LIV-touren är inte bara ond

Jag har hållit mig totalt borta från att kommentera det här med LIV-touren. Dels så skriver jag ganska lite om tourerna för tillfället och sen känns det även som mina synpunkter på det stora hela inte är så viktiga direkt.

Men nu hände något i helgen som jag tycker man ska ge den touren cred för och då är det lika bra att kommentera lite snabbt det andra mindre ”viktiga” som rör den.

Vilka som ligger bakom

Alltså det råder väl knappt något tvivel om att det är bästa organisationen som ligger bakom då Saudiska staten inte direkt delar många värderingar som vi i västvärlden anser är goda. Sen får man aldrig glömma bort att vi i väst är jäkligt bra på att anse att våra värderingar är bäst och att alla andra borde följa dem. Och det är även ganska troligt att vi svenskar ligger i topp bland västvärlden när det gäller att tycka just så. ”Om alla bara gjorde som vi i Sverige” är ju en klassiker.

Spelare som tar pengarna

Folk på Twitter osv som går ut och säger att spelarna borde tacka nej till alla pengar de blir erbjudna är totalt orealistiska. Detta gäller inte bara golfspelare utan alla andra som tjänar mycket pengar. Fotbollsspelaren som borde göra X som ger honom mindre pengar bara för att person Y tycker det är rätt osv osv.

Nu är det så klart helt andra summor som LIV erbjuder spelarna jämfört med vad vi vanliga dödliga någonsin kommer att vara i närheten av och spelarna har även mer pengar sedan innan. Men tänk dig att du får ett erbjudande om ett nytt jobb som skulle ge dig 10 miljoner kronor för lite arbete. Det är heller inte olagligt arbete bara att arbetsgivaren är klart tveksam av någon anledning. Hur många skulle tacka nej till det egentligen?

Jag vet inte om jag skulle göra det då mitt samvete nog skulle kunna ta ganska mycket för så många miljoner. Enligt mig är det troligen fler av golfarna som har tackat nej än vad det är vad oss andra hade gjort i mitt exempel. Jag tycker heller inte att spelarna ska behöva ta hela världens moral på sina axlar. Det är bra om de är beredda att göra det men inget man kan kräva.

PGA och Europatouren

Det jag personligen har stört mig mest på i detta är agerandet från dessa två tourer. Och då egentligen inte att det förbjuder spelare att vara med i LIV och spela hos dem samtidigt utan mer hur man har gjort det.

Snack om att det är för att det är saudier som ligger bakom som är problemet låter som skitsnack. I mina ögon ser de bara ett problem med LIV och det är att de har fått konkurrens helt plötsligt vilket de inte gillat. Statusen med PGA som ledande och Europatouren som nummer två i världen har passat dem bra (speciellt PGA) och när det kommer något som riskerar att ändra på detta blir de rädda och försöker sig med maffiametoder tvinga spelare att inte delta.

Jag tycker detta är totalt uselt. Se istället till att ni har en bra produkt så ni klarar av konkurrens.

Format

Jag har ännu inte sett något av en LIV-tävling men om jag har koll så är det färre spelare och ingen cut och man spelar bara tre dagar istället för fyra.

Vilket också har fått kritik för att golf ”ska” spelas över fyra dagar och många spelare med en cut. Detta är också klassiskt skitsnack. På damtourerna finns det väl tävlingar som bara spelas över tre dagar vilket verkar fungera bra. Stort startfält kan heller inte vara något tvång då det t ex inte är det i slutet av FedEx.

I mina ögon ska man alltid ifrågasätta allt och försöka hitta lösningar som är bättre. Att det alltid ska vara på ett sätt är alltså totalt fel. Sen med det sagt finns det heller inget som säger att förslag på andra lösningar måste vara bättre än de gamla. Kanske är fyra dagar perfekt antal dagar, kanske innebär fyra dagar att intresset blir mindre och det är bättre när man komprimerar tävlingen lite mer till tre dagar. Jag vet inte men jag är öppen för allt.

Vad LIV har rätt i

Nu kommer jag till det stora som jag då egentligen bara tänkte jag skulle skriva om innan jag inte riktigt kunde hålla mig för några punkter till.

I helgen spelades det tävling i Boston och för första gången på herrtourerna fick man ha shorts på sig. Att tvinga golfare att spela i långbyxor kan ha varit något av det mest idiotiska jag vet inom golfen. Ingen vettig människa skulle ge sig ut i de temperaturerna de ofta spelar i iklädd långbyxor. Ungefär lika fånigt som att man måste spela i vit under Wimbledon.

De som säger att långbyxor ser bättre ut osv kan bara gå och gömma sig. Vem har inte sett John Daly spela i skitfula byxor t ex. När reglerna säger att det måste vara långbyxor men sen inte säger något om hur de ska se ut blir det bara fånigt. Wimbledon är alltså faktiskt lite bättre t o m även om jag inte gillar det där heller.

Låt golfare spela i kortbyxor om de vill och om någon vill ha långbyxor på sig ska det vara fritt fram för dem att ha det också. Det finns vad jag vet inget klag på att kvinnorna får spela i kortbyxor/kjol.

Vad LIV förhoppningsvis för med sig

Det är sådana här saker som shorts t ex som jag hoppas att LIV kommer att påverka. I mina ögon skulle det vara bäst om PGA o Europatouren tog till sig av att det kommer en konkurrent och skippa sina fula metoder för att vinna kampen och istället koncentrera sig på att göra produkten bättre.

Tillåt shorts, tillåt avståndskikare och ha hårdare tidskrav är bara några saker. I Sverige testade vi nu blandad dam och herrturnering och kanske är det en framtid eller är det inte. Testa är bra så får man se. Det finns säkert mycket mer man kan göra och jag hoppas att det är vad som händer nu med LIV att det tvingar fram en utveckling som gynnar golfen på det stora hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>