FAQ om golf (Vanliga frågor)

Golf är inte alltid så enkelt. Det finns många termer, regler och egenheter som kan vara svåra att hålla reda på. Här samlar vi vanliga frågor om golf och allt som rör golf, golfbanan, regler och utrustning etc. Vi har delat in svaren i olika kategorier.

Tre faktorer är helt avgörande för hur lång tid en runda golf tar. Antal spelare, antal slag och tryck på banan är de som avgör det hela mest av allt. Det säger ju sig självt att en spelare som spelar själv gör det snabbare än fyra spelare i en boll. Spelar denna spelare sedan bra och inte behöver leta speciellt mycket efter boll går det också snabbare. Och om det är en kväll med inget annat folk på banan går det snabbare än en lördag då det är helt fullt.

Det man kan säga är att en ensam spelare borde kunna spela på runt 2 ½ timme ifall det är halvlugnt på banan och spelet stämmer hyfsat. Lägg sedan på cirka en halvtimme per extra spelare i bollen så har man en bra riktlinje. Alltså 4 h för en fyrboll en lugn dag. Är det dock lördag förmiddag kan det utan problem ta 6 timmar att spela en runda.

En golfbana delas upp i två delar och det är första och sista 9 hålen. Ut är de första nio hålen du spelar och in är de sista nio hålen. Vanligen blir därmed hål 1 – 9 ut och sedan de andra in men om du spelar en tävling där du börjar på hål 10 så är det faktiskt hål 10 – 18 som är ut. Det kan även stå de engelska orden som inte helt överraskande är out och in.

Anledningen till att det heter på detta viset är att engelska banor förr i tiden normalt var sådana att man spelade 9 hål i en riktning och sedan vände tillbaka och då spelade in till klubbhuset.

Alla golfhål har ett par och detta är 3 – 5. Detta är antalet slag som en riktigt duktig spelare ska göra på ett hål. Vilket par hålet har avgörs av hur långt det är. Ett kort hål där man når green på ett slag från tee är t ex ett par 3 hål.

En birdie är då att spela ett hål på ett slag under par. Ett par är spela just hålet på par och slutligen är en bogey ett slag över par på hålet. Vidare har vi också dubbelbogey som är två slag sämre än par och även den trevliga eaglen som är två slag bättre än par.

Det är väldigt olika från bana till bana vad som gäller. På de flesta banorna i Sverige är det inte speciellt hårda regler utan har en spelare på sig normala kläder ska det inte vara något problem.

Att gå i bar överkropp eller ha badshorts eller liknande kan vara en sak som inte gillas. Om du är tveksam så ska det finnas information om detta på en klubbs hemsida om det där gäller något speciellt.

Om du åker utomlands är det vanliga med regler som att t ex herrar ska ha en tröja med krage på sig. Vad som gäller är det därför bra att kolla innan du reser iväg till en bana utomlands.

Läget är att din motståndare har slagit ett snett utslag i det höga gräset och ni går för att leta efter bollen. Utan att motståndaren märker det så hittar du bollen. Måste du då säga till att du har hittat den?

Går man enligt reglerna finns det faktiskt inget som säger att du är tvungen att göra detta. Dock anses det vara mycket dålig uppträdande enligt golfens etikett, som säger att du ska uppträda i en god sportsmansanda. Vilket klart innebär att du bör berätta att du har hittat bollen.

Det finns nästan inga banor som kräver att du har golfskor så detta ska du inte behöva fundera över. Gör man en sökning efter krav på golfskor på Google hittar man inte direkt någon klubb iaf som kräver detta i Sverige.

Ett vanligt krav är istället att du måste ha ”softspikes” eller inga alls. Det är inte längre speciellt populärt med den gamla typen av spikar då de sliter mycket mer på banan.

Fördelen med golfskor är att de ger en stabil grund när du ska slå och även har lite bättre grepp mot marken. De är även gjorda för att klara av de påfrestningar som en golfsving medför och att gå omkring i allt annat än perfekt terräng. Men om du har ett par bra skor som är tåliga fungerar dessa bra att spela golf i.

Det vita golfhålet

Alla golfhål har en kopp i sig och denna är vit. Anledningen till detta är att de syns bättre och detta kommer från TV. På 1960-talet i USA började man att mål koppen vit för att den skulle synas bättre på TV.

Numera har vi därför alltid vita koppar på våra vanliga banor också. På tourerna brukar de sedan även måla jorden som sticker upp över koppen vit för att det ska synas extra bra. Något som sällan görs på en vanlig svenska bana.

Från början fanns det inga bestämda regler för hur stort ett golfhål ska vara. Det var först 1891 som R&A bestämde sig för att anta en regel som bestämde hur stor ett hål skulle vara.

Att man valde just 10,8 cm var för att man på Musselburgh 1829 hade uppfunnit det första verktyget för att göra hål. Detta instrument var just denna storlek och R&A kände att detta var en passande storlek och bestämde sig därför för detta.

På banorna finns det flertalet olika grejer som visar avstånd. Det börjar vid hålet med en skylt som ger information om hålet sen har vi banguider, avståndslock i banan och ofta en pinne som visar vart det är 150 meter kvar.

Standard är att dessa lock visar avståndet till mitten av green. Normalt kan du se detta i banguiden där det brukar synas vart avståndet går till. Sen kan det finnas en del banor som har flera avstånd och då är det framkant, mitten och bakkant. Om det bara är ett avstånd bör detta vara till mitten av green.

Det är väldigt viktigt att laga nedslagsmärken på green för att hålla banan i god kondition. Ett lagat märke blir bra nästan direkt medan ett märke som inte lagas tar mycket lång tid innan det är i god kondition igen.

Varför det är viktigt att lägga tillbaka torvor

På samma sätt som det är viktigt att laga nedslagsmärken är det lika viktigt att lägga tillbaka uppslagna torvor på resterande del av banan.

En torva kan bli mycket stor ibland och skapar stora sår på banan som tar lång tid att laga sig självt. Om du lägger tillbaka den uppslagna torvan går det istället ganska snabbt för banan att återhämta sig.

Leta upp den torvan du har slagit iväg och lägg tillbaka den i samma riktning som den är slagen. Se även till att trycka till ordentligt med foten så att torvan fastnar. Hittar du inte din torva kan du använda en annan du hittar. Försök även att stoppa tillbaka andra uppslagna torvor som du hittar som någon annan missat att lägga tillbaka.

Som med så mycket annat inom golfen var det inte så att alla från början kom överens om att en golfbana skulle ha 18 hål. Från runt mitten av 1700-talet till början av 1900-talet var det inte ovanligt med banor som hade klart färre eller fler hål än 18.

Den stora anledningen till att det blev just 18 hål var för att St. Andrews 1764 ändrade från 22 till 18 då det var betydligt smidigare att underhålla färre hål. Standard med 18 hål blev det inte förrän början av 1900-talet men från det att St. Andrews ändade så började fler och fler klubbar att ta efter dem.

