Regelfrågan

Här finner du våra roliga inlägg som kallas för regelfrågan. Det är en fråga som handlar om någon typ av regel inom golf, där du inte får se svaret direkt. Du får ett scenario och en fråga vad som gäller och du kan sedan testa om du vet vad som gäller. Förutom att det är roligt och kan fungera som en frågesport så är det även lärorikt.

Regelfrågan

Regelfrågan – Hittar inte en pluggad boll

Ett litet snett utslag har gjort att din boll hamnat i den lätta ruffen. När du kommer fram upptäcker du att det är ganska blött där du ska hitta din [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är det plikt om du snurrar på bollen på green utan markeringsknapp?

En enkel situation att beskriva. Du är en golfare som använder en linje på bollen för att rikta in den när du ska putta. Du ser att linjen inte pekar [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Måste du spela från mattan?

Så här i början av säsongen är det inte ovanligt att det finns mattor ute på vissa hål. T ex på klubben här har korthållen nu i början matta. Tee [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om din golfboll går sönder?

Dagens moderna golfbollar är stryktåliga. Personligen tror jag aldrig jag har varit med om att en boll går sönder katastrofalt. Visst kan de ha märken i sig osv men det [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är det en HIO om du inte ser bollen gå i hål och spelar en provisorisk?

Detta är en av de mest klassiska frågor som finns på den här typen av frågespalter. Situationen är enligt följande. Ett par 3-hål som spelas uppför. Ditt utslag är snett [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får du plikt om du skuggar bollen med golfbilen?

Det har slagit ett fint utslag som splittat fairwayn totalt. Efter en trevlig tur fram till bollen i golfbilen så ser du nu fram mot ett inspel för att sätta [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om du träffar en markeringsknapp?

Du spelar ett kort par 4-hål. Efter ett imponerande utslag har du hamnat på greenen och puttar för eagle. Din medspelare är självklart inte lika duktig som du och har [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vet inte om det är min provisoriska eller förstaboll

Du är på 13:e hålet och har lyckats slå en boll till det lite höga gräset 200 meter bort. Då du vet att det är lurigt att hitta bollen slår [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer ifall du skriver i fel ruta på scorekortet?

Scorekort som ska fyllas i kan utan tvekan leda till problem. Tänker man inte till och scorekortet ser lite annorlunda ut eller spelformen inte är den vanliga kan det lätt [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Blir det plikt om jag råkar köra över min boll?

För vad som troligen är 14 gånger på 15 hål har du slagit ett utslag snett. Lite lagom trött på ditt spel ger du dig iväg i golfbilen i sökande [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Blir en provisorisk boll i spel automatiskt andra gången du slår den?

En provisorisk boll är ett strålande sätt för oss att spara tid ute på banan. Efter ett slag in till det där höga gräset där du vet att det är [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är traktorspår mark under arbete?

Banarbetarna är våra hjältar då de sköter om våra golfbanor. Utan dem så hade det varit mycket tufft att försöka spela golf. Ibland kan det dock bli lite problem. Vi [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om jag får slut på bollar?

Situationen är enligt följande. Du har en usel rond där det inte verkar vara vatten på banan utan det verkar vara magneter där. Självklart har den omagnetiska bollen även gått [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Ändrade en klubba under en rond men ändrade tillbaka innan nästa slag

Du är ute och spelar en rond tillsammans med en vän som har en ny häftig driver där man kan ställa in en massa olika saker. Vännen tycker klubban är [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Måste jag droppa om bollen ligger i Mark under Arbete?

Ditt slag har hamnat i ett område som är markerat som mark under arbete. När du kommer fram till bollen så tycker du dock att läget är ganska bra och [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer ifall jag ligger bakom ett träd men får fri dropp för en väg?

Att hamna rakt bakom ett träd är frustrerande för oss golfare. Tyvärr är det något vi har upplevt många gånger och normalt är det bara att svälja det hela och [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer ifall man går till fel tee?

Tyvärr är det ganska vanligt att banor inte har märkt ut riktigt tydligt hur man ska gå till nästa hål och om man då spelar en bana för första gången [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om jag råkade kasta bort bollen?

Du är ute och spelar en runda golf och har nått upp till greenen. Som vanligt tar du då och markerar bollen och sen väljer du att jonglera lite med [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Hur många hål måste man spela för att få sänka sig?

I och med regelförändringen som genomfördes för några år sedan blev det lite skillnader i vad som gäller för antal hål som krävs för att få sänka sig, eller för [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Hur lång tid har du på dig att identifiera din boll?

Att en spelare har tre minuter på sig att hitta en försvunnen boll vet de flesta av oss. Men frågan är hur lång tid du har på dig att identifiera [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Hur långt bakom teekulorna får du pegga upp bollen?

Går man fram till en tee är det ganska uppenbart att golfare helst peggar upp så långt fram som de bara kan göra. Gräset är väldigt sällan slitet på alls [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får du mäta vinkeln på greenen?

Du har kommit på en smart idé. Varför inte ta och mäta vinkeln på green för att kunna veta hur du ska putta. Dock vet du att regelmakarna inom golfen [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Min partner i en fyrboll slår på fel boll vad händer?

Det är tyvärr inte allt för ovanligt att golfare slår på fel boll. Man tror att sin boll hamnade på ett ställe och när en boll då hittas på ungefär [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får man sitta på ett träd eller likande när man slår ett slag?

Bollen har lagt sig illa till i närheten av ett träd, stubbe eller något annat. För att kunna slå ett slag måste du sätta dig på saken som är i [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Fågelskit på bollen får jag rengöra den?

På hemmabanan här har vi många kanadagäss som kommer på besök under våren och sedan gillar att hänga kvar. Fåglar är ett trevligt inslag på banan men de har en [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om du råkar träffa bollen?

Frågan är egentligen väldigt enkel men svaret är kanske inte riktigt lika uppenbart. Situationen är att du gör en övningssving men då råkar träffa bollen istället. Vad ska du då [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om du inte är säker vilket boll du spelade på?

Du har för vana att spela på den boll som du senast hittade och detta gör att du inte riktigt kommer ihåg om det var en Titleist med en röd [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer ifall ditt läge blivit sämre pga någon annan?

Du spelar ett par 5-hål och efter två strålande slag ligger du precis utanför greenen i fringen med ett bra läge för att putta i en eagle. Din medspelare har [...]

2 Comments

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om en gräsklippare kör över min boll och den försvinner?

Du slår ett slag som landar i ruffen en förmiddag när du ute på en trevlig runda. Just förmiddagar brukar vara tiden då banarbetarna är ute och klipper banan och [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får du använda en trasig peg du hittar?

Istället för att ta en hel peg och slå sönder den på ett par 3-hål väljer du att slå med en trasig peg som ligger nära till hands. Regelnazisten som [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Utslag i fel ordning

Det är en slagtävling och på första tee är du så nervös att du glömmer bort den tänkta slagordning och slår ut först av alla när du egentligen skulle ha [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Strunta i regelfel i matchspel

Måste man påpeka regelfel som en motståndare gör i matchspel eller får man blunda för dem? Matchspel har som du säkert vet lite andra regler än vanligt slagspel och här [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Dela ett hål när som helst

Säg att du och en motspelare båda verkligen ogillar ett hål och ni spelar matchsspel, får ni då dela hålet direkt på tee? Faktum är att ni faktiskt kan göra [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – En vän förklarar bollen ospelbar ofta

Situationen är enligt följande. En vän slår ett riktigt dåligt utslag och är självklart inte nöjd med det och förklarar bollen ospelbar. Får man göra detta trots att bollen har [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Bollen fastnar mellan flaggstången och hålkanten, vad händer?

Detta är en regel som fick en genomgång vid den stora ändringen för några år sedan. Tidigare var detta t ex bara aktuellt om bollen låg utanför green då man [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer ifall man spelar på fel boll?

Säg att du och din kompis bägge slår ut en boll i den tjocka ruffen i närheten av varandra. Du går sedan fram och tror dig ha hittat din boll [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får jag öva mellan hålen?

Spelet sitter inte alls där för dagen (trots att du har spelat kanonbra hela året) men du tänker inte ge upp trots detta. Du kommer då på den brilliant idén [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad räknas som tillfälligt vatten?

För det första måste tillfälligt vatten vara utanför ett vattenhinder. Det som räknas som tillfälligt vatten är sedan en ansamling vatten som normalt inte ska finnas på ett ställe som [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Min boll hamnade i en uppslagen torva på fairway, får jag flytta bollen utan plikt?

Du spelar allmänt strålande golf och vädret är kanon. Du slår självklart ett kanonutslag och ska efter det bara promenera fram till bollen för att smeka upp bollen på green [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Jag såg inte att bollen gick i hål och spelade vidare på en provisorisk boll, vad händer?

Scenariot är att du spelar in en boll mot en blind green. Du ser då inte vart bollen tar vägen och känner dig tvingad att spela en provisorisk boll. När [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får man slå ett slag med klubban på högkant?

Vad säger reglerna om att slå ett slag med klubban på högkant? Nu är vi under det där trädet igen i skogen och till skillnad från förra gången då vi [...]

Regelfrågan

Kan jag förklara bollen ospelbar när som helst?

Svaret på denna fråga är att du alltid kan förklara en boll som ospelbar så länge som den inte ligger i ett vattenhinder och befinner sig på golfbanan. Är bollen [...]

2 Comments

Regelfrågan

Vad händer ifall min boll träffar en annan spelares boll?

Den stora frågan här är ifall båda bollarna låg på green eller inte. Reglerna skiljer sig ganska kraftigt åt när det gäller vad som händer. Max en boll på green [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Blir det plikt om jag slår mellan benen?

Kanske vill du trixa eller så finns det något läge på banan där det lämpar sig att ställa sig över bollen med bägge fötterna på en sidan. Frågan är om [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är det tillåtet att ta hjälp av en kratta?

Bollen har lagt sig lite taskigt till vid bunkerkanten får man då ta hjälp av krattan för att hitta balansen? Det kan låta som en konstigt grej detta men det [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är det tillåtet att ta hjälp av en annan boll?

Om du ligger utanför green är det då tillåtet att slå ett slag där din boll träffar en annan boll och sedan går i hål? Detta är faktiskt en situation [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får jag titta på instruktionsvideos under ronden?

Får jag titta på instruktionsvideos eller besöka sajter som har bra tips under en rond? Det är inte direkt ovanligt att det går dåligt i lite olika utsträckning under en [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om jag råkar flytta markeringsknappen?

På green så markerar jag bollen men innan jag lagt tillbaka bollen så råkar jag flytta på markeringsknappen. Får jag då plikt eller vad händer? Varför man råkar flytta markeringsknappen [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är det plikt om jag råkar träffa en begravd boll i bunkern?

Är det plikt om jag råkar träffa en begravd boll i bunkern? Situationen är enligt följande. Du har slagit ner bollen i en bunker och när du sedan slår ditt [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får man rikta in bollen på tee?

Bollar har normalt någon form av rikthjälpmedel. Får jag på tee använda den för att rikta in mig? Att rikta in en boll på green är klassiskt. Vi säljer t [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är en rond i en golfsimulator handicapgrundande?

Du lirar i en top of the line golfsimulator och följer alla regler med puttning och allt. Kan du då räkna ronden som handicapsgrundande? När denna artikel skrivs i början [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Kan man neka att få en putt skänkt?

Du spelar en match i fyrboll. Du har en 4 metersputt för par som du vill slå då metern framför dig ligger din spelkamrat som har en 3 meter för [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Är det okej att låna en peg från en motståndare?

Du är på tee och upptäcker att alla dina peggar är slut. Får du då låna en peg av någon annan eller plocka upp en från marken? Det kan låta [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Får jag skruva fast en lös skruv under ronden?

Scenariot är enligt följande. Du börjar spela en rond och upptäcker efter ett tag att din justerbara driver har en skruv som sitter löst. Får du då skruva fast den [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Vad händer om bollen studsar ur hålet?

Vad händer om bollen trillar ner i hålet men sen direkt studsar upp av sig själv? Detta kan faktiskt låta som en konstiga fråga men det är fullt möjligt att [...]

Regelfrågan

Vad får man och inte tala om under en runda?

Det är inte ovanligt att man som spelare inte riktigt är säker på vad man får tala om med sina motspelare och medspelare. Denna fråga ska jag här försöka reda [...]

Regelfrågan

Regelfrågan – Hur många slag kostar detta spelaren?

Är det tillåtet i golf att slå ett slag med ryggen mot målet eller måste magen peka mot hålet? Är det tillåtet i golf att slå ett slag med ryggen [...]