The Players Championship 2023 – allt du behöver veta om turneringen

Det är äntligen dags för den helgen som många golfare runt om i världen längtat efter: The Players Championship-helgen. PGA-turneringen, som spelas på TPC Sawgrass i Ponte Vedra Beach, Florida, samlar några av världens bästa golfare som kämpar mot varandra om att få lyfta den åtråvärda pokalen efter söndagens runda.

The Players Championship, ofta kallat ”den femte majorn”, är en av de mer klassiska tävlingarna inom golfvärlden. Årets upplaga av turneringen blir den 49:e i historien, och den 41:a sedan tävlingen flyttade till TPC Sawgrass år 1982.

Så spelas turneringen

Turneringen spelas, som brukligt är, över fyra dagar och lika många rundor – 9–12 mars. I de två första rundorna får samtliga registrerade spelare delta, men endast de bästa får följa med in i helgen där allt ska avgöras. Efter 36 hål finns nämligen en ”cut”. För att passera ”cutten” krävs att man placerar sig bland de 65 bästa.

The Players Championship är den första av fem tävlingar under säsongen 2022–23 där FedEx Cup-poäng står på spel. Vinnaren tilldelas totalt 600 poäng, som blir mycket viktiga för att kunna ta hem totalsegern i cupen som mäter spelarnas prestationer över de stora tävlingarna. Utöver The Players Championship är det de fyra major-tävlingarna som ger FedEx Cup-poäng. Regerande FedEx Cup-mästare är Rory McIlroy.

Rekordstor prispott

The Players Championship är den rikaste tävlingen i hela PGA-kalendern sett till prispengar. År efter år har nya rekordsummor satts, och 2023 års upplaga är inget undantag. I år uppgår prispotten till hela 25 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 267 miljoner svenska kronor.

Segraren tilldelas 2 725 000 dollar av prispotten. Den som kommer på andraplats behöver inte direkt lämna tomhänt, utan får 1 725 000 dollar in på kontot. Slutar man trea uppgår prissumman till 1 225 000 dollar. Därefter fortsätter prispengarna sjunka succesivt ju längre ner i placeringarna vi kommer. Alla som slutar topp 65 tilldelas prispengar.

Här är favoriterna att vinna

I The Players Championship 2023 deltar totalt 144 golfare. För att ta reda på vilka som är de största favoriterna att stå som slutsegrare kan man lite snabbt kolla in hos spelbolagen, något många som tittar kanske gör för att höja spänningen under rundorna.

Hos många bettingsidor kan man spela på allt från vilken spelare i en boll som får den lägsta scoren till hur många slag som skiljer mellan 1:an och 2:an. Självklart kan man också spela på slutsegrare, där de med lägst odds är följande spelare:

  • Rory McIlroy – 10.00
  • Jon Rahm – 10.00
  • Scottie Scheffler – 11.00
  • Patrick Cantlay – 17.00
  • Max Homa – 19.00
  • Justin Thomas – 19.00

Oddsen tillhandahölls av Andreas Pil, ledarskribent på CasinoUtanSvenskLicens.co.

Utöver de stora favoriterna till totalsegern finns också en rad bubblare som inte ska räknas bort. Däribland hittar vi namn som Collin Morikawa, Xander Schauffele, Tony Finau, Viktor Hovland och Jordan Spieth.

De svenska representanterna består i Alex Norén och David Lingmerth, som placerar sig på 44:e respektive 190:e plats på PGA:s världsrankning. Ingen av de två återfinns bland favoriterna att blanda sig i vinnardiskussionen.

Regerande mästaren portad från tävlingen

En av de stora snackisarna inför årets upplaga av The Players Championship är att den regerande mästaren, Cameron Smith, lyser med sin frånvaro. Smith är nämligen avstängd från att delta, på grund av att han under 2022 valde att ansluta sig till den kontroversiella, saudi-finansierade LIV-touren.

Inför The Players var det många som frågade sig om PGA verkligen kunde stoppa den regerande mästaren från att försvara sin titel. Svaret blev ett tydligt ”ja”. Inte nog med att Smith inte får delta, hans vinnarporträtt i klubbhuset är nedplockat liksom skylten med hans namn på parkeringsplatsen.

I en intervju med NUCLR Golf säger den regerande mästaren att det vore roligt att dyka upp i publiken som en vanlig åskådare, men att han är osäker på hur det skulle tas emot.

Så ser du tävlingen

Den som inte har lyckan att vara på plats på TPC Sawgrass kan trösta sig med att tv-bevakningen kring denna stora tävling i regel är mycket påkostad. I år är det Discovery som sänder tävlingen för svenska tittare.

Med anledning av tidsskillnaden mellan Sverige och Florida, sex timmar, kan man behöva hålla sig vaken lite senare än vanligt för att se hela turneringen – men vad skulle man kunna hitta på sent på kvällen som är bättre än det här?? Här är sändningstiderna för samtliga fyra dagar:

  • Torsdag-fredag: 17.00-00.00
  • Lördag: 18.30-00.00
  • Söndag: 17.30-23.00

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
RödRöd
SvartSvart
VitVit
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Rea!
Det ursprungliga priset var: 119 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.
Rea!
Det ursprungliga priset var: 89 kr.Det nuvarande priset är: 69 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>