Lägesförbättring

Lägesförbättring inom golf innebär att en spelare under vissa förhållanden tillåts förbättra bollens läge utan att det blir något pliktslag.

Detta kan ske när banförhållandena inte är optimala, till exempel efter regn, då banan kan vara lerig eller vattensjuk. Lägesförbättring kan också tillämpas om det finns mycket lösa föremål, såsom löv eller grenar, på banan som påverkar spelet.

Vanligtvis sker lägesförbättringen inom en begränsad yta, ofta en klubblängd från bollens ursprungliga läge, och på samma del av banan (till exempel på fairway, men inte i ruffen eller bunkrar). Regeln sätts normalt som en lokal regel av tävlingsledningen eller klubbens regelkommitté.

Regler för lägesförbättring kan variera något beroende på tävlingens eller klubbens specifika regler, så det är alltid viktigt att kolla med tävlingsledningen. Klubben ska ha de lokala reglerna tydligt uppsatta så att spelare kan se dem.

Notera att detta med lägesförbättring är en generell regel som en klubb inför som gäller specifika delar av banan eller hela banan. Denna åsidosätter inte de vanliga reglerna. Finns det därmed t ex en lite pöl med vatten som din boll har hamnat i på fairway kan du använda regeln om tillfälligt vatten.

Vår, sommar och höst

Golfboll på vattensjuk del av banan

Ser man på banorna under en säsong så kan man dela upp säsongen i tre delar. Först när vi blir utsläppta på banorna när det börjar bli lite varmare på våren. Banorna är dock sällan i perfekt slag denna tid på året och då kan klubben komma fram till att det behövs lägesförbättring för att spelet inte ska bli orättvist. De första veckorna på säsongen är det därmed vanligt med denna möjligheten.

Sen under sommaren när banan har växt till sig så brukar det inte vara lägesförbättring alls lika ofta. Om inget ovanligt har hänt på banan så är det nästan bara om det har kommit kraftiga sommarregn som skapat problem. Då kan det vara tillfälle att införa lägesförbättring då bollar t ex kan bli leriga.

På hösten kommer det sen ofta mycket vatten och banan blir mjukare. Vilket det kan leda fram till liknande problem och att man då vill införa denna möjlighet också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *