Vett och etikett på golfbanan


Årets golfsäsong är igång för fullt och fint väder gör att det är extra trevligt att vara ute på banan. Uppe i norr är det framför allt sommarmånaderna som är populära då det är en kortare och kallare vår där och söderut är säsongen längre, med möjlighet att komma igång redan i slutet på mars om man har lite tur.

Sporten är oerhört populär sommartid vilket kanske är uppenbart. Det är då det är som finast väder och som varmast och det finns många bra tillfällen att ge sig ut och på banan. Det är också varmare på kvällen samt ljust klart längre, vilket gör att man kan spela även lite senare på dagen.

Att golfandet och golfintresset ökar under sommarmånaderna är något som även är omedelbart tydligt hos spelbolag som Snabbare. Här ökar intresset rejält för sporten i takt med att sommarmånaderna smyger sig på, samt att de stora tävlingarna tar plats runt om i världen.

Du som är lite nyare inom sporten och vill ge dig ut så mycket som möjligt på golfbanan nu under sommaren, ska givetvis ta chansen. Dock kan det vara värt att läsa några av våra tips om vett och etikett innan du ger dig ut, så att du har koll på vad som gäller och hur du får ut det mesta av ditt spel.

Att spela golf en härlig sommardag är alltid riktigt trevligt men man vill inte störa någon annan och man vill inte heller att någon annan ska störa ens egna upplevelse. Så ju fler som har koll på dessa tips / regler ju bättre.

Snabba tips för en trevlig upplevelse på golfbanan för alla

Det finns så klart massor av tips man kan dela med sig för hur man ska agera, spela osv för att det ska bli en bra dag ute på klubben både för dig och andra. Här i dessa tips skippar vi allt vad ditt spel heter utan koncentrerar oss på några av grunderna för vett och etikett.

Tipsen är inte direkt revolutionerande men man kan trots det ibland behöva få en påminnelse. Det behöver dock inte vara några konstigheter för att det ska vara viktigt och ibland glömmer man bort grundläggande saker också.

Stör inte andra spelare

Detta är en troligt central del av golfen och livet i övrigt. Visa respekt mot alla andra på banan så kommer du långt. Detta gäller inte bara för de som du spelar med, men även resterande golfare som du ser ute på banan.

Var tyst när dina medspelare svingar eller puttar. Stå gärna så stilla som möjligt för att ge dina medspelare den möjlighet att koncentrera sig som de förtjänar.

Vidare kan det handla det om att t ex tala på rätt sätt med andra personer. Uppmuntrande ord för någon som behöver det osv bygger en bra stämning under ronden. Tvärtom att komma med ”bra” (oftast oönskade) tips och liknande precis efter att någon misslyckats, har en tendens att dra ner på stämningen istället.

Var uppmärksam för säkerhetens skull

På golfbanan måste du alltid vara uppmärksam på andra spelare och deras rörelser. Inte bara för din egen säkerhet, men för alla andras också.

Innan du slår ut måste du se till att det inte finns några spelare som du kan träffa. Om du trots detta ser att bollen är på väg mot någon är det självklart “fore” som gäller.

Du måste även vara medveten om att du kan få bollar på dig. Ha uppsikt åt alla håll, inte minst åt det hållet där bollarna vanligtvis kommer ifrån.

En klassisk bra grundregel är att alltid stå snett bakom personen som ska slå. Då ska det otroligt mycket till för att en boll ska kunna träffa dig. En vetskap som även gör den som ska slå tryggare och därmed inte behöver bekymra sig om detta.

Bättre en minut extra

Det kan ibland vara tidshets ute på banan men detta är tyvärr inte bra på något vis. T ex är det alltid bättre att vänta en minut extra för att verkligen vara säker på att bollen framför dig har hunnit undan, så att du inte riskerar att träffa dem med din boll.

Så klart går det inte att vänta hur länge som helst och detta speciellt på banor där hålen går parallellt. Försök dock alltid att undvika att slå när någon annan är i en zon där du ofta kan hamn vid en miss. Det gäller alltid att vara beredd med ett Fore också.

Sen är det viktigt att komma ihåg att stressen på banan från vissa inte ska behöva påverka dig och din boll. Vill ni spela i ett lugnare tempo ska ni självklart få göra det och då är det bara att släppa igenom bollen bakom.

De kommer bara bli glada isf och inte störa sig på att ni tar lite längre tid på er. Dock att spela långsamt och vägra att släppa igenom bakomvarande boll som är snabbare är icke respektfullt mot dem.

Lämna banan i bra skick

Lämna alltid banorna i det skick de hade innan du spelade, eller bättre. Det betyder att du bör återställa de nedslag som din boll har gjort, lägg tillbaka eventuella torvor som du slår upp, samt på annat sätt se till att banan är i ett bra skick.

Tänk på att laga nedslagsmärken är något du ska vara stolt över. En inrullad boll på green skapar inga märken medan fina slag gör det varför det ska vara något att vara glad över om du har ett märke att laga.

Vi vet alla hur irriterande det är att t ex komma fram till ett perfekt slag och sedan ligger bollen i en stor torva eller för den delen någon som inte har krattat bunkern efter sig så att din boll ligger riktigt uselt. Så tråkigt som dessa lägen är gäller det att vi inte skapar förutsättningar för andra att hamna i dessa dåliga lägen.

Självklart finns det lägen där det inte går att reparera den skada du gjort. Kanske hittar du inte ditt märke eller blir det inte en fin torva utan bara småbitar. Men försök då alltid att göra vad du kan för att det ska bli så bra som möjligt.

Du kan alltid laga ett annat märke på green (som förmodligen inte var ditt, men det spelar ju ingen roll) så går du jämt upp när det gäller märken. Eller om du inte hittar något tar du ett extra på hålet efter.

Du får heller inte kasta fimpar, skräp eller snus på banan. Detta tar du med dig till närmaste papperskorg, så enkelt är det. Givetvis uppenbart för de flesta men det finns en och annan som inte har så bra respekt för naturen eller golfbanan.

Massor av tips

Det finns som sagt var massor av tips som man kan skriva här men detta var iaf några korta småtips som man kan behöva bli påmind om lite då och då.

För sanningen är tyvärr att alla inte följer dessa tips. Det finns de som inte bryr sig och de som tänker för mycket på annat. Man kan givetvis inte påverka vad andra gör och även om man skulle se någon som missköter sig kan det kännas jobbigt eller för ”pushigt” att säga till dem. Men man kan alltid göra så bra som möjligt själv, så vet man åtminstone att man har gjort sin del.

Hade alla alltid varit superduktiga på att göra rätt på banan hade det t ex aldrig funnits några märken på greenerna utöver det du precis har skapat med ditt inspel från 150 meter som har skapat en krater på green innan det spann tillbaka till några dm från hål. Och det hade varit galet, men härligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>