Är det dyrt att börja spela golf?

Golf har haft ett rykte om sig att vara dyrt vilket inte är så konstigt egentligen. För golf kan utan tvekan kosta mycket att utöva. Har du letat in dig till denna artikel är du troligen ute efter att börja spela golf på en budget.

Denna artikel kommer att vara av det lite kortare slaget men vi har även skrivit en längre där vi tittar lite djupare på detta ämne. Du kan hitta den artikeln genom att följa länken – Hur mycket kostar det att börja spela golf?

Låt oss då gå vidare och försöka svara på frågan om det är dyrt att börja spela golf.

Komma undan så billigt som möjligt

För att spela golf krävs det några saker. Du behöver kläder, klubbor, bollar, tillbehör, grönt kort och rätten att spela på en bana. Låt oss därför titta på de olika delarna och vad du behöver betala.

Kläder

Vanliga kläder fungerar bra till golf
Helt vanliga kläder fungerar bra att spela golf i

Om du har en normal garderob behöver du troligen inte köpa några kläder alls när du börjar spela golf. Golfkläder är i grunden normala kläder av friluftsslag. Kläderna ska vara rörliga så att de inte påverkar din sving. En vanlig tröja fungerar därmed bra samtidigt som en skjorta inte fungerar.

Utomlands kan det finnas krav på kläderna som ska användas under en golfrond. Men det gäller sällan här. Generellt kan man säga att vanliga kläder sällan är något problem. Shorts är t ex helt okej att spela i. Klä dig bara normalt så kommer ingen vettig människa att klaga.

Golfskor är en sak man troligen vill investera i ganska snart men ett par gympadojjor t ex fungerar bra att börja med. Visst de är inte vattentäta som golfskor men sådant kan man ta i början. Viktigt är att skorna är lite stryktåliga då det sliter en del på skor att spela golf.

Med största säkerhet har du allt du behöver från början. Därför kan du här komma undan med 0 kr.

Golfklubbor

Du måste inte köpa dyra golfklubbor
Dyra eller billiga klubbor spelar ingen roll

Klubbor är så klart ett måste när man ska spela golf. Men du behöver verkligen inte några dyra fina golfklubbor för 10 000 kr. Bästa är så klart om du kan låna av någon du känner som spelar golf sedan tidigare.

Många golfare har ett gammalt set som ligger i garderoben eller är undangömt i garaget. Är bara vännen av ungefär samma storlek som du så ska det säkert fungera bra med de klubborna.

Behöver du köpa är Blocket eller liknande ett bra ställe att titta närmar på. Mellan 500 – 1 000 kr kan du hitta ett lite äldre begagnat set med klubbor där. Visst inte de bästa direkt med det behöver du heller inte när du precis börjar.

Vill du köpa ett färdigt set hos t ex Dormy som riktar sig till en nybörjare får du räkna med ca 3 500 kr när det är rea. Då får du driver, putter, några järnklubbor och kanske en hybrid eller träklubba. Plus detta en bag.

Kostnad från 0 kr upp till ca 1 000 kr.

Bollar

Tipset är att köpa en bollhåv. Sedan plocka lite bollar osv i vattnet när du spelar. En bollhåv kostar från lite över 100 kr till några hundra kronor. Med en sådan kan du utan problem sen bli självförsörjande när det gäller bollar och därmed inte direkt ha någon kostnad för dem.

Kostnad är alltså en bollhåv för 100 – 300 kr.

Tillbehör

Vi driver här en shop som säljer tillbehör. Dock behöver en nybörjare absolut inte gå in och köpa en av varje av oss. Men några tillbehör som en greenlagare, kanske några peggar och en handske är nog bra att köpa.

Vi talar dock om små kostnader här. Är du en nybörjare och köper av oss kanske detta kostar dig 200 kr eller något liknande.

Grönt kort

Att ta grönt kort kan vara en process som inte kostar dig något eller som kostar dig en del. Allt beroende på vilken väg du väljer att gå. Kurs på nätet för att lära dig om golf och sedan ronder med en person du känner så behöver det inte kosta något.

Att gå en framtagen utbildning som ger grönt kort med lektioner och teori kostar dock.

Kostnaden för grönt kort för dig som vill komma undan billigt är 0 kr men kan som sagt var kosta om man så vill.

Spelrätt

Spelrätt krävs för att kunna spela utan greenfee på en golfklubb

Golfare som har grönt kort kan spela på golfbanor i landet detta egentligen oavsett vilket handicap spelaren har. För detta måste man betala och där är här som stora kostnaden för en golfare kommer in.

Du har tre vägar att gå. Det enklaste som inte ens kräver grönt kort är att spela pay & playbanor. Där betalar du bara och sedan spelar. Dessa banor är oftast lite enklare men går självklart bra att spela på. Att spela kostar från 50 – 300 kr ungefär.

Nästa alternativ är att vara medlem i en så kallad brevlådesgolfklubb. Det kostar några hundralappar att vara med i en sådan klubb så medlemskapet är billigt. Dock ger det dig fritt spel på någon banan utan du får betala varje gång du spelar. Det kan finnas golfhäften osv att skaffa som ger billigare greenfee men du får räkna med flera hundra kronor varje gång du spelar. Spelar du kvällar t ex är det ofta billigare än att spela en lördagsförmiddag.

Sista alternativet är att bli medlem i en golfklubb. Detta kostar ganska mycket det går inte att komma ifrån. Priser varierar så klart mellan klubbar men du får nog räkna med en 6 000 kr iaf per år. För detta får du då full spelrätt på golfklubben där du är medlem. Du kan alltså spela hur mycket du vill och när du vill under den tiden golfbanan är öppen.

Vissa klubbar kan ha medlemskap som är billigare men där du är begränsad när du får spela. T ex att du bara får spela kvällar fritt.

Kort kan man säga att ett vanligt medlemskap passar dig som tänkt spela 20 ronder eller mer per år. Kommer du att spela mindre är en annan variant bättre för dig.

Kostnad för själva rätten att spela golf på en bana är därför största delen av priset för att börja spela golf. Billigast för att spela säg 10 ronder under ett år på en vanlig golfbanan kanske är 4 000 kr eller något. 10 ronder på en pay & play kanske kan kosta 1 000 kr.

Sammanfattning

Vad kostar det då att börja spela golf? Tja det klassiska svaret är att då fråga hur långt ett snöre är.

Det vi har visat här är att det bara behöver handla om några hundralappar i själva utrustning om du kan låna några klubbor av någon du känner. Annars får du lägga på kanske 1 000 kr.

Det dyra är själva spelandet. Ska du bara spela lite och har en pay & playbana i närheten då är det tipset. Behöver inte kosta mycket. Ska du spela mer och vill spela på bättre banor kostar det tyvärr mer. Räkna ett antal tusen kronor för att spela 10 ronder på ett år. Spelar du mer så börjar vi närma oss ett vanligt medlemskap även om det är några tusen till dyrare.

Fördelen med ett sådant medlemskap är att du kan spela två ronder per dag om du så önskar och inte betala mer för det. Varje rond blir bara billigare och billigare desto mer du spelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>