Vad har Tiger i HCP?

Nu när Tigern visar allt annat än bra form så tävlar kommentatorer, experter, självutnämnda expert och vanliga personer i att håna, tipsa och komma med andra mer eller mindre genomtänkta inlägg. Frågan är då vilket handicap han spelar på när han är så ”usel” för tillfället.

Jag tycker att Tigern troligen är de roligaste spelaren att se på touren tillsammans med några få andra riktiga favoriter. Sen att han inte spelar speciellt bra för tillfället är ju helt klart. Dock tänker jag inte ge mig in i några debatter om det är hans sving det är fel på, om hans privatliv påverkar spelet, om han bara är slut eller något annat liknande. Jag nöjer mig med att hoppas att han får vara friskt då jag tror det räcker för att han ska komma tillbaka till toppen av golfen. Sen om han blir etta i världen igen eller ej är inte så intressant, tvåa eller trea räcker gott för mig 😉 Har ju Stenson som man vill ska bli etta även om det inte ser så ut och sen är ju Rory ganska bra.

Vad har han i HCP?

Proffsen är kanske inte så noga med att räkna sina handicap då det liksom inte spelar någon roll för dem. Dock med allt gnäll om hans spel så skulle man kunna tro att han typ har 10 i handicap eller något likande. För att ta reda på vilken siffra han ligger tog Golf Digest och räknade ut just detta. De tog hjälp av Dean Knuth som tidigare höll en mycket hög position inom USGAs handicapavdelning, alltså en mycket person inom detta ämne.

Tiger Woods

Det han kom fram till var att han om man räknade de 10 bästa rundorna av de 20 senaste låg på HCP +5,9. Jag är inte insatt i exakt hur det amerikanska systemet fungerar men jag har för mig att det är så man räknar där borta. Att man får ett sådant lågt resultat har att göra med att man tar hänsyn till hur svåra banorna är som de spelar på. En bana som Augusta uppsatt inför Masters är inget att leka med helt enkelt och därmed får man ju också slag jämfört med en vanlig svensk banan om man uttrycker sig milt.

De valde även att räkna ut ett ”anti-handicap” vilket är de 10 sämsta rundorna under de senaste 20 och då har han fortfarande plus i hcp även om det ”bara” är 0,9. Alltså är Tigerns sämsta spel bättre än vad en scratchspelare förväntas lira på. Sen ska det ju klart sägas att han för tillfället inte spelar bra och det märks t ex när man jämför med toppspelarna på touren som har ett ”anti-handicap” på runt +6.

Ytterligare ett tecken på den sviktande formen är 2000 så hade Tigern aldrig ett handicap som gick under +10 på hela året.

Oavsett om hans form är god eller ej för tillfället så ska vi vanliga golfare inte tro att vi är någonstans i närheten av honom iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>