Golf är ett underligt spel

Att det är upp och ner när man spelar är ju helt klart och något som det bara är att acceptera. Ibland blir man dock ganska överraskad över vad spelet bjuder på.

Tidigare i min golfkarriär har jag enbart en gång gjort 9 hål under par och det är ganska många år sedan. Om jag kommer ihåg rätt från den ronden var det även ganska mycket tur som var inblandat. T ex drog jag inspelet på ett par 4-hål ner i vattnet men lyckades sedan sätta slaget efter droppen i hål för ett säkert par.

Igår lyckades jag för andra gången i livet gå -1 under de första nio hålen vilket i sig alltså är ganska överraskande. Speciellt som spelet detta år har varit extremt blandat, har nog aldrig slagit de bra slagen bättre men samtidigt har jag haft för många grova missar och närspelet har varit under all kritik.Bollen som gjorde sitt jobb
Bollen som gjorde sitt jobb

Det som gör detta ännu mer intressant är att ronden igår spelades från vit tee. Så när jag alltså lägger till ett antal meter får jag till en bättre score helt plötsligt. Säger nog mest hur ojämn man faktiskt är som spelare när det inte spelar någon större roll vilken tee man spelar ifrån. Gick nämligen samma nio för några dagar sedan från röd och resultatet var definitivt inte det samma då.

Fick ju iaf en riktigt härlig start då första hålet är ett par 5-hål som normalt är enkelt att nå på två men som nu blir lite mer tufft. Låg nog en ca 240 ifrån inför andraslaget och då det inte finns några hinder på vägen fram utöver ett par bunkar cirka 100 meter ifrån var det bara att chansa. Alltså åkte drivern fram (spelar med 12,5 graders vilket gör det betydligt enklare) och överraskande nog lyckades jag träffa green. Började även ronden som matchsspel och då jag hade första inspel mot green var det ju läge för lite risktagande. Sen att putten som jag lyckas sänka även är en av de allra längsta som trillat i för min del är ju trevligt. Driver från fairway kan vara något av det roligaste att slå då marginalerna ju är ganska små men om man lyckas kan det bli riktigt trevligt.

Röd tee vs vit tee

Det intressanta jag märker när dessa olika tees spelas ifrån är hur tankarna är så mycket bättre från vit. Varje gång jag lirar röd är det hela tiden en kamp mot att vara för aggressiv. Hjärnan tänker automatiskt att nu är det betydligt kortare än från gul så du ska ju allt här kunna utnyttja detta och scora riktigt bra. Alltså vill man lite för mycket vilket sällan är bra egentligen.

Från vit tee är dock tankarna mycket mer fokuserade på hur bästa snittresultat ska kunna uppnås. Frågan från tee som då ställs till klumpen i skallen är till vilken position jag behöver ta mig från utslaget för att ha bästa chans för ett bra inspel utan att ta för stor risk från tee. Vilket är ett mycket bättre tänk än nu går jag för det för det är ju enklare.

Ett exempel

7:a från vit tee
7:a från vit tee

Tittade igenom bilderna jag hade på datorn och det är nog bara dessa som visar på skillnaden på ett visst hål från gul och vit tee.

Hålet spelas 136 meter från gul och 158 från vit om kulorna står på det tänkta avståndet. Lägger vi sedan till röd i tankarna så är det ytterligare 20 meter kortare än gul. Vilket ju är två klubbor extra eller mindre i längd och som även gör att andra beslut måste tas.

Det kan låta lite i meter men i verkligheten har det en mycket stor inverkan.

7:a från gul tee
7:a från gul tee

Nu är det självklart inte lika för alla spelare men för mig spelas hålet då troligen 52 graders wedge, J9 eller J7 från de olika utslagsplatserna. Nu förutsätter jag att det inte är någon vind att ta hänsyn till då det är enklast.

Tittar man på bilderna här bredvid så ser man ganska snabbt att från röd är det bara att attackera flaggan då det är en green som ligger i rakt mot utslaget så om flaggan inte står riktigt långt mot kanten finns det inte mycket att förlora på att sikta mot den.

Ett utslag från gul tee går det också att vara ganska aggressiv även om vattnet till vänster då bör komma in i tankarna.

7:a på Skogsbanan
Enligt guiden

Jag som draware kan därmed inte försöka att gå mot pin om den är placerad till vänster på green. Det troliga slaget är därför att sikta i mitten på sikta på högra delen av greenen eller maximalt in mot mitten beroende på var flaggan står.

Från vit tee är det dock en helt annan femma då vattnet utan tvekan är i spel. Vad som kanske inte syns så väl på bilderna är att vattnet är klart lägre än green så bollen rullar gärna ner där. En spelare som lirar med fade måste även ta hänsyn till grejerna till höger om green då det inte är speciellt långt till skog där och chippen av green på den sidan är ganska lurig då det finns några kullar i vägen.

Jag måste alltså i princip sikta i högra greenkant och sen vara lite olika aggressiv i slaget beroende på var flaggan står. Under gårdagens rond stod flaggan ganska långt bak till höger o jag som siktade i höger greenkant och tryckte på slaget ganska ordentligt blev då lite lång och var precis av green till vänster. En meter eller två till i sidled och bollen hade simmat (vilket de tyvärr är väldigt dåliga på), strategin från min sida att ta ordentligt siktutrymme till höger gav alltså resultat då jag kunde göra en ganska enkelt up and down.

Visst är det utmanande att alltid försök spela aggressivt men jag tror klart att för golfspelet totalt är det mycket bättre att tänket är rätt. Sen måste man ju alltid pusha sig själv till att försöka göra lite svårare saker om syftet är att bli bättre på golf. Dock finns det absolut inget som säger att byta tee är rätt svar på detta, för mig som slår ganska långt och inte har några större problem med den extra längden som vit innebär kan det var en lösning medan det för andra inte alls är rätt metod. Tänka rätt bör dock göras oavsett var utslaget görs ifrån.

Det har varit mycket med ett annat webbprojekt under våren så det har ännu inte blivit tid för något större här på sajten men planen är nog att under de närmaste veckorna ta tag i det här med just spelstrategi och skriva ihop något bra som ger tips på saker att tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>