Spela strategiskt och spara slag

De allra flesta av oss vill prestera ett så bra resultat på golfbanan som vi bara kan. Sen är självklart förutsättningarna väldigt olika då vi har olika talang, spelar mer eller mindre, har skiftande mål osv. Men oavsett om man siktar på att bara ha en trevlig runda eller vill gå under par så är önskan att spelet ska vara bra.

Vi väljer då ofta att fokusera på vilka klubbor som finns i bagen, hur svingen fungerar eller hur vädret är. Visst är detta alla viktiga saker men något som ofta glöms bort enligt mig är hur man ska spela strategiskt.

Själv är jag en spelare som gillar att tänka på saker som detta. Med det sagt har jag säkert väldigt mycket att lära mig när det gäller att ta rätt beslut. Att sitta hemma och skriva ner utslagsklubbor på scorekort har jag gjort många gånger för att försöka hitta bästa sättet att spela banan.

I detta blogginlägg tänkte jag gå igenom några grundläggande tips när det gäller att spela strategiskt.

Välj rätt klubba

Detta kan låta väldigt självklart men det är inte riktigt så enkelt. Många av oss golfare vet t ex inte hur långt vi slår med de olika klubborna. Ofta vet vi ganska väl hur långt det är till olika ställen på banan då vi spelar de flesta rundorna på våra hemmaklubbar och där lär man sig sådant efter ett tag. Men säg att du ska slå ett inspel 100 m över en bunker vilken klubba tar du då? Har du inte koll på dina längder finns risken att klubban du väljer att slå bara går 95 m och därmed ligger du i bunkern.

En helt grundläggande sak är därför att ta reda på hur långt du slår med de olika klubborna om du inte vet detta. Vet du inte detta kommer du omöjligt att kunna ta rätt beslut på banan. Viktigt är även här att inte ljuga för sig själv. Jag är en man och vi vill ju gärna tro att våra slag går längre än vad de verkligen gör. Läste en undersökning för några år sedan som jag har för mig visade på att golfare med lite högre handikapp hade en tendens att tro att deras utslag med drivern gick ca 20 m längre än vad de gjorde i verkligheten. Ljug därför inte för dig själv när det gäller längder då du bara själv förlorar på det, för hur skoj är det att gå ner i den där bunkern egentligen?

Vilket är mitt favoritavstånd

Säg att jag står på tee vid ett kort par 4:a, låt oss säga 320 m. Även om jag är en extremt stark och duktig man 😉 så kommer jag inte att nå upp till green på utslaget hur mycket jag än tar i med drivern. Ett bra utslag för mig går någonstans mellan 240 – 260 m vilket innebär att jag skulle ha 80 – 60 kvar för ett andraslag. Detta är dock inte ett avstånd som jag trivs med då det kräver ett halvslag med den 60° wedgen.

Om jag får välja avstånd helt fritt passar det mig bäst med ca 100 m kvar då jag kan slå ett normalslag med klubban. Behöver inte ta i men kan slå nästan fullt, vilket brukar vara de slagen som ger bäst resultat.

Alltså är det bara dåligt för min totala score om jag slår ut med drivern. Jag vill alltså slå ett utslag på 220 m för att komma till rätt ställe på banan. För mig innebär detta att jag kan ta fram en av fairwayklubborna.

Du ska alltid ha en tanke på detta när du spelar ett hål och detta är oavsett vilken nivå du spelar på. Är det ett långt par fyra och du inte når in på två slag spelar ingen roll då det då även gäller att planera slagen i förväg för att få så enkla slag som möjligt hela tiden.

Hinder är till för att undvikas

Jag vill som sagt var ha 100 m kvar för mina inspel. Men detta passar sig självklart inte alltid. Hålet kan ju helt enkelt vara alldeles för långt för att jag ska ha en chans att nå så långt fram. Eller finns det hinder på hålet som jag måste ta hänsyn till.

På min hemmabana har vi ett bra hål som illustrerar ganska bra detta. Hålet i sig är inte speciellt långt men det är vatten hela vägen till vänster och det finns ett par bunkrar ungefär 200 m rakt fram där hålet svänger av lite lätt till vänster. Då man inte vill sätta vattnet i spel känns det bäst att slå ett slag som går lite till höger. Vilket gör att bunkrarna kommer i spel.

Det bästa alternativet för mig på detta hål är därför att slå ut med ett mellanjärn och slå bollen rakt mot bunkrarna. Klubban jag väljer når då inte fram till dessa och jag har inte satt vattnet direkt i spel förutsatt ett normalt slag från min sida. Visst får jag sedan en 8:a eller liknande in mot greenen men detta gör mindre än ifall jag skulle ta drivern och vara tvingad att sätta både vatten och bunkrar i spel.

Kan man unvika att ta hinder i spel är detta ofta något som lönar sig i längden. Det gäller hela tiden att göra en avvägning när det gäller vad man vill göra och vad banan tillåter dig att göra.

Spela till rätt ställe på greenen

Att titta var flaggan står på green och sedan mäta upp avståndet till denna för att därefter ta en klubba som går exakt denna längd plus att man siktar på flaggan kan vara ett recept på stora problem. Visst om det är en stor platt green där det inte finns något vatten, kullar, bunkrar eller annat att ta hänsyn till. Men detta händer sällan vilket gör denna strategi farligt.

Istället gäller det att fundera på vad som uppnår bästa snittresultatet. Har du en flagga som står 5 m från en bunkerkant är det troligen inte en bra idé att slå bollen precis så långt. Normalt finns det alltid ett ställe i någon riktning från hålet där du har mer utrymme att jobba med. Står flaggan t ex kort och det finns mycket green bakom denna är det säkra alternativet troligen att försöka slå bollen 5 meter förbi flaggan istället. Detta gör att du har marginal ifall bollen inte träffas perfekt.

Finns det vatten till vänster om hålet är detta något att undvika. Bättre då att sikta en bit till höger om hålet även om detta vid ett perfekt slag betyder att det inte blir någon kort putt.

Flera tips

Om jag skulle räkna upp alla strategiska saker att tänka på ute på banan skulle det krävas ett väldigt långt blogginlägg av mig här. Något som dock är helt klart är hur viktigt det är att spela golf och tänka samtidigt.

Men jag tänkte dela med mig av några länkar till andra sidor där just detta ämne behandlas. Good Course Management Requires Planning Ahead och Course Management Mistakes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>