Videobevisning inom golfen

The Players 2014 kan mycket väl bli känt som turneringen där Martin Kaymer riktigt tog steget tillbaka in i världstoppen efter sin svacka. Även om han avgjorde förra Ryder Cup så kändes inte det som just steget tillbaka. Men vi kan mycket väl även komma ihåg tävlingen för pliktslagen som Justin Rose fick som sedan togs tillbaka.

Om vi börjar med situationen lite snabbt så tänkte Rose chippa in bollen på 18:e och när han grundade klubban så kanske bollen rörde sig eller inte. Han och Sergio Garcia som spelade ihop diskuterade detta och tittade även på den storbildsskärm som fanns uppsatt bredvid hålet. Ingen av dem kunde se att bollen skulle ha flyttat sig utan bara att den har gungat till och lagt sig i samma position.

Därmed spelade Rose vidare hålet utan att ge sig själv några pliktslag. Efter rundan när scorekortet sedan skulle signeras så tittade Rose på det igen tillsammans med domare och efter att ha tittat på det ur flera vinklar och även zoomat in en HD-bild väldigt kraftigt kunde de se att bollen visst hade rört sig lite iaf. Därmed fick han två slags plikt. Det första slaget för att han rubbat bollen och sedan det andra för att han inte återplacerat bollen innan han spelade vidare. Jag har här nedan länkat till ett klipp som visar situationen lite snabbt.

https://youtube.com/watch?v=1h_F44W4yuc

Ganska kort tid innan Rose sedan skulle slå ut på sista rundan tog man dock bort dessa pliktslag med anledning av en ett undantag som man gjort till regel 18. Detta tillägg säger att en spelare inte ska få någon plikt ifall bollen har rubbats ur läge men att det är på ett sådant vis att det är omöjligt för det mänskliga ögat att se det. Tillägget började gälla 2014 och detta var första gången som det användes. Man bestämde nämligen att det inte var rimligt att Rose kunde ha sett det då man tydligen hade varit tvugna att använda 50 gångers förstoring för att se det på video.

Jag måste säga att jag gillar detta tillägg då jag inte alls är förtjust i det här med att folk kan sitta hemma vid TVn och hitta något jättelitet fel som de sedan skickar in till tävlingsledningen så får en spelare plikt för det. Är det stora fel eller fusk som begåtts så är det självklart att plikt ska delas ut. Men om det är som i detta fall en boll som rört sig extremt lite tycker jag inte att det ska bli någon plikt.

Självklart måste reglerna vara hårda och hade han sett det är plikten klar men det blir bara fånigt när en sådan här liten rörelse av bollen ska leda fram till någon bestraffning. För Rose tjänar ju inget alls på att den rörde sig mikroskopiskt lite.

Förhoppningsvis kan detta tillägg göra det lite bättre med plikt av detta slag. Det kanske inte händer så ofta men då det händer känns det bara så tråkigt. Har svårt att tro att folk som inte gillar golf tycker att det är rimligt att små skitsaker har sådan påverkan. Och det är ju faktiskt viktigt att de som inte gillar golf för tillfället får chansen att göra det i framtiden då vi ju vill ha flera spelare.

Vi får väl även hoppas att domarna lär sig av denna regel lite bättre så att inte plikt delas ut flera gånger av detta slag. För som det blev nu startade ju Rose 2h tidigare sista dagen än vad han borde ha gjort och han var faktiskt inom ett sådant avstånd att han hade kunnat vinna. Pressen att gå i de sista bollarna är ju ganska mycket större vilket gav Rose en klar fördel som slapp detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>