådan regel gäller för mindre tävlingar.

Får jag rita linjer eller andra markeringar på bollen?

Det är helt okej att rita t ex en rak linje på din boll som du använder när du ska sikta vid en putt. Att rita in något annat (kan vara vad som helst) som hjälper dig att identifiera bollen är t o m ett krav under många tävlingar. Tittar du på PGA-touren t ex är det många spelare som spelar samma typ av boll. Finns det då inte någon unik identifiering på bollen kan aldrig en spelare vara säker på att det är hans boll ifall den har hamnat i en buske eller liknande. Då du måste vara säker på att du spelar på din boll behövs något som utmärker den. Samma sak gäller egentligen för dig alltid när du spelar varför det är smart att ha som vana att göra någon cirkel, gubbe osv på dina bollar.

Får jag använda vilken klubba som helst på green?

Säg att du har spelat upp dig kort på en stor green och flaggan står långt bort, greenen svänger även en del fram och tillbaka plus att du är på en platå under hålet. Alternativt kan du vara på en green där det finns en bunker mitt i (ja det finns faktiskt sådana) vilket gör det väldigt svårt att slå en bra putt mot hål. Det bästa skulle vara att ta t ex en wedge. Får du då göra detta?

I reglerna finns det faktiskt inget alls som hindrar dig från att ta vilken klubba som helst när du slår ett slag på greenen. Det man kan säga är att man bör vara väldigt säker på att det inte finns något bättre alternativ då det ju finns stor risk att man slår upp en stor torva vilket inte är speciellt bra för greenen, även om du lägger tillbaka den. Reglerna tillåter dig alltså det men frågan är om du ska göra det bara för det.

Om du t ex spelar hål 8 och råkar slå snett och kommer på green på hål 7 ska du utan plikt droppa bollen utanför den greenen.

14 klubbor i bagen men hittar en på vägen

Säg att du är ute och spelar en runda golf och har en full bag med klubbor och du då hittar en till klubba på något hål. Denna klubba tar du då med dig för att du kanske vet vems den är eller för att lämna in den i klubbhuset. Vad säger då reglerna?

Det är inte tillåtet att spela med fler än 14 klubbor med betoning på att spela med fler klubbor. Det är tillåtet att bära hur många klubbor som helst med dig. Det du dock måste göra då är att förklara den extra klubban som ur spel. Gör du detta är det inga som helst problem för din del och ingen plikt utgår.

Skulle du sedan råka spela med klubban får du två pliktslag för första hålet du spelat och sedan ytterligare två om du spelat ett till, max är fyra slags plikt.

Vad händer ifall din telefon ringer?

Innan mobiltelefonerna fanns så var många golfares stora nöje att ropa ”ett” ifall man råkade peta ner bollen från peggen på tee. Med mobilernas intåg har samma golfare numera också möjlighet att ropa om plikt när det ringer i en annan spelares telefon. Har de dock rätt i detta fall?

Tyvärr för dessa spelare har de inte rätt alls. Du får ingen plikt så om du ringer själv eller svarar när det ringer. Detta är ett etikettsbrott vilket inte leder till någon plikt. Är det ett vid en känslig putt eller liknande som det börjar skräna ur en telefon riskerar dock stämningen att gå ner i bollen. Men du får iaf ingen plikt även om det blir lite isigt.

Får man slå med baksidan av klubban?

Om det finns en regel som gäller inom golfen så är det att högerspelare alltid får en massa hinder vänster om bollen och att vänsterspelarna får sina hinder till höger om bollen. Hinder som är placerade på detta vis gör det ofta väldigt svårt att slå bollen. Kan man då välja att greppa klubban som en vänsterspelare om man normalt spelar från höger (och tvärtom) och därmed slå med baksidan av klubban?

Reglerna säger att ett golfslag är en framåtriktad rörelse med klubban i avsikt att träffa bollen. Vidare står det att man måste träffa bollen med klubbhuvudet. Det som det inte står i reglerna är var på klubbhuvudet man ska träffa bollen. Alltså är det helt okej att slå med baksidan av klubbhuvudet. Du kan även slå bollen med klubbhuvudet på högkant.

Proffsen tränar ofta på denna typ av slag då det kan vara användbart lite då och då. Istället för att behöva plikta kan man ofta slå sig ur problemen. Ett tillfälle då det är ganska vanligt att se spelare att slå med baksidan av klubbhuvudet är på riktigt korta puttar. Om ett proffs har missat hål med bara några cm är det inte ovanligt att de går fram och knackar i bollen med putterns baksida.

Kan jag knacka i bollen med skaftet på puttern?

Om du har kommit riktigt nära hålet så kan du säkert sätta bollen i hål även om du använder skaftet på puttern. Dock är detta inte någon bra idé då du i matchspel förlorare hålet och i slagspel får två slags plikt.

Som vi skrev i frågan om man kunde slå med baksidan av klubban så måste man slå ett golfslag med klubbhuvudet, något som inte sker i detta fall.

Vad gör jag om min boll går i två bitar?

Det är inte speciellt vanligt längre att bollar går sönder men det kan hända och då är det bra att veta vad som händer. Regeln i detta fall är faktiskt ganska enkel och den säger att slaget annulleras helt och hållet. Du ska alltså droppa en ny boll så nära den platsen du slog slaget när bollen gick sönder. Ingen plikt utgår utan du slår bara om slaget.

Min boll träffade en annan boll i bunkern
Din motspelare har slagit ett misslyckat inspel som hamnade i bunkern och när det är din tur faller det sig inte bättre än att du gör samma sak. Din boll träffar då motståndarens boll som flyger upp ur bunkern. Vad ska man göra?

Det viktiga här är att medspelaren inte spelar vidare sin boll där den har hamnat. Utan han ska återplacera sin boll så nära den punkten man tror den låg som möjligt. Spelar han från det stället där bollen ligger åker han på två slags plikt. Det kan även bli diskvalificering om brottet anses vara grovt vilket det normalt gör om bollen t ex flög upp på green.