Skapa lite nytt liv i ditt golfspel

Det är otroligt lätt att man kommer in i en rutin när det gäller golfspel vilket knappast gör det roligare. Åka ut till klubben X-minuter innan, dra fram mobilen och ankomstanmäla sig, slå en hink, putta och chippa lite för att sedan dra igång en rond med poängbogey. Gissar att detta beskriver de flesta besöken som en normal svensk golfare gör ute på sin klubb.

Första delen men ankomst och uppvärmning kanske är svårt att göra något åt då de liksom är ganska grundläggande för att det ska bli en bra upplevelse på banan.

Det som man dock kan göra mycket med är själva spelet och då tänker jag mest på det här med poängbogey. Egentligen är det inget fel på den spelformen då den erbjuder många fördelar som att det inte behöver vara kört om man har ett katastrofhål m.m.

Felet med poängbogey är att det är många som enbart spelar just denna spelform varje gång de är ute på klubben. Variation förnöjer och det finns många andra spelformer att välja på.

2-manna scramble

Mina senaste två ronder har jag spelat just detta. Scramble som oftast spelas under lite mer jippoformiga förhållande som en tävling på klubben och då i fyramannalag. Men det finns inget som säger att man måste vara fyra personer när man spelar scramble utan det är skoj som två personer också och utmaningen blir lite större. Självklart kan man även spela en vanlig nöjesrond som fyra också men det känns som det kan ta lite längre tid potentiellt så då gäller det att göra det när det är lugnt på banan.

Att spela två verkar heller inte ta extra tid då våra ronder har varit med normal tidsåtgång. Visst tar det lite extra tid när någon slår en boll snett och sedan behöver hämta den för att gå till den som man väljer. Men den tiden som tappas där tar man lätt igen på andra saker som puttning osv som går snabbare.

Och nu kanske ska förklaras om någon inte har koll på vad scramble är. Det är när man alla spelare slår ett slag och sedan väljer man bästa bollen och så slår alla spelare ett slag från den positionen. Sedan fortsätter man så till bollen är hålad.

Taktik blir lite annorlunda

När man normalt spelar en rond själv handlar det ju om att väga för och nackdelar mot varandra. Ska jag ta drivern på detta hålet och ta en större risk men samtidigt kunna vinna på det om slaget blir bra osv osv.

Val som detta får man självklart göra under en scramble också men de blir lite annorlunda och här kan det på sätt och vis vara roliga att bara vara två i laget. Är man fyra ska det t ex mycket till för att alla ska missa ett slag totalt och man måste välja ett skitläge. Men är man två och utslaget gjorde ett besök i en buske 20 meter bort så är det inte läget att slå bort nästa boll också.

Det roliga är istället om första slaget blev riktigt lyckat. Du har t ex X-meter kvar på ett hål där du normalt inte skulle försöka gå mot flaggan men nu slår du som nummer två och första personen har slagit ett bra slag redan. Det finns då noll press på dig utan du kan vara precis så aggressiv som du vill.

Det är skoj

Alltså ganska enkelt kan man sammanfatta denna spelform med att den är skoj och vad kan vara viktigare när det gäller golfen?

Visst du kan så klart inte ändra ditt handicap när du spelar scramble men handicap är inte allt utan att växla lite är det viktigare.

Sämstboll / omvänd scramble

Nästa projekt blir att spela lite sämstboll tror jag allt. Kan nog bli skoj det också även om det gäller att vara redo för att scoren inte kommer bli direkt bra och det kommer bli mycket träning på att slå från usla lägen.

Nu kanske då det är dags att förklara vad sämstboll är då det inte direkt är en vanlig spelform. Sämstboll är egentligen vad det låter som vilket är tvärtom scramble. Man slår alltså varsin boll och sedan istället för att välja den bästa väljer man hela tiden den sämsta. Detta gäller sedan hela vägen tills bollen är i hål vilket t ex innebär att det krävs att bägge spelarna sätter putten för att bollen ska vara hålad.

Räkna inte direkt med att slå några rekord när det gäller score om man uttrycker sig milt.

Inga sådana här fina lägen

Matchspel

Om jag inte minns fel brukar man säga att i golfen begynnelse så var det just matchspel som gällde för hela slanten. Vilket inte är direkt konstigt då det är en mycket trevlig spelform som skapar intressanta situationer ute på banan när det gäller taktiken för att slå din motståndare.

Helt enkelt en tidlös klassiker som det spelas alldeles alldeles för lite av på våra svenska banor.

Sammanfattning

Det jag vill komma fram till med denna artikel är att man ska testa olika saker ute på banan då det helt enkelt är skojigare i längden. Sen kan det även vara en sådan enkel sak som att spela poängbogey som vanligt men att göra det från en annan tee. Spelar du normalt från gul eller motsvarande i längd kommer du att upptäcka att banan spelas väldigt olika från vit eller röd.

De förslagen jag skrev här på olika spelformer är självklart bara ett litet axplock av alla olika typer som det finns att välja på. Vill du hitta fler spelformer kan du gå in på vår avdelning för detta då vi listar många fler där. Hitta nya spelformer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>