Spela snabbt utan att stressa

Mitt förra inlägg handlade om hur viktigt det är med respekt mellan golfare för att få till ett tempo på banan som alla gillar. Denna gång är det dags för lite konkreta tips för hur du får upp ditt speltempo utan att för den delen stressa alls. Detta gör jag genom en lista med enkla tips.

 1. Gå i ett bra tempo – Du ska inte springa fram till bollen men se till att promenera i en rask takt.
 2. Använd tiden då du går – När du går fram till bollen fundera då under vägen på vilket slag och klubba du behöver. Har du en bra grunduppfattning om vad du ska göra redan när du kommer fram till bollen så går allt lite snabbare. Sjävklart ska du prata med dina medspelare och vara trevlig under tiden men detta är något som du kan göra samtidigt.
 3. Var redo när det är din tur – Ska du slå först tar det självklart lite mer tid men om du inte gör detta se då till att planera ditt slag under tiden de andra slår. Då kan du direkt sedan sätta upp din boll nära flaggan.
 4. Uppmärksamhet – Även om du ska planera ditt slag under tiden som de andra slår gäller det fortfarande att vara uppmärksam. För om bollen t ex är på väg in i skogen gäller det att titta vart den tar vägen. Detta kan spara mycket tid när det sedan ska letas efter bollen. Slår du ett uselt slag själv bli då inte sur direkt och titta bort utan följ bollen och ta ut ett träd eller liknande där bollen hamnade.
 5. Rutin – En bra rutin inför varje slag som du alltid upprepar sparar tid. Skulle du märka att din rutin är lite väl omstädig är det enklare att korta ner den om du alltid gör samma sak.
 6. Du spelar inte på touren – En green behöver inte läsas från alla håll, du behöver inte veta exakt på centimetern hur långt det är till hålet från fairway osv. Skaffa den information du behöver inför ett slag men överdriv inte då det bara kostar tid och sällan ger någon fördel.
 7. Slå för och hjälp sedan till att leta – Två utslag, ditt hamnar fint på fairway och medspelaren boll hamnar i det höga gräset. Under tiden som kompisen letar efter sig boll slår du själv ditt slag och sedan går och hjälper till med att försöka hitta bollen. Detta gäller självklart om era bollar är i närheten av varandra. Har du slagit 250 m mitt i fairway och kompisen slagit 50 meter och rakt in i skogen försöker ni hitta den först.
 8. Gå direkt till din boll – Golf är en social sport men det innebär inte att alla spelare ska ställa sig precis bredvid den som ska slå. Ligger deras bollar på en sådan plats att det är säkert att gå fram till dem under tiden som andra slår ska detta göras.
 9. Ta fram utrustning som du behöver – Innan rundan drar igång se till att plocka fram några peggar, greenlagare och eventuellt annan utrustning du vet dig behