Skaffa en kikare

Jag har i flera år funderat på att skaffa mig en kikare och gjorde äntligen slag i saken inför säsongen och det måste ha varit ett av de bättre köpen jag gjort.

När jag skulle välja kikare så fanns det ett antal saker att ta hänsyn till och viktigast var troligen priset. Alternativ finns från typ 800 kr till 5 500 kr där de högre priserna var lång över min budget. De för 800 kr var varianter som går att köpa direkt från Kina där det är frågan om för oss någon nonameprodukt (vilket iaf är bättre än kopior). Vad jag läste om dessa skulle de mäta avståndet lika bra som de dyrare men förmågan att hitta pinnen skulle vara betydligt sämre. Då det verkade lite tveksamt fegade jag ur på dessa även om jag gärna hade testat själv. Är ju liksom alltid skoj att köpa billiga saker som fungerar.

Bushnell Medalist

Istället fick det bli en Bushnell Medalist från Nordica Golf för mig, tyvärr verkar de inte ha kvar den nu. Vilket typ var billigaste modellen som var tillverkad av någon känd tillverkare som även hade mina grundkrav. Det finns ett antal kikare som har pinseeker upp till 200 m som är billigare men detta tyckte jag var för kort avstånd.

Denna fungerar även riktigt bra tycker jag även om det finns många varianter som kostar det dubbla. Känns som att pengar inte ska vara någon större faktor för den som vill spendera mer iaf.

Varför inte en GPS?

Hela grejen med avståndsmätaren för min del var att kunna få avstånd till de punkterna jag verkligen vill ha. Att få avstånd till vissa punkter enligt banguiden (eller satelliter) som det ju är frågan om med en GPS är inte speciellt intressant. Därför var det inte något intressant alternativ och jag kommer senare mer gå in på exakt varför jag tänker så och varför jag tycker att alla borde ha en kikare i sin bag.

Visst finns det fördelar med GPS eller andra system men inte tillräckligt stora för att jag skulle överväga det alls egentligen. Att enkelt och snabbt få resultat utan att behöva ta upp en kikare osv är ju klart smidigt t ex.

Slag mot green

När jag köpte kikaren var det mest med dessa slag i åtanke även om den fungerar till annat också. Tidigare har det alltid varit en massa stegande på fairway efter att en lock har hittats med ett avstånd till mitten på green. Sen skulle jag alltså stega upp hur långt ifrån jag är locket och där lär man redan tappa säkerhet, sedan är det dags att från ganska långt avstånd uppskatta var flaggan egentligen är placerad på green. I sidled är det ju relativt enkelt men i längd är det betydligt värre. Sen sista faktorn som man inte ska glömma heller är att locket ofta mäter från mitten av fairway och där har bollen en tendens att inte ligga så det blir även att försöka uppskatta vad påverkan blir.

Under senaste ronden jag spelade var det ett antal gånger som vikten av kikaren här verkligen blev uppenbar. Tydligaste exemplet var ett korthål där vi trodde att flaggan stod ganska mitt på lite till höger. Då vi även spelade från vit tee var avstånden inte lika välkända. Avståndsmätaren sa då att det var X meter vilket jag valde att lita på och tog en klubba som jag trodde mig kunna slå den längden med. Ett bra slag lite till vänster sedan så såg det först lite konstigt ut då bollen nästan verkade ha gått för långt och av greenen.
När greenen är närmare 40 meter djup kan det bli stora skillnader
i uppfattade meter och hur många meter det är i verkligheten.

Green
Med närmare 40 meter djup green kan det bli stora skillnader i uppfattade meter och verkligheten.

När vi sedan kom fram till greenen upptäckte vi att flaggan inte alls var i längd som vi trodde utan 10 – 15 meter längre bak. Mitt slag var då helt rätt i längd även lite snett men det är ju liksom inte avståndets fel. Hade jag inte haft en kikare hade uppskattningen varit att flaggan stod mitt på vilket hade gjort att det avståndet som banguiden sagt var det jag spelat på. Samma slag då hade varit mycket för kort. Tack vare kikaren kunde jag alltså ganska enkelt tvåputta för ett par istället för att få kämpa ihop ett par.

Det är bara att tänka på hur många gånger under en rond som man kommer fram till greenen och upptäcker att flaggan visst inte stod riktigt där man trodde. Mig händer detta iaf ganska ofta vilket även medför problem för spelet. Längdkontroll är en central del om bra resultat vill uppnås och en grundförutsättning för att ha en sådan kontroll är att man vet hur långt avståndet verkligen är. Chansar man som jag alltid har gjort tidigare är det även omöjligt att lära sig exakt hur långt de olika klubborna går.

Finns mycket annat än greenen

Även om inspelen är väldigt viktiga så finns det mycket annat på banan som det är intressant att mäta avståndet till. Från tee har du troligen ganska bra koll på vilka klubbor du ska slå för att undvika alla hinder. Men detta gäller bara om du spelar på din hemmabana, är du ute och lirar på ett nytt ställe behöver du troligen hjälp att få avstånd till bunkrar, träd osv. Visst har du här hjälp av banguiden men den är aldrig lika exakt.

När kikaren är riktigt nyttig även på hemmabanan är inför andraslag. Ska du spela fram bollen finns det ofta hinder eller träd att ta hänsyn till vilka är väldigt viktigt att veta var de står. Hur tråkigt är det inte att spela fram en boll och sedan lägga den dåligt bara för att fel klubba valdes. Har du t ex slagit in en boll i skogen och ska slå ut en wedge vill du gärna komma så långt fram som möjligt. Då passar det strålande att mäta hur långt det är till ett träd i närheten och sedan bara kompensera för detta i ditt slag.

Köp!!!

Tipset från min sida är därmed helt klart att varje spelare ska köpa en kikare. Sen är det dåliga bara att vi inte har sådana i vår shop så nu skickar jag iväg alla till andra butiker istället 😉

Självklart är det inte gratis utan några tusen kommer det troligen att kosta. Men om valet t ex står mellan årets nya driver eller en kikare känns det ganska klart vad som kommer utveckla spelet mest på lite längre sikt.

Personligen hade jag t ex precis över 100 meter kvar på inspelet på 2:an och då kunde jag tänka X % kraft med denna klubba blir det rätt. När jag senare hade avstånd som var lite kortare och längre kunde jag enkelt bara tänka att jag slår lite lösare eller lite hårdare än på 2:an. Det blir då väldigt mycket enklare att scora bra. En osäkerhetsfaktor plockas ju bort och det handlar egentligen bara om den egna förmågan att slå bollen, vilket självklart kan vara nog svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>