Årets första hål spelat – Vad kan man lära sig?

Banan öppnade här nu under påsken och det blev iaf lite tid att glida ut på banan. Tämligen högt tryck på banan då bara en av två banor är öppna ännu. Av denna anledning var det fullt och då vi inte är förtjusta i att spela då fick det bara bli en 9-hålare igår. Plus att jag själv lyckades smita ut 4 hål på påskafton.

Söndagen som hade trevlig temperatur spenderades framför tvn med att kolla på Flandern runt 😀

Årets första hål

Årets första hål är alltid intressant och det blev ett klassiskt sådant äventyr även i år. Självklart spelades hålet helt ouppvärmd. Att värma upp ordentligt känns ju som fusk då man kan bli bättre som golfare av sådant.

Nya drivern visade sig ha ett ordentligt klonk i sig. Något jag redan hade gissningar på efter test av den i simulator under vintern. Resultatet blev iaf en pushad drive rakt ut höger (något jag återkommer till) som gick kanske 220 eller något. Inte en direkt dålig träff alltså men bara rakt höger.

Som tur var är ettan här ett hål där fyran kommer tillbaka så det finns ett hål till bredvid att spela på. Inspelet blev därmed från ca 120 meter. Tanke då att ta en pitch och slå lite lugnt då det ju är kallt och kroppen inte är igång direkt.

Självklart ingår det då att bollen toppas och går långt.

Putt tillbaka som var för lång då greenen rullade överraskande snabbt för den här tiden på året. Hade kunnat upptäcka det på övningsgreenen innan men som sagt var känns det som fusk. Lika självklart som det toppade inspelet blev returen då för kort då jag överskattade farten istället.

En kortputt till efter det och bogey på årets första hål var ”säkrad”.

Vad kan man lära sig av spelat på 13 hål?

Detta är självklart inte en lång tid att spela men det finns redan analys jag kan göra av mitt spel. Jag gissar även att du som läser detta snabbt också kan göra en analys av ditt spel. Något jag rekommenderar att du gör så snabbt som möjligt.

Kommer du då fram till att allt är som vanligt är det helt ok. Märker du att något sticker ut kan det vara läge att fundera på om det är något systematiskt eller bara att du inte är igång.

Glöm inte att analysera ditt spel

Min analys

På det stora hela var mina första hål för i år precis vad jag har förväntat mig. Spelar golf med en draw som har en tendens att bli en hook eller att jag ibland pushar ut mina järnslag åt höger. Vilket lär innebära att min tajming i klubbhuvudets rotation är viktig. Kommer jag ner o har stängt för mycket blir det hook och har jag inte stängt blir den en push till höger istället. När allt stämmer blir det en lagom draw.

Dessa tendenser fanns fortfarande med järnen i år. Svingen har troligen därmed inte ändrats något märkbart under vintern. Sen blev det många toppade slag men det har jag alltid problem med varje år. Brukar ta ett antal ronder innan kroppen kommer på att den ska böja sig lite mer så att jag når ner till bollen 😉

Det där är precis en sådan sak jag pratade om som systematiskt fel eller temporärt. Jag vet av erfarenhet att i början av året blir det många toppade slag. Därmed gör detta mig inte orolig utan jag vet att det är något att ta sig igenom.

Vidare sa min analys med järnen att det mesta var som förra året. Alltså vet jag vilka problem jag med största säkerhet kommer att ha i år också och det gäller då att jobba med dem.

Drivern

Det som stack ut för mig var det här med de pushade slagen med drivern. För det fortsatte på samma vis även övriga hål. Blev bättre om jag inte tog i så mycket även om jag då helt plötsligt hade en tendens att klacka drivern även om resultaten av detta blev raka slag som var lite kraftlösa.

Ska då tilläggas att jag spelar med en ny driver i år för första gången på kanske 14 – 15 år. Drivern är t ex några cm kortare vilket kan påverka spelet helt klart. Ligger detta bakom pusharna eller är det själva klubbhuvudet?

Här har jag utan tvekan frågor att ställa mig framöver. Tanken är att spela mer med drivern i år då statistiken säger att det är bättre att slå långt från tee även om det blir lite fler besök i ruffen.

Din analys

Jag hoppas att du också gör en analys som jag var inne på tidigare av ditt spel redan i början av säsongen. Låt inte tiden springa på utan att du tänker igenom vad som händer med din golf. Risken är då stor att det snart är högsommar och det istället börjar bli kort om tid kvar på golfandet för året.

Sen vet man aldrig på förhand vad resultatet blir. Kanske kommer du fram till att du borde ta lektion men inte har pengar (eller tycker det är värt priset) till det. Isf är det inte mycket att göra åt det hela utan du får försöka lösa det själv.

Blir resultatet att du ska ha lektioner och även tänker ta dem är tipset att göra det relativt tidigt på säsongen. Skulle tipsa om att spela ett par ronder för för att komma in i det riktigt ordentligt men efter det ta lektionerna.

Drömmen är så klart att upptäcka att spelet fungerar helt okej och att det bara är att spela vidare. Sen om chansen för det eller att vinna miljoner på lotto är störst är en helt annan fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>