Basgarderob från golftidningen vs min

Jag har varit inne på detta tidigare då jag inte gillar vad som marknadsförs i golftidningen som vi alla golfare får och nu har jag fått ännu lite mer att bli sur över. Tidigare har det mest handlat om att jag inte gillar att de bara testar klubbor från de kända tillverkarna när det finns många andra alternativ. Minst av allt önskade jag iaf att de hade några andra med som en jämförelse.

Nu när jag bläddrade i senaste numret så hittade jag två sidor med Basgarderob för herrar och damer. Jag vet att det ofta (eller alltid kanske t o m) brukar finnas en modesida liknande denna men jag brukar helt enkelt inte titta på dem. Nu råkade jag fastna och blev inte direkt nöjd.

Basgarderob

Grunden till mitt missnöje är egentligen att man använder ett ord som basgarderob då detta klart antyder att detta är vad alla golfare borde ha. I mina ögon är Svensk Golf en tidning som ska hjälpa till att öka intresset för golf i landet och då är det väldigt viktigt att man inte spär på fördomarna om golfen som en dyr fritidsaktivitet ännu mer.

Räknar man ihop de 17 olika plaggen och tillbehören som de anser ska finnas i en basgarderob så skulle det kosta nästan 20 000 kr att köpa in dessa. Jag kan köpa fördelen de har då det t ex är bra att ha två par skor att variera mellan. Får skorna vila ordentligt håller de bra mycket längre vilket ju är smart.

I tabellen nedan kan du se exakt vad de har i sin garderob och jag har bredvid satt in grejer som jag anser man kan köpa istället. Jag har för mina val valt att hålla mig till ett par shoppar bara för att göra det lite enkelt. Det handlar ju liksom inte om att visa exakt vad man ska köpa utan bara vad alternativen skulle kunna kosta för den som inte anser att det är extremt viktigt att det finns något litet och dyrt märke någonstans på kläderna.

 Svensk Golfs basgarderob “Min” Basgarderob 
1Wilson Dx3 12 st400 krOut of bounds – Dx3 A 12 st190 kr
2Cross Sportswear regnjacka3 300 krDormy regnjacka1 100 kr
3Ivanhoe ziptröja1 200 krBonprix sweatjack150 kr
4Lyle & Scott ziptröja1 200 krBonprix munkjacka300 kr
5Lyle & Scott v-neck tröja1 200 krBonxprix v-neck tröja150 kr
6Oscar Jacobson tröja800 krBonxprix tröja290 kr
7FotJoy tröja1 100 krH&M tröja200 kr
8Peak Performance piké800 krBonprix piké100 kr
9FootJoy piké600 krBonprix piké130 kr
10Puma piké700 krH&M piké150 kr
11Ping ziptröja1 100 krH&M träningsjacka300 kr
12FootJoy skor2 000 krDormy FootJoy800 kr
13Ecco skor2 000 krDormy Ecco800 kr
14Galvin Green byxa1 200 krH&M Byxa250 kr
15Under Armour byxa1 000 krH&M Byxa250 kr
16FootJoy handske280 krOut of bounds handske130 kr
17Oscar Jacobson byxa1 000 krH&M Byxa250 kr
  19 980 kr 5 540 kr

Några av sakerna säljer vi t ex här på sajten men de har jag inte alls tagit med utan jag har valt mer kända leverantörer och deras priser. Kläderna jag har valt ut är självklart ganska enkla men det är fortfarande saker som jag själv skulle kunna tänka mig att ha på golfbanan. Jag har liksom inte gått in och bara tagit första bästa som nästan är lite liknande som kostar minsta möjliga summa. Utan jag hade tankar på att kläderna t ex ska vara ganska tajta om det är något som ska sitta på överkroppen då det ju inte är smidigt med fladdrande saker när man spelar.

Tittar du runt lite kommer du att hitta mängder av andra likvärdiga alternativ för priser som är motsvarande. Av just denna anledningen har jag heller inte länkat till produkterna jag valt ut då de är så pass enkla att hitta eller andra liknande. Jag har även gjort en skillnad i hur jag presenterar plaggen då det i golftidningen bara står märke och vad de kostar. I min lista har jag istället valt inköpssajt och typ av plagg och vad de kostar. Vill du hitta det jag har skrivit upp för att kontrollera att jag inte ljuger 😉 så ska det gå bra att gå in på sajten jag använt och bara söka på klädtypen. Bli bara inte arg på mig om något har utgått ur sortimentet eller de chockhöjt priserna efter det att jag skrev detta inlägg.

Mycket pengar men det behöver inte vara så

Nu ska ju sägas att mitt paket också kostar ganska mycket då det totala priset där blev ca 5 500 kr. Sen är det bara en 1/4 ungefär av det andra paketet men det är svårt att komma undan om man ska köpa in 17 st saker. Valde ju heller inte billigaste skorna direkt. Spelar själv med skor jag har köpt från Kina för ca 250 kr och som jag tycker fungerar bra men jag ville inte rekommendera något sådant som ett grundalternativ varför jag gick på skor från samma tillverkare bara till billigare pris.

Sen ska vi även komma ihåg att man troligen inte behöver köpa in så här mycket kläder heller för den delen även om man skulle råka vara en nybörjare. Mycket av kläderna som redan ägs fungerar säker strålande ute på golfbanan, att ha en “golfgarderob” som bara används där ute är ett stort slöseri. Gäller bara att tänka på att kläderna ska vara lite tåligare då det ju självklart blir lite mer slitage ute på en golfbana jämfört med att sitta hemma i TV-soffan.

Skärp till er golftidning

Hade det varit Golf Digest t ex som skrivit sin golfgarderob på detta viset hade jag inte sagt något då det är en tidning som bara inbitna golfare har. Visst har Svensk Golf och Golf Digest samma ägare men den stora skillnaden är ju att en av dem går ut till alla golfare. Tidningen har därmed ett ansvar att visa upp båda sidorna av myntet tycker jag.

Förstår att det säkert finns påtryckningar från tillverkarna av märkeskläder att bara ha med deras alternativ då de självklart inte vill visa att det finns andra plagg som fungerar lika bra men kostar mycket mindre. Men en tidning som går ut till alla borde även vända sig till alla och då ska man visa flera sidor av det där myntet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>