Vad kan du kontrollera när du spelar golf?

Golf är ett spel som mycket hänger på vad dina känslor är under en rond. Du kommer in i ronden med förutsättningar att göra X och sedan gäller det att förvalta förutsättningarna på bästa möjliga sätt. Ett bra tips är då att veta vad du verkligen kan påverka och vad som inte du kan göra något åt.

Alla har vi väl spelat med någon som totalt havererar under en rond och detta t ex enbart har att göra med att personen inte har haft kontroll på sina känsligt. Fokusera på vad du kan kontrollera och acceptera det du inte kan kontrollera. Klassiska högt travande ord som dykt upp i många texter av olika slag. Sanningen är att det ligger mycket bakom uttrycket.

Här ska vi titta på några olika områden där du kan påverka och även två som du inte har någon påverkan på.

Vad du kan kontrollera

Dina förberedelser

Innan du slår ut finns det faktiskt mycket du kan göra som med stor sannolikhet kommer att påverka resultatet. Träna effektivt är en av dessa saker som du har kontroll över. Visst kanske inte alla har tid att träna en massa och då får man acceptera att du inte kommer att vara största stjärnan. Men när du väl kan träna gäller det att göra det på ett så bra sätt som möjligt för att ge dig själva största möjliga chans att lyckas nå ditt max. Träna effektivt är inte att bara så en massa slag planlöst eller ta 20 bollar och putta till ett hål.

Svinga på

Beroende på hur bra du känner banan du ska spela så blir det mer eller mindre viktigt att studera banan och sätta upp en bra spelplan. En bra spelplan behöver inte vara att spela konservativt överallt och bör verkligen inte vara att gå för allt. Någonstans mellan som passar ditt spel bra lär vara rätta alternativet.

Spelar du på hemmabanan lär det vara en mindre sak då du troligen redan kan allt om banan. Spelar du dock en ny bana gäller det att titta noga på banguiden innan du bara smäller iväg ett utslag.

De flesta av oss behöver inte lägga många timmar på att värma upp som Tiger Woods gör för att få igång kroppen ordentligt. Men att göra kroppen redo för golf är ett fundament för bra golf. Göra kroppen redo räknar in även att träna i förväg. Har du inte bra kondition alls kan du inte räkna med några bra resultat då risken är mycket stor att du kommer att tröttna sista nio. Visst har vi inte alla tid att träna en massa kondition men bara saker som vanliga promenader gör mycket för hälsan.

Att komma till banan i god tid och kunna svinga igång ordentligt och kanske stretcha kan göra underverk. De gångerna vi springer ut på fösta tee och där tar några provsvingar innan vi dunkar iväg en drive brukar sällan ge bra resultat. Dessa ronder tar det ofta några hål innan vi kommer igång tillräckligt för att kunna prestera.

Mat

Spela 18 hål golf är riktigt bra träning vilket gör att du även behöver ha riktigt bra påfyllt med energi för att klara av det utan svackor.

Äta ordentligt innan så att reserverna finns där från start och sedan fylla på med nyttiga och stärkande saker under ronden ger dig bästa förutsättningarna för en låg score. Då glömmer vi självklart heller inte bort det här med att fylla på vätskeförråden under tiden. Speciellt om det är varmt går det åt mycket vätska för att hålla systemet igång på toppnivå.

Din rutin

Att känna sig trygg i det man gör ger möjligheter att lyckas och detta gäller oavsett om det är en tävling, 18:e hålet och sänkningen är nära eller bara ett vanligt utslag på fyran.

Ett sätt att skapa trygghet är att ha en rutin du alltid följer.

På vägen fram till din boll utvärderar du var du är, hur långt du har kvar osv som ger dig grunden för att ta ett beslut om klubba och typ av slag. När du kommer fram till bollen gäller det att kolla upp att avståndet du tänkte dig var rätt osv och efter detta ta ett beslut om klubba som ska användas.

Viktigt är sedan att besluta sig för ett visst slag och det är vad som gäller. Plocka ut målet du vill sikta mot och om du använder siktpunkter eller liknande ta ut dem.

När det gäller själva slaget är det viktiga inte om du gör två provsvingar eller om du inte gör någon. Det viktiga är att du gör vad du känner dig bekväm med och sedan alltid utför det innan du slår.

En bra och stabil rutin kommer att på sikt spara slag åt dig.

Dina reaktioner

Kontrollera dina reaktioner

Så svårt men så viktigt är enklaste sättet att sammanfatta det här med reaktionerna. Misslyckas du med ett slag och sedan blir sur över detta och inte kan släppa det är risken stor att hela resten av ronden är förstörd.

Det handlar heller inte om att du inte ska få reagera då något positivt eller negativt händer på banan. Mer att du ska ge dig själv en klapp på axeln när du utför ett bra slag och sedan objektivt granska varför ett dåligt slag blev dåligt. Även om detta kan vara mycket svårt att utföra i praktiken.

Ropa gärna till när du gör en birdie och bli sur om du känner för det efter ett misslyckat slag. Håll bara inte kvar ilskan till nästa slag.

När det gäller att objektivt analysera misslyckade slag så är det svårt men kan ge bra info. Kanske var det fel klubba eller läste du vinden fel. Eller var det helt enkelt bara en dålig sving, sådana händer för oss alla.

Vad du inte kan kontrollera

Variationer i din sving

Drömrond igår men inte ett rätt idag eller kanonslag på rangen under uppvärmningen men bara skräp ute på banan. Detta och liknande situationer är något som alla vi golfare känner igen oss i. Alla från nyaste nybörjaren till veteranen på seniortouren har upplevt detta och upplever det fortfarande.

En sving lever ett eget liv och det är bara att acceptera detta. Visst gör träning att den varierar mindre osv men en variation kommer alltid att finnas. Vissa dagar är bra dagar och andra är dåliga det är bara att försöka göra det bästa av det hela.

Du kan egentligen inte göra något mer än att kanske ändra detaljer i ditt spel en dag som något inte vill fungera. Är drivern helt ute och cyklar en dag är det kanske bäst att låta den vila i bagen och istället slå järn från tee.

Universum

Hur bra du är som golfare påverkar dina odds till ett bra resultat men detta är inte en utmaning på något vis för universumet. När bollen har lämnat klubban är det bara att acceptera att du inte längre kan påverka något. Vissa dagar kommer bollen att studsa helt fel varje gång den träffar en gren och andra gånger trillar bollen då istället ut på fairway.

Shit happens och det är bara att lära sig att leva med det. Häng inte upp dig på otur av detta slaget utan ta käftsmällen om det blev en sådan och gå vidare.

Och glöm inte att vädret är som vädret är 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>