Tips inför första ronden på en ny bana

Att spela nya banor är alltid intressant då det livar upp det hela ganska mycket jämfört med att bara spela sin vanliga hemmabana hela tiden. Sen att ett golfhål till stora delar är samma sak oavsett var man spelar gör inget då bara små förändringar gör mycket för intrycket.

Dock är det svårt att spela bra på en ny bana första gången man besöker den. Automatiska klubbval finns inte där längre och var de bra och dåliga platserna att slå sig till är fortfarande hemliga osv. Här ska vi därför dela med oss av ett gäng tips inför ett besök på en ny bana som förhoppningsvis kan hjälpa dig att prestera bra direkt.

Forska och planera

Planera

Numera har vi golfare massor av information om de olika banorna tillgängliga för oss långt innan vi kommer på plats. På nätet och i appar finns det bilder, grundläggande fakta, banguider m.m. som är en strålande resurs för dig.

Det första du därför ska göra om du planerar att besöka en ny bana är att surfa in på klubbens webbsida och se vad du där kan hitta. Bara en banguide är strålande då du kan skapa dig en uppfattning om vad som väntar ute på banan. Visst är det inte samma sak att titta på en karta över banan men du kan börja få en idé om vad som kommer att vänta dig där ute.

Lägger du sedan till att de troligen har några bilder från banan så börjar det verkligen att likna något. Ta till dig av all information du kan hitta och försök att lägga upp en tänkt spelplan för ronden. Visst kanske du får ändra en del val dels beroende på hur banan verkligen spelas men även hur du spelar för dagen. Men en grundplan ger dig klart större möjligheter att prestera ett stabilt spel.

Se till att teknologin är redo

Beroende vilken typ av spelare du är varierar det säkert ganska mycket när det gäller mängden teknologi av olika slag som du tar med dig ut på golfronderna.

Är du en spelare som gillar det klassiska och bara räknar avstånd genom att stega upp från lock och därmed räkna ut kan du klart hoppa över denna punkt. Nöjer du dig med en laserkikare gäller det bara att se till att batteriet i den är laddat.

Det är mer när det gäller användande av GPS, golfklocka eller något liknande som det blir lite mer att tänka på om du har otur. Batteri gäller så klart för dessa också men det gäller även att se till att just den bana du tänkt spela finns tillgänglig på din valda enhet. Finns den inte det är det troligen smidigare att fixa till detta när du är hemma i lugn och ro än under den tiden du egentligen ska värma upp inför ronden.

Se till att vara ute i god tid
Det är rent allmänt inte ett bra tips att komma 10 minuter innan din tid och slå några snabba puttar för att sedan springa till första tee. Det kan dock mycket väl bli så ibland på hemmabanan och det får väl ta de gångerna även om scoren inte lär bli bättre av det.

Ska du dock spela på en ny bana och då även betalar en ordentlig greenfee för detta känns det bara ännu värre att inte vara där i god tid. Är du inte bekant med klubben sedan tidigare får du räkna med att allt tar lite mer tid än vanligt. Du ska checka in och då betala på ett annat sätt än på hemmaklubben. Du vet inte var vattnet fylls på, hur rangen ser ut osv osv. Räkna helt enkelt med att allt tar lite mer tid än vanligt.

Nu talar vi då bara om det här runt omkring som är annorlunda och tar tid på en ny bana. Men det är som sagt var viktigt att värma upp också ordentligt. T ex en stor anledning till att det är svårare att spela en ny bana är att vanan inte finns på greenerna. Därför behövs det oftast mer tid på övningsgreenen för att hitta hastighet från olika typer av lägen.

Att vara på banan 30 minuter innan kanske är okej men bäst är troligen om det går att vara där upp mot en timme innan då man då enkelt hinner gå på toa, checka in, värma upp, köpa något i shoppen/cafeterian eller annat som behövs.

Undersök färdvägen

Planera din väg till golfbanan

För att lyckas komma i god tid gäller det att ha åkt i rättan tid. Visst låter det extremt enkelt och självklart men det ändrar inte att det är lätt att få detta fel. Till hemmaklubben vet du troligen på minuten hur lång tid det tar att åka.

Till en klubb som troligen ligger ett antal mil bort är det nog inte lika säkert. Kolla därför upp resvägen ordentligt på förhand så att du kan räkna ut hur lång tid det tar. Behöver du åka igenom staden efter att ha plockat upp en polare som ska med och spela? Är det motorväg hela vägen eller mindre 70-vägar?

Skaffa den hjälp du kan få

Alltså antalet banor i Sverige där det går att anlita en lokal caddie är nog inte många gissningsvis. Men om du t ex ska spela en ny bana utomlands är det nog vanligare och speciellt om du ska spela en fina bana eller för den delen en väldigt bra bana.

En caddie har kunskaper som man inte kan läsa sig till varför det definitivt kan vara värt att betala det där extra om det är en speciell rond golf du ska spela. Spelar du t ex St Andrews och räknar med att göra det en gång i livet är det självklart värt att betala mer än om du åker till grannklubben och lirar där. Caddie är utan tvekan bra för att få rätt info men sen är det som sagt var en fråga om tillgång och pris.

En fysisk banguide är ofta bra att skaffa då det vanligen är lättare att ta till sig informationen via en sådan jämfört med de elektroniska. Banguider som antingen går att köpa för en mindre summa eller som du kan få gratis. Har du inte möjlighet till en sådan är självklart en elektronisk bättre än ingen alls.

Banguide tillsammans med kikare t ex bör göra att du kan undvika de mesta onödiga misstagen som att ta en driver på ett utslag där det sedan visar sig att du utan problem slog så långt att du kom i vattenhindret som är mitt i fairway eller slår in bland träden osv.

Vissa personer anser att de är väldigt bra på att bedöma avstånd enbart med hjälp av ögonen och visst är det en talang man kan öva upp men sanningen är tyvärr att det är extremt svårt att få till det rätt. Spela på en bana som ligger på ett stort öppet fält jämfört med en där du har skog precis bredvid så kommer det att kännas mycket längre till en viss punkt på den öppna om du bara litar på ögonen. Samma om det finns en skogsridå bakom en green eller om det är öppet bakom.

Spela från rätt tee

På din hemmabana har du säkert stenkoll på vilken tee som passar ditt spel bäst men på en ny är detta inte alls lika säkert och en sanning inom golf är att det är roligast att spela från rätt avstånd. Tyvärr är det många som spelar golf från en och samma tee av vana hela tiden istället för vad som är bäst för dem.

Detta är något vi ska se upp med på hemmabanan också men risken är att det påverkar ännu mer på ett nytt ställe. Väljer man t ex gul tee men inte har längd för mer än röd kommer inspel osv att bli långa. På de banor som inte använder färger utan siffror för sina tees blir det nog lättare att inte ta det vanliga utan mer vad som passar rätt.

Att slå järn in mot green kommer med stor sannolikhet att ge bättre resultat än träklubbor och glöm inte bort att glädje är det du är ute efter när du besöker en annan klubb.

Strategi

Egentligen är det kanske inte viktigt exakt vilken typ av strategi du väljer utan det viktiga är att du har en tanke med alla dina slag. Vilken typ av spelare du är kommer att påverka hur du väljer att spela.

Som vi var inne på lite tidigare är det viktigt att inte bara gå upp på tee och rycka drivern av vana och slå för att sedan se vart du kom. Detta gäller oavsett din nivå som spelare. En spelare med lågt handicap vill troligen styra klubbval in mot green på andraslaget men även en spelare med högre handicap påverkas av valen. Når man inte green på två slag gäller det att dela upp hålet så det blir tre lagom slag istället för t ex två långa och ett kort.

Tänk igenom innan utslaget vad du vill uppnå med slaget och då utifrån vad du är trygg med och även vad du vill göra med nästa slag. Utslagsklubban behöver inte vara drivern utan välj den som passar bäst för att uppnå ditt mål.

Samma sak gäller sen för inspelen där du behöver fundera på hur grenen ser ut, bunkrarna, vattenhinder osv. Står flaggan kort spela lite långt, finns det hinder till vänster håll lite mer åt höger m.m. Golf handlar sällan om att utföra de bra slagen superbra utan mer att kunna kontrollera missarna så de inte kostar allt för mycket. Väljer du mål som ger dig större marginal får du även en större marginal för dina missar.

Sikta mot mitten av greenen

Detta är ett tips som brukar gälla för de flesta golfspelare oavsett vilken bana du spelar på men blir så klart ännu viktigare när du spelar en ny bekantskap. Desto lägre handicap desto oftare kan du troligen ta en mer aggressiv linje mot flaggan men de flesta av oss golfare är inte tillräckligt bra för att alltid göra detta. De riktigt bra golfarna gör det heller inte utan väljer de gångerna de är aggressiva och då talar vi även om tourproffs.

Många undersökningar visar även att det ger en lägre score totalt att sikta mot mitten av greenen oavsett var flaggan står. Visst kanske det blir färre gånger man får en riktigt kort birdieputt men det kommer även att bli många färre besök i bunkrar eller vattenhinder. Och du får troligen fler lite birdieputtar totalt.

Humör, tålamod och inställning

Det är ganska uppenbart att man alltid försöker spela så bra golf som möjligt. Men även om man alltid försöker detta är det även lika uppenbart att det inte alltid kommer att bli bästa resultatet. Hur man hanterar detta kanske inte perfekta resultat handlar mycket om humör o inställning.

Håll humöret uppe

Vi spel på ny bana behöver du ha tålamod då det med stor sannolikhet kommer att göras en del misstag som inte beror på svingen utan mer val. För oavsett hur bra du försökt kolla upp allt kommer det att finnas luckor i kunskaperna. Acceptera detta och häng inte upp dig på sådant utan se det som en naturlig del av inlärning.

Ett annat bra sätt för att hålla humöret uppe är att helt enkelt inte sätta någon press på att det ska vara en alltför allvarlig rond. Att åka ut till hemmaklubben med mål att sänka sig är inte bra och att då göra det på en ny plats är ännu sämre. Håll istället ronden lite mer ledig där du försöker njuta istället.

Tips för att uppnå detta kan vara att t ex helt skippa att räkna score. Fyller du inte i ditt scorekort blir det inte samma fokus på antal slag. Sen finns det många som tycker att det blir tråkigt utan att tävla lite och då kan tipset istället vara att spela match.

Fördelen med match är att ett hål inte har stor påverkan så om det går käpprätt åt skogen på ett hål är det lugnt då du har chansen att ta igen det på nästa istället. Själva spelformen inbjuder även till en annan form av spel vilket kan vara trevligt. Sen bara till att inte betta hela din förmögenhet utan håll det på en trevlig nivå.

Njut av ronden

Golf ska vara trevligt annars kan man lika väl ta en vanlig promenad. Ser du till att följa tipsen vi har givit här är det mer troligt att du kommer att njuta av dina rond på den nya banan och har du gjort det är det en bra rond.

Försök att strunta i om det går dåligt eller om regnet öser ner utan var istället bara glad över att du får testa på något nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>