1858 införde även R&A (Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews) en regel som sa att en golfrunda bestod av 18 hål. Då R&A redan då var ledande på de brittiska öarna så tog även fler och fler efter denna regler. Med fortsatt utveckling blev det till slut att 18 hål blev standard.

Nu ska det sägas att det inte finns några exakta regler för exakt vad ett par ska vara på ett hål utan det är upp till banan själv att bestämma vad som ska gälla. Men det finns riktlinjer som man kan gå efter när det gäller ungefärlig hål-längd. Det som USGA (United States Golf Association) säger är enligt följande;

Män
Par 3 – upp till 230 m
Par 4 – 230 m till 430 m
Par 5 – 430 m till 630 m
Par 6 – 630 m eller mer

Kvinnor
Par 3 – upp till 190 m
Par 4 – 190 m till 365 m
Par 5 – 365 m till 525 m
Par 6 – 525 m eller mer

Dessa siffror är lite avrundade då amerikanarna självklart skriver ut dem i yards. Vidare ska man notera att detta inte är exakt hur långt ett hål är utan hur långt det spelas. Exempelvis är den effektiva längden för att hål som går starkt nedåt klart kortare än för att som går uppåt.

Hur hinder och annat är utplaceras påverkar också. Ett hål kan alltså vara 450 meter men fortfarande vara ett par 4-hål om det t ex går nedför och det inte finns några hinder som stoppar dig för att slå långt från tee.

Detta är en inte helt ovanlig situation på banan. Bevattning måste ske av greenerna vilket gör att det ofta finns sprinklerlock väldigt nära greenytan. Ligger man precis utanför green är det ofta enklare att putta än att chippa och då inträffar denna situation lite då och då.

Dock säger reglerna att du inte får fri dropp om du sprinklerlocket är i den tänkta puttlinjen. Om bollen ligger mot locket eller du inte kan svinga eller ta din stans på ett normalt vis får du droppa fritt men inte bara för att bollen behöver puttas över locket. Det är bara om bollen ligger på green som du får droppa fritt ifall det finns ett hinder på greenen i vägen.

En sak som ska sägas är att det kan finnas en lokal regel på klubben som säger att du får droppa fritt även om bollen ligger utanför green. Men finns ingen sådan är det bara att chippa istället för att putta.

Förlängd puttlinje

Puttlinjen har de allra flesta koll på att det är den tänka linjen från din boll till hålet. Alltså behöver det inte vara en rak linje utan den följer den väg du måste slå bollen för att kunna komma i hålet. De flesta av oss får snabbt lära sig att inte gå i denna linje.

Men det är ju inte alls alltid så att man sätter sina puttar och därför finns det även en förlängd puttlinje. Detta är en förlängning på puttlinjen som börjar efter hålet. Alltså den linje som du skulle behöva putta ifall du slår första putten förbi hålet. Du bör därför heller inte gå i den förlängda puttlinjen.

Hur långt bakom hål du ska ta hänsyn till denna linje varierar beroende på hur putten ser ut. Om det är en putt från en meter spelar knappast den förlängda puttlinjen fem meter bakom hålet någon större roll. Men om det skulle vara en nerförsputt från 20 m är det rimligt att bollen går fem meter för långt.

Minst en gång per år brukar banarbetarna lufta greenerna genom att göra mindre hål i gräset och plocka ur innehållet. Dagarna efter att detta arbete är gjort påverkar de puttning mycket. Tyvärr är detta något vi får leva med då man måste göra detta för att ha greenerna i god kondition på längre sikt.

Enligt reglerna finns det heller inte någon möjlighet för dig att fritt få flytta din boll om den t ex ligger ner i ett hål. Även om man skulle kunna tro det så räknas det inte som mark under arbete. Det är bara om bankommittén har utfärdat en lokal regel som det är möjligt att få ta lättnad. Någon sådan regel finns oftast inte.

I matchspel får du skänka en putt när du vill till din motståndare. Motspelaren kan mycket väl sen vilja putta i bollen för att få en känsla för greenen eller vad som helst. Men vad blir då resultatet om han missar denna putt?

Tyvärr för dig så kan du inte hävda att hans putt ska räknas. Direkt när du skänker en putt så räknas bollen som hålad och då är hålet avslutat för motståndaren. Han kan sedan missa en massa slag utan att det spelar någon som helst roll. Viktigt är att komma ihåg att detta enbart gäller i matchspel då det aldrig är tillåtet att skänka puttar i slagspel.

Alla har koll på att den som ligger längst ifrån hål slår för från fairway och liknande. Men det är inte riktigt lika klart när det gäller slag nära green. Säg att en spelare ligger i en greenbunker 10 m från flaggan och en annan spelare ligger på green 15 m från flaggan, vem ska då slå först?

Många tror här att det är den som ligger i bunkern som ska slå först enligt ordningen men så är inte fallet. Det är fortfarande så att den som ligger längst ifrån hål som slår först, alltså spelar det ingen som helst roll ifall bollen är på green eller ej.

Sen kan det vara smidigare att den som ligger i bunkern slår först då han sedan kan göra sig redo för sin putt genom att byta klubba eller att han ska passa flaggan för den spelare med den långa putten. Ni får alltså bestämma att en annan spelare slår före även om han ligger närmare hål.

Det är heller ingen plikt om den spelare som ligger närmast slår först (utan att ni har bestämt det) i slagspel utan slaget räknas då. Är det i matchspel och ingen överenskommelse har gjorts om att han ska slå först kan den andra spelaren kräva att slaget slås om, även här utan plikt.

Läget är att du ska markera en boll på green men är du markerar bollen så råkar knappen fastna på din handske utan att du är medveten om detta. Knappen följer därmed upp när du går ifrån bollen och den är inte markerad, vad händer då?

Lite överraskande är golfreglerna här lite snälla mot dig som råkat ut för detta. En förutsättning är självklart att det inte var medvetet som du gjorde detta. Är det en olyckshändelse så ska du bara återplacera bollen på den platsen där du tror att bollen låg och sedan putta vidare utan någon plikt.

Skulle det dock vara så att du sparkar till knappen när du ska gå fram till din boll för att återplacera den utgår det ett slags plikt till dig. Att återplacera bollen räknas inte som samma sak som att markera bollen.

Det intressanta svaret på denna fråga är att det bara är en motståndare som får göra detta enligt reglerna. Sen bör inte motståndaren stå där när du puttar då det räknas som ett etikettsbrott. Han bör istället först gå in bakom och titta efter det att du har puttat.

En medspelare eller caddie till dig får gärna stå bakom i din linje och hjälpa till att sikta in ditt slag osv. Men denna person måste flytta på sig innan du slår annars åker du på två slags plikt.

Du har en mycket kort men knepig nedförsputt att sänka men det vill sig inte bättre än att du missar och istället rullar bollen bort långt ifrån hål till ett knepigt läge. Kan du då förklara bollen ospelbar och med ett slags plikt spela en ny boll?

Visst kanske det är lite mot tanken med golf med regelmässigt finns det inget som hindrar dig från att göra på just detta vis. Det är bara om en boll är i ett vattenhinder som man inte kan förklara den som ospelbar. Du behöver inte ens gå och hämta den första bollen om du inte vill ta de lite tråkiga promenaden.

Ett ganska vanligt scenario för oss golfare är att vi slår ett riktigt dåligt utslag in i skogen med den första bollen. Då tar vi och slår en provisorisk boll då det ju finns stor risk att första bollen inte hittas, denna boll flyger sedan iväg perfekt och landar mitt i fairway långt bort.

När vi sedan letar efter den första bollen hittar vi den fast i ett riktigt skitläge. Då vill man ofta spela vidare på den provisoriska bollen som ligger mycket bättre, men är detta okej?

Tyvärr är svaret på denna fråga nej. Direkt när du hittar din första boll är det den som gäller och den provisoriska är inte längre i spel hur gärna än du vill. Undantaget är ifall du hittar den första bollen out of bounds.

Är första bollen inte out of bounds är det bara att glömma bort den provisoriska och spela vidare på den första enligt de alternativen som reglerna säger.

Reglerna säger att du får leta efter en golfboll i tre minuter. Är inte bollen hittad inom denna tid är den förlorad. En sak som man ska komma ihåg är att det bara gäller själva letandet efter bollen inte hur lång tid det tar att identifiera bollen.

Säg att en annan person hittar din boll efter 2:50 och det tar dig en minut att komma fram till platsen där bollen ligger så är det inga problem. Bara bollen var hittad innan tiden gick ut så är det okej.

Du kan även ta hjälp av vem som helst för att hitta din boll. Det behöver inte vara en medspelare, motspelare eller caddie. Skulle du ha tränat din hund till att hitta bollar är det lugnt, en snäll banarbetare som hjälper till att leta är heller inga problem. Det är ointressant hur bollen hittas bara den hittas.

Sen en sak man ska komma ihåg är att det är ytterst tveksamt om det är en bra idé att leta efter en boll i tre minuter om det inte är en viktig tävling eller lugnt på banan. Är det en lördag förmiddag passar det sig inte speciellt bra att låta bollen efter vänta för lång tid.

Tipset är att ni släpper igenom bollen efter ifall ni misstänker att det ska ta lång tid att hitta bollen. Då behöver ni inte stressa och spelarna i den andra bollen slipper vänta på er.

Du har slagit ut en boll i den höga ruffen och när du letar efter den hittar du inte den förrän du trampar på den och därmed råkar flytta på bollen, vad händer?

Detta är en av reglerna som har ändrats från och med 2020. Numera får du ingen plikt om det är oavsiktligt och bollen ska återplaceras så gott det går.

Ditt första slag hamnar någonstans där du inte är säker på att hitta den och därför väljer du att slå en provisorisk boll. Vilket man självklart gör i en sådan situation. Men du glömmer att säga att det är en provisorisk då du tänker att det är uppenbart vad det är, vad händer?

Direkt om du sätter en annan boll i spel och inte säger att det just är en provisorisk boll så är det den som gäller. Om den första bollen skulle hittas eller ej spelar inte längre någon roll. Att säga till att det är en provisorisk boll är alltså väldigt viktigt. Du har alltså med ett slags plikt satt en annan boll i spel.

Scenariot är enligt följande. En spelare slår först ut ett utslag till höger i det höga gräset. Då det är ytterst tveksamt om det går att hitta bollen slår spelaren en provisorisk boll som också hamnar på samma ställe.

För att vara säker slås då ytterligare en provisorisk boll som hamnar långt till vänster istället. Får man då leta 3 minuter efter varje boll eller är det 3 minuter totalt letande som gäller?

Svaret blir att de två första bollarna som har hamnat nära varandra får letas efter samtidigt under en 3 minutersperiod. Hittas ingen av dessa bollar får du 3 nya minuter på dig att leta efter nästa boll eftersom den har hamnat i ett annat område.

Situationen är enligt följande. En spelare ska slå ett slag men det går inte bättre än att denna spelare helt missar bollen. Vad händer i då?

Svaret på denna fråga är helt beroende på vad avsikten var för spelaren. Om spelaren försökte slå bollen men missade så räknas det som ett slag. Var tanken inte att slå i väg bollen räknas det inte som ett slag. Avsikten avgör helt och hållet vad som händer.

Här avgörs det väldigt mycket av ifall bollen är i spel eller ej. I spel blir bollen direkt när du slår utslaget på hålet. Om du ännu inte har slagit ut bollen och på tee råkar träffa den när du övningssvingar eller råkar peta till bollen när den ligger på peggen så utgår det ingen plikt för dig.

Bollen är ännu inte i spel vilket gör att du bara kan lägga tillbaka den på peggen och slå som du tänkt.

Har du slagit ut på hålet så är det värre ifall du råkar träffa bollen med din övningssving. Det räknas då som att du har flyttat en boll som ligger stilla och detta innebär att du med ett slags plikt ska återplacera bollen på samma plats och slå ett slag från denna plats.

Gör du inte detta och spelar vidare från positionen som bollen hamnade på är plikten två slag eller förlorat hål i matchspel. En övningssving som träffar bollen räknas alltså inte som ett golfslag.

Du står på tee och har laddat länge och väl för att dunka iväg bollen långt och rakt. Därmed tar du i lite extra och under svingen lossnar klubbhuvudet och som en följd av detta missar du bollen. Vad säger då reglerna om denna situation?

Som vanligt inom golfen är reglerna ganska tydliga och här beror det helt på när klubbhuvudet lossnade. Om det lossnade i baksvingen är det helt lugnt då ett golfslag aldrig räknas innan nersvingen börjar och det räknas inte som en sving ifall det bara är ett skaft där klubbhuvudet saknas. Dock är det värre ifall klubbhuvudet föll av under nersvingen för då räknas det som ett slag.

Regeln som behandlar detta har ändrats för bara något år sedan. Tidigare var det så att en spelare alltid åkte på plikt ifall han hade adresserat bollen och den sedan blåste i väg. Numera är det så att spelaren inte får någon plikt ifall det är uppenbart att det inte var pga spelaren som bollen rörde sig.

Tidigare fick alltså en golfspelare plikt ifall han hade adresserat bollen men sedan avbrutit slaget och gått ifrån bollen och det blåst så bollen rört sig. Detta var ganska uppenbart inte en bra regel varför man ändrade den.

Den generella ordning som gäller i golf är att spelaren med bäst resultat på hålet innan slår ut först. Sedan slår den som ligger längst bort från hålet först osv. Men vad händer ifall du då slår bollen före en spelare som ligger längre bort?

I slagspel händer det inget utan ditt slag räknas och ingen plikt utgår till dig. Sen kanske de andra spelarna i bollen blir lite missnöjda om de precis tänkt att slå. Det är användbart att slå i ”fel ordning” om t ex en spelare letar efter sin boll eller måste vänta av någon annan anledning.

Letar spelaren efter bollen kan du slå först för att sedan gå och hjälpa till med letandet. Är det på ett par 5-hål kanske en spelare som ligger längre ifrån har tänkt att gå för green medan du tänkt lägga upp på ett lagom avstånd. Är det då andra spelare på green kan han inte slå men du kan. Alltså är det smidigare att du slår först.

Det finns ett undantag i slagspel och det är ifall spelare kommer överens om att en spelare ska slå först för att ge någon direkt fördel.

Om man spelare i ”fel ordning” i matchspel så är reglerna lite annorlunda. Det blir heller här aldrig någon plikt på den som slog men det som kan hända är att motståndaren kräver att slaget ska slås om. Har han inte givit sitt godkännande till att du slog först är det hans fulla rätt att kräva att bollen läggs tillbaka och ett nytt slag slås.

Det är vanligt att spelare på rangen använder siktpinnar, klubbor och annat för att hjälpa till i träningen. Frågan är då ifall man får göra på samma sätt ute på banan.

Om en spelare befinner sig på green så är det korta svaret nej på denna fråga. Det är helt okej att peka ut en linje osv men spelare, caddie eller medspelare får t ex inte röra gräset.

Om det är spel utanför green så gäller lite andra regler. Då får du faktiskt göra detta genom att t ex lägga ner en klubba för att ställa in fötterna rätt men det viktiga är att du måste ta bort detta hjälpmedel innan du slår bollen.

Det är inte helt ovanligt att kraftiga elledningar är dragna över golfbanor. Med lite otur kan du träffa en sådan då. När detta händer efter ett perfekt slag kan det kännas klart tråkigt.

På banor som har ledningar av detta slag över sin golfbana finns det normalt en lokal regel som säger att ett slag som träffar en ledning ska slås om. Den lokala regeln ska vara utformad då på ett sådant vis att det inte är upp till dig som spelare att välja om du vill slå om slaget eller ej utan du ska slå om det.

Finns det ingen lokal regel är det bara att spela bollen som den ligger.

Det är ganska lätta att man råkar peta ner bollen från peggen när man gör sig reda att slå ut från tee. Ett golfslag är en nedåtgående rörelse med klubban där syftet är att träffa bollen. Då det inte är tanken att du ska slå ner bollen är detta inte något slag.

Du får troligen räkna med att någon annan spelare i bollen skriker ”ett” och detta är troligen något du får stå ut med då det verkar vara en av de där lite fåniga traditionerna som lever kvar inom golfen.

Det du gör är att bara plocka upp bollen och lägger tillbaka den på peggen och slår ut, allt utan någon plikt. Vi ska lägga till att det finns ett läge där det faktiskt utgår plikt om du råkar peta till bollen från peggen.

Skulle du först ha försökt att slå iväg bollen men missade den helt så räknas detta som ett slag. Bollen är därmed i spel och skulle du då innan försök två råka peta till den räknas det som att du har rubbat en vilande boll. Då återplaceras bollen men med ett slags plikt.

Vad händer ifall man slår ett slag där bollen stannar i en backe för att senare börja rulla igen?
Det är inte helt ovanligt att du slår ett slag där bollen stannar i en stark sluttning. Efter ett bra tag kan sedan bollen börja rulla igen pga att några grässtrån viker sig.

Om du uppenbarligen inte har påverkat bollen på något vis ska du då bara spela bollen där den hamnar efter rörelsen. Det spelar alltså ingen roll hur länge som bollen legat still om det är en naturlig påverkan som gjort att bollen rört sig.

Skulle du istället återplacera bollen där den låg kostar detta dig två pliktslag då du spelat från fel position. Ett tips kan vara att ibland försöka slå ett slag lite snabbt om du tror att det finns risk att bollen rullar iväg och den då skulle hamna i ett sämre läge som ett vattenhinder.

Efter ett snett slag ligger du illa till vid en rot och när du ska slå träffar du en gren i baksvingen och missar bollen helt men råkar träffa roten på ett sådant vis att du lättare kan slå nästa slag. Ska du då ha plikt?

Om du verkligen försökte slå bollen men missade av någon anledning utgår det inte någon extra plikt för dig även om du i princip har förbättrat läget genom att slå bort en del av roten som var i vägen.

Du ska självklart räkna luftsvingen som ett slag men utöver detta tillkommer det ingen plikt utan det är bara att slå iväg bollen på nästa slag. Om du istället medvetet inte försökte träffa bollen utan bara försökte förbättra läget utgår självklart plikt.

Det är inte speciellt vanligt längre att en boll går i två delar då de är betydligt hårdare numera. Men det kan fortfarande hända och frågan är vad man då ska göra?

Trevligt nog är detta en av situationerna när golfreglerna är till din hjälp. Det du ska göra är nämligen att annullera slaget och sedan spela en ny boll så nära som möjligt från den plats där ursprungsbollen slogs.

Det kostar dig alltså inget pliktslag eller liknande utan var vid det andra slaget som bollen gick sönder slår du helt enkelt ett nytt andraslag.

Det händer inte ofta men en boll kan faktiskt fastna i ett träd. Det finns lite roliga klipp från de stora tourerna när spelare är uppe och klättrar i träden och slår sin boll. Händer detta dig har du tre alternativ.

Första alternativet som vi var inne och snuddade på är att du kan spela bollen som den ligger. Detta kan du i princip alltid göra i golf. Andra alternativet är att förklara bollen ospelbara och droppa inom två klubblängder från punkten rakt under bollen. Gör du detta måste du lägga till ett pliktslag.

Viktigt att komma ihåg i detta fall är att du måste kunna identifiera bollen i trädet som din. Det räcker inte med att du vet att bollen har fastnat i trädet utan då måste kunna peka på bollen och säga att just den där är din.

Sista alternativet är att gå tillbaka till platsen för förra slaget och där med ett slags plikt slå en ny boll. Du förklarar helt enkelt bollen som förlorad vilket du kan göra utan att identifiera den som din.

Bunker

Om det är en större bunker är det ofta smidigast att ta med sig krattan ner i bunkern innan man ska slå. Men är detta okej enligt reglerna?

Det positiva är att detta är helt okej enligt reglerna förutsatt att du inte använder krattan för att testa hur sanden känns.

Lägger du bara ner den lite lugnt innan du slår är det inga som helst problem. Du kan på samma sätt ta med dig ytterligare klubbor ner i bunkern förutsatt att du inte testar sanden. Självklart får inte krattan eller någon klubba röra bollen.

Bunkrarna är oftast nersänkta en bit i förhållande till resten av golfbanan. Detta för tyvärr med sig att vatten har en tendens att samlas i dem. Vad säger då reglerna ifall bunkern är helt vattenfylld?

Tyvärr får du då inte droppa dig fri utan pliktslag. Hittar du en punkt i en bunker som ej är närmare hål som inte är full med vatten kan du droppa där utan plikt men detta gäller bara i bunkern. Reglerna ger dig dock lite lättnad men det är enbart att du kan droppa dig ur bunkern men med ett slags plikt.

Det du kan göra är att droppa dig till den plats som ej är närmare hål där förhållandena är som bäst. Säg att din boll ligger i 10 cm vatten kan du alltså hitta en punkt där det är 2 cm vatten och droppa där.

På många golfbanor finns det broar som sträcker sig över vattenhinder. Får man då grunda klubban ifall bollen hamnar på bron?

Ett vattenhinder sträcker sig lodrätt uppåt och nedåt. Detta gör att du inte kan ta lättnad för något fast hinder som finns i ett vattenhinder. Därmed skulle man också kunna tro att man inte får grunda klubban men så är inte fallet.

Ett undantag säger nämligen att det är okej att röra vid ett hindrande föremål även om det är i vattnet. Skulle det inte gå att slå pga bron får du droppa enligt regeln för vattenhinder.

Vattenhinder kan ofta vara konstruerade på ett sådant vis att man inte riktigt vill ta fullständig lättnad. Fullständig lättnad är när boll, stans eller sving påverkas av det man droppat ifrån. Tar du t ex mark under arbete, tillfälligt vatten eller oflyttbara hindrande föremål så måste du alltid ta fullständig lättnad eller ingen lättnad alls.

Men riktigt så är det inte för vattenhinder utan där är det bara bollen som måste vara utanför hindret. Detta ger dig möjlighet att droppa på en sådan plats att du t ex kan stå bättre, men det säger även att ifall du har droppat på rätt plats som är utanför hindret och du då blir tvingad att ta stansen i vattnet så måste du göra detta.

En boll har hamnat i ett vattenhinder och när du ska slå ditt slag råkar du nudda bollen som dock inte rör på sig. Frågan är då vad reglerna säger om denna situation.

Om du råkar nudda bollen omedvetet utgår det ingen plikt till dig utan du spelar bara vidare som vanligt. I ett hinder får man inte sätta ner klubban i marken eller i vattnet men bollen tillhör inte hindret vilket gör att det inte är något problem.

Viktigt är dock att du råkar göra detta för om du gör det medvetet utgår det plikt på dig. Skulle du råka peta till bollen så att den rör sig är det också plikt.

Det är lite andra regler som gäller på green som att du t ex får markera bollen och lyfta den. Lyfta den kan du göra för att t ex rengöra bollen eller flytta den för att den riskerar att vara i vägen för en annan spelare.

En fin markeringsknapp

Att markera och lyfta en boll är enkelt om du bara följer dessa steg.

Steg 1 – Placera en markör (t ex mynt eller specialgjord markör) direkt bakom bollen i riktning mot hål.
Steg 2 – Plocka upp din boll. Viktigt är att se till att markören verkligen ligger ordentligt. Du får inte lyfta bollen först och sedan markera den.
Steg 3 – När du ska lägga tillbaka din boll så lägg den precis framför markören i riktning mot hål.
Steg 4 – Plocka upp din markör och sedan sänk putten.

Reglerna ger dig faktiskt tillåtelse att använda i princip vad som helst för att markera en boll. Exempelvis går det bra att använda en peg. Det reglerna säger är att du bör använda ett litet, platt och runt föremål.

Bra exempel på detta är specialgjorda bollmarkörer eller mynt. Men då regeln bara säger att du bör göra det finns det inte tvång. Sen rent etikettmässigt passar det sig inte att ha något allt för konstigt för att markera sin boll. Det finns heller ingen anledning till detta då det bara blir osmidigare att bära med sig.

Även om en peg alltså fungerar enligt reglerna är den kanske inte speciellt praktisk att använda för just detta. Risken är att en motståndare störs av en peg som sticker upp. Men säg att du bara vill markera en boll lite snabbt för att göra den rent och att det är din tur att putta direkt efter så stör det ingen att använda en peg.

I golf är det inte tillåtet att sänka ett slag som slås från greenen om flaggan sitter i, detta ger plikt. Dock kan det vara svårt att se var hålet är beläget ifall man ska putta från lite längre avstånd. Då ber man någon annan att passa flaggan vilket innebär att den plockas ut först efter att slaget har slagits.

Det finns faktiskt inget som säger att man måste vara på green för att få flaggan passad utan det går i princip att få den passad redan om man står på tee. Detta är dock inget som händer på ”riktigt” utan det är bara på green och nära man ligger nära green som det är aktuellt att få flaggan passad. Det är nara att be en medspelare eller motspelare att passa flaggan.

Säg att ni är en fyrboll som kommer in på green är det vanligaste att den spelare som ligger närmast hål erbjuder sig att passa flaggan då han ska putta sist av alla. Det första man brukar göra är fråga ifall det är någon som vill ha flaggan passad. Om ingen vill det brukar man plocka ur flaggan och lägga den på en plats där den inte riskerar att hindra någon spelare.

En sak som kan vara viktigt att komma ihåg är att aldrig springa fram och rycka ur en opassad flagga om en putt redan har slagits. Då får du nämligen själv plikt för att du gjort detta.

Det är självklart lite olika beroende på vilken typ av spelare som du är. Vissa gillar att ha bollen högre med andra lite lägre. Men som en bra grundregel kan man följa dessa olika sätt att pegga som vi här dels visar under bild på och även beskriver i texten.

Vill du se större bilder är det bara att klicka på de mindre så får du upp större versioner.

Pegga till din driver

 Pegga till dina träklubbor Pegga till järnen Peg och wedge

 

Driver – Halva bollen ska vara över toppen på klubbhuvudet.

Trä 3 – Mellan halva och en tredjedel av bollen ovanför klubbhuvudet.

Övriga träklubbor och hybrider – Bollen runt en 1 cm över marken.

Järn 3 till 5 – Bollen ungefär en halv cm över marken.

Järn 6 – wedgar – Bollen bara precis upplyft från marken.

Klassiska gula teen

Det klassiska här i Sverige är att vi har fyra olika tees. Dessa är vit (herr tävling), gul (herr), blå (dam tävling) och röd (damer och seniorer). Vilket leder fram till att manliga spelare oftast spelar från gul tee och damer från röd.

Men det finns inget som säger att en spelare måste spela enligt dessa tees utan det går att välja exakt den du vill själv. Fler och fler banor börjar även byta ut färger mot siffror och liknande för att spelare inte ska välja den vanliga teen utan istället välja den som passar spelet bäst. Se till då att vara ärlig mot dig själv för det blir klart roligare att spela då.

I slagspel är det aldrig okej att säga att en spelare får ett slag. Detta är vanligt att man gör för korta puttar som ”inte går” att missa.

Detta är något som du bara kan göra ifall det är en sällskapsrunda som inte gäller något alls som spelas. Du kan t ex inte göra på detta vis om du ska räkna rundan som handikappsgrundande.

Skänka puttar eller vilket slag som helst är dock något du kan göra men detta är bara något som gäller för matchspel. Har din motståndare då en kort putt kan du skänka den till honom och det räknas då som att han har hålat ut.

Du kan faktiskt skänka bort ett hål när som helst efter det att ni har slagit ut. Skulle du t ex slå två bollar i vattnet på ett korthål och din motståndare slår upp sig nära flaggan är det passande att skänka hålet då du uppenbart kommer att förlora det.

Ser man tillbaka till 1800-talet och de brittiska öarna så fanns det där en sång där en ”Bogey Man” levde i skuggorna och i sången sjöngs det ”I’m the bogey Man, catch me if you can”.

De brittiska golfarna började då att jaga ”Bogeymannen” på banan vilket betydde att de jagade det där perfekta resultatet. Alltså var det ett positivt ord från början. Bogey och par var alltså samma sak från början.

Men i början av 1900-talet började man istället att använda ordet par för att beskriva det resultatet som den professionella golfaren borde ha på ett hål.

Bogey fick då mer och mer ta över som det resultatet som en ”vanlig” spelare skulle ha på ett hål. Då proffsen ska vara bättre på golf var därmed inte steget långt till att bogey fick betyda ett över par på ett hål.

I amerikansk slang på 1800-talet beskrev ordet ”bird” något som var riktigt bra. Alltså var det där kanonslaget än riktig ”bird”. Den historia som man tror sedan har gjort att vi använder ordet birdie för ett under par på ett hål kommer ifrån 1899.

En spelare på Atlantic City Country Club ska ha slagit ett riktigt bra inspel och sagt att det var en riktig ”bird”. Han föreslog sedan till sina medspelare att man skulle kalla ett under par för en birdie, något som de höll med om.

Eagle är en fortsättning på fågeltemat och då man ville ha något större och bättre för att beskriva två slag under par valde man en örn. Albatross (-3) och Kondor (-4) är fortsättning på detta.

Detta är en gammal regel som inte längre gäller inom golfen. När man ser tillbaka på det nu så var det nog en klart intressant regel.

Kort kan man säga att ifall en spelare i matchspel hade slagit en boll så att den låg i din puttlinje men bollen låg mer än 15 cm ifrån din boll lyftes denna boll inte. Ditt val var då att antingen försöka hitta någon annan möjlig linje, skruva bollen runt eller chippa den över motståndarens boll.

Träffade din boll motståndarens boll så spelades din boll där den hamnade och motståndaren fick välja ifall hans boll skulle spelas där den hamnade eller återplacera den. Knackade du i den andra bollen så räknades den som hålad.

Denna regel togs helt bort 1952 vilket kanske är lite tråkigt. Det är inget snack om att det var en bra regel att ta bort men det hade nog varit skoj att se en sådan situation under Ryder Cup.

Det är ganska enkelt varför vi just skriker fore. Som mycket annat i detta spel kommer ordet från de brittiska öarna. Fore betyder översatt till svenska för, framför eller liknande. På engelska kan du tänka på fore (för) och aft (akter) på ett fartyg.

Det var då ett passande ord att skrika då det är kort vilket ju passar bra i sådana situationen. Fore är alltså bara en den nedkortade versionen av ”watch out ahead”. Vilket ju på svenska bli ungefär ”se upp framför”.

Det korta svaret på denna fråga är att du får ha maximalt 14 klubbor i bagen. Sen finns det lite tillägg som kan vara bra att veta om. Först av dessa är att det inte alls finns något krav på att ha så många klubbor i bagen utan det är helt okej att spela med bara en om du skulle önska.

De 14 klubborna är även de du ska sluta rundan med så du får alltså inte byta ut några klubbor, förutsatt att inte en klubba går sönder (så länge som den inte går sönder för att du blivit arg på den) då den kan ersättas.

Börjar du rundan med färre än 14 klubbor är det okej att under rundans gång lägga in ytterligare klubbor i bagen. Detta förutsatt att du inte slöar ner speltempot. Går ni t ex precis förbi din bil eller skåp där det finns fler klubbor är det okej att svänga in lite snabbt och hämta hur många du vill upp till 14.

I matchspel förlorar du varje hål du spelat med för många klubbor upp till maximalt två hål. I slagspel får du två slags plikt per hål upp till maximalt fyra slags plikt.

Det finns dock ett undantag till regeln om 14 klubbor i bagen. Om du vill får du ha fler klubbor i bagen men en förutsättning är då att du innan rundan berättar för de andra spelarna vilka klubbor det är du använder. Du dömer alltså ut tillräckligt många klubbor för att komma ner till 14 st. De utdömda klubborna får du sedan under inga omständigheter använda under rundan.

På de stora tourerna har den en ”One ball rule” som säger att en spelare måste välja en viss typ av boll och sedan spela denna under hela rundan. Har han alltså slagit ut med en Titleist ProV1 på hål ett gäller denna boll sedan hela tiden och detta även om han skulle slå bort en boll i ett vattenhinder eller liknande.

När du spelar en vanlig runda så gäller inte denna regel utan du kan byta ut din boll. Detta självklart förutsatt att bollen har gått förlorad, är out of bounds, att du är mellan två hål osv.

Principiellt kan du alltså spela med en mjuk boll på korta par 3-hål och en hård på långa par 5-hål, sen är detta oftast inte bra men det går om man vill. Du kan alltså inte bara byta ut en boll som är i spel till en du tycker passar bättre för dit tänkta slag.

Spelar du en tävling kan dock tävlingsledningen bestämma att One ball rule ska gälla under denna tävling. Detta är helt upp till dem, även om det inte är speciellt vanligt att en sådan regel gäller för mindre tävlingar.

Det är helt okej att rita t ex en rak linje på din boll som du använder när du ska sikta vid en putt. Att rita in något annat (kan vara vad som helst) som hjälper dig att identifiera bollen är t o m ett krav under många tävlingar.

Tittar du på PGA-touren t ex är det många spelare som spelar samma typ av boll. Finns det då inte någon unik identifiering på bollen kan aldrig en spelare vara säker på att det är hans boll ifall den har hamnat i en buske eller liknande.

Då du måste vara säker på att du spelar på din boll behövs något som utmärker den. Samma sak gäller egentligen för dig alltid när du spelar varför det är smart att ha som vana att göra någon cirkel, gubbe osv på dina bollar.

Säg att du har spelat upp dig kort på en stor green och flaggan står långt bort, greenen svänger även en del fram och tillbaka plus att du är på en platå under hålet.

Alternativt kan du vara på en green där det finns en bunker mitt i (ja det finns faktiskt sådana) vilket gör det väldigt svårt att slå en bra putt mot hål. Det bästa skulle vara att ta t ex en wedge. Får du då göra detta?

I reglerna finns det faktiskt inget alls som hindrar dig från att ta vilken klubba som helst när du slår ett slag på greenen. Det man kan säga är att man bör vara väldigt säker på att det inte finns något bättre alternativ då det ju finns stor risk att man slår upp en stor torva vilket inte är speciellt bra för greenen, även om du lägger tillbaka den.

Reglerna tillåter dig alltså det men frågan är om du ska göra det bara för det.

Om du t ex spelar hål 8 och råkar slå snett och kommer på green på hål 7 ska du utan plikt droppa bollen utanför den greenen.

Säg att du är ute och spelar en runda golf och har en full bag med klubbor och du då hittar en till klubba på något hål. Denna klubba tar du då med dig för att du kanske vet vems den är eller för att lämna in den i klubbhuset. Vad säger då reglerna?

Det är inte tillåtet att spela med fler än 14 klubbor med betoning på att spela med fler klubbor. Det är tillåtet att bära hur många klubbor som helst med dig. Det du dock måste göra då är att förklara den extra klubban som ur spel. Gör du detta är det inga som helst problem för din del och ingen plikt utgår.

Skulle du sedan råka spela med klubban får du två pliktslag för första hålet du spelat och sedan ytterligare två om du spelat ett till, max är fyra slags plikt.

Innan mobiltelefonerna fanns så var många golfares stora nöje att ropa ”ett” ifall man råkade peta ner bollen från peggen på tee. Med mobilernas intåg har samma golfare numera också möjlighet att ropa om plikt när det ringer i en annan spelares telefon. Har de dock rätt i detta fall?

Tyvärr för dessa spelare har de inte rätt alls. Du får ingen plikt så om du ringer själv eller svarar när det ringer. Detta är ett etikettsbrott vilket inte leder till någon plikt. Är det ett vid en känslig putt eller liknande som det börjar skräna ur en telefon riskerar dock stämningen att gå ner i bollen. Men du får iaf ingen plikt även om det blir lite isigt.

Om det finns en regel som gäller inom golfen så är det att högerspelare alltid får en massa hinder vänster om bollen och att vänsterspelarna får sina hinder till höger om bollen.

Hinder som är placerade på detta vis gör det ofta väldigt svårt att slå bollen. Kan man då välja att greppa klubban som en vänsterspelare om man normalt spelar från höger (och tvärtom) och därmed slå med baksidan av klubban?

Reglerna säger att ett golfslag är en framåtriktad rörelse med klubban i avsikt att träffa bollen. Vidare står det att man måste träffa bollen med klubbhuvudet. Det som det inte står i reglerna är var på klubbhuvudet man ska träffa bollen. Alltså är det helt okej att slå med baksidan av klubbhuvudet. Du kan även slå bollen med klubbhuvudet på högkant.

Proffsen tränar ofta på denna typ av slag då det kan vara användbart lite då och då. Istället för att behöva plikta kan man ofta slå sig ur problemen.

Ett tillfälle då det är ganska vanligt att se spelare att slå med baksidan av klubbhuvudet är på riktigt korta puttar. Om ett proffs har missat hål med bara några cm är det inte ovanligt att de går fram och knackar i bollen med putterns baksida.

Om du har kommit riktigt nära hålet så kan du säkert sätta bollen i hål även om du använder skaftet på puttern. Dock är detta inte någon bra idé då du i matchspel förlorare hålet och i slagspel får två slags plikt.

Som vi skrev i frågan om man kunde slå med baksidan av klubban så måste man slå ett golfslag med klubbhuvudet, något som inte sker i detta fall.

Det är inte speciellt vanligt längre att bollar går sönder men det kan hända och då är det bra att veta vad som händer. Regeln i detta fall är faktiskt ganska enkel och den säger att slaget annulleras helt och hållet.

Du ska alltså droppa en ny boll så nära den platsen du slog slaget när bollen gick sönder. Ingen plikt utgår utan du slår bara om slaget.

Din motspelare har slagit ett misslyckat inspel som hamnade i bunkern och när det är din tur faller det sig inte bättre än att du gör samma sak. Din boll träffar då motståndarens boll som flyger upp ur bunkern. Vad ska man göra?

Det viktiga här är att medspelaren inte spelar vidare sin boll där den har hamnat. Utan han ska återplacera sin boll så nära den punkten man tror den låg som möjligt.

Spelar han från det stället där bollen ligger åker han på två slags plikt. Det kan även bli diskvalificering om brottet anses vara grovt vilket det normalt gör om bollen t ex flög upp på green.

Om du är en väldigt känslig spelare så kan du nog känna lite skillnad mellan olika skaft på en putter. Men det gör egentligen ingen skillnad för hur puttern i sig fungerar utan det är bara en fråga om vilken känsla du får.

Sen är det troligen så att känslan är det viktigaste när det gäller att hitta en putter som man trivs med. Bättre känsla ger större självförtroende vilket brukar föra med sig fler sänkta puttar.

Du behöver alltså egentligen inte tänka på vilket specifikt skaft det är som sitter på en putter utan alla är fullt godkända att spela med. Det viktiga när det gäller putten och skaftet är mer att längden är lagom.

Det första man ska säga är att det kan vara lurigt att kapa av längd på skaft och sen räkna med att det blir bra. T ex är det inte ett bra tips att korta ner ett herrskaft för att det ska passa till barn. Skaftet kommer då inte att böja sig på rätt sätt osv.

Men om du väljer att kapa skaftet så ska du alltid göra det från toppen. Du behöver då ta bort greppet först av allt sedan sågar du av den tänkta längden. Är det ett stålskaft är det inte lika känsligt när du sågar utan det går bra med någon såg som passar till rör. Om det är ett grafitskaft använd då en liten bågfil eller liknande och såga försiktigt.

När skaftet är nerkortat bör du tillsätta motsvarande vikt i toppen av skaftet för att den totala vikten inte ska förändras. Annars är det risk att skaftet kommer att kännas mycket konstigt. Avslutningsvis sätter du dit ett nytt grepp.

Att ett skaft efter upprepade slag skulle bli utslitet är en myt. Det finns inget som tyder på att detta inträffar. Självklart förutsätter detta att skaftet inte får skador på sig av annat slag.

Ett stålskaft kan exempelvis rosta vilket klart påverkar hur det håller, får ett grafitskaft skador i sig riskerar det att ändra sin funktion och gå sönder enklare.

Du ska egentligen bara byta ut dina skaft om de har fått skador (rostat, böjt sig, sprickor osv) eller om du inte anser att skaftet längre passar till din sving.

Det är t ex vanligt att golfare har sin klubbor liggande i bagaget på bilen där värmen både kan vara mycket hög och låg beroende på årstid. Kommer detta att påverka mitt skaft?

Svaret på detta är nej – själva skaftet påverkas inte normalt av låg eller hög temperatur eller att temperaturen varierar.

Dock om det är extremt varmt där klubborna ligger kan det finnas en risk att limmet så fäster klubbhuvudet försvagas, sen måste det vara riktigt varmt för detta. Greppen kan också ta stryk om de ligger där det är varmt. Själva klubbskaftet klaras sig alltså bra.

Den faktor som allra mest påverkar hur långt en golfboll kommer att flyga är vilken hastighet som du träffar bollen med. Ett lättare skaft kommer att göra att du får upp en högre svinghastighet än med ett tungt.

Nu är det dock inte så enkelt att du bara kan sätta på ett lätt skaft (kan skilj 50 g eller mer på olika typer av skaft) och tro att du kommer att slå långt och rakt. Har du en väldigt snabbt sving behöver du troligen ett lite tyngre skaft för att slå bra slag.

Att tillverka skaft som blir exakt lika är väldigt svårt då mycket små skillnader påverkar hur ett skaft känns vid golfspel. Det är även så att ett skaft till en järn 5:a inte ska vara exakt likadant som ett till en järn 9:a.

För att ta reda på snabbt ett skaft oscillerar spänner man fast skaftet och sedan böjer och släpper det. Desto snabbare det oscillerar desto hårdare är skaftet.

Generellt i ett järnset så är skaften mjukare för de långa klubborna än för wedgarna. En frekvensmatchning är då man mäter alla skaft och sedan ser till att de blir hårdare och hårdare i korrekt kurva.

Sen måste skaftet i övrigt också passa golfaren för att det ska ge någon direkt effekt. Böjs det fel eller har fel hårdhet kommer du inte att börja slå bra även om en frekvensmatchning är utförd.

Kort kan man säga att torque är hur vridstyvt skaftet är i nedsvingen. Torque presenteras i grader och färre grader betyder att skaftet är styvare. I stålskaft så skiljer sig styvheten mindre än i grafitskaft.

Det man kan säga är att en person som svingar snabbt och hårt ska ha ett styvare skaft än någon som svingar långsamt och rytmiskt.

Testar du ut dina klubbor hos någon kunnig person kommer du att få hjälp så att skaften passar just dig på bästa möjliga vis.

Tittar du på en golfsving i slowmotion kommer du att se att skaftet faktiskt böjer sig riktigt mycket när du svingar. Hur det böjer sig har en klar påverkan på dina slag. Ett ord som ofta användes tidigare (händer fortfarande) var kickpoint för att beskriva detta.

Desto närmare klubbhuvudet som ditt skaft böjer sig desto högre kommer bollbanan att blir på slaget. Sen ska man komma ihåg att detta är långtifrån allt som styr hur högt ditt slag kommer att gå. Hur din sving ser ut har en mycket större påverkan.

Det hade varit smidigt om ett Regular-skaft hos en tillverkare hade varit lika hårt som ett hos en annan men tyvärr är det inte på detta vis. De använder samma benämning på skaften som R, L och S men det är även allt som är standard.

Ett Regular-skaft hos en tillverkare kan alltså vara lite hårt som hos en annan eller så motsvarar det ett Stiff-skaft hos den tillverkaren.

Du kan alltså inte vara säker på att få den hårdhet som passar på din sving om du bara tar samma bokstav hos en annan tillverkare. Detta gör att det i princip alltid är smart att prova ut dina golfklubbor innan du bestämmer dig.

Det är till stor del fyra punkter som avgör vilket skaft som passar just dig bäst. En utprovare som gör sitt jobb korrekt kommer att ta hänsyn till dessa.

  • Svinghastighet
  • Hur övergången från baksving till nedsving ser ut.
  • Svingtempot
  • När klubban ”releasas”. Det är när händerna går från böjda till raka och därmed snappar till.

Det vanliga är att en spelare som har hög svinghastighet även är hårdare i sin övergång och har en senare release.

En sådan spelare behöver normalt ett hårdare skaft än någon med en långsam sving. Men det behöver inte vara så utan två spelare som har identisk svinghastighet kan svinga så olika att de även ska ha olika hårdhet på sina skaft.

Det är inte positivt för ditt golfspel att ha skaft som inte passar dig och detta kommer att märkas på dina slag. Här ska vi titta på några vanliga sätt man kan se ifall skaften inte passar.

För hårt skaft

  • Bollen kommer att flyga lägre än vanligt och troligen kortare. Spelare lyckas inte få till rätt utgångsvinkel vilket skapar detta resultat.
  • Med stor sannolikhet kommer spelaren att ha problem med en slice eller fade. Detta då spelaren inte orkar få skaftet att böja tillräckligt mycket vid slagtillfället.
  • Även om bollen träffar mitt i klubbhuvudet så kommer det inte att kännas som någon vidare träff.

För mjukt skaft

  • Bollen kommer att flyga i en högre bollbana och då gå kortare ifall spelaren har rätt loft på sina klubbor. Har spelaren inte rätt loft kan bollen istället gå längre då den högre bollbanan kompenserar för detta fel.
  • Istället för att tappa ut bollen som med ett hårt skaft är problemet här istället att det blir en draw eller hook. Klubban hinner här rotera för mycket vilket gör att den inte kommer ner rakt vid bollträff. Har spelaren egentligen problem med en slice kan detta fel döljas av ett för mjukt skaft.
  • Då skaftet är mjukare blir vibrationerna som uppstår vid ett slag skönare. Du kanske därmed inte känner på samma sätt när du inte träffar bollen bra.

Vad betyder de olika bokstäverna som står på skaften?
Normalt står det antingen X, S, R, A eller L på ett skaft som du kan köpa. Dessa bokstäver betyder från hårdaste till mjukaste;

X – Extra stiff
S – Stiff
R – Regular
A – Senior (A betydde från början amatör)
L – Lady

Den stora skillnaden på de olika typerna av skaft om man bortser från hur de görs är vikten. Visst finns det grafitskaft som kan vara tyngre än de lättaste stålskaften men generellt är grafitskaft lättare. Du kommer därmed att få upp en högre svinghastighet och därmed slå längre med klubbor som har grafitskaft.

Statistik säger att en spelare mycket väl kan slå 5 – 10 meter längre med en driver med grafitskaft. Det kan alltså låta som att alla golfare ska ha grafitskaft men så är det inte riktigt.

Även om grafitskaften har blivit mycket bättre så passar stålskaft bättre för slag där känslan är viktigare än längden. Av denna anledning så ser man få wedgar med grafitskaft medan många träklubbor har denna typ av skaft.

Ska man köpa nya klubbor så det här med längd alltså något man ska fundera över. Är det längd som önskas så är det troligen inte stålskaft som ska köpas. En nackdel med grafit är att det kostar mer, vanligt kostar ett järnset ca 1 000 kr mer om man önskar dessa skaft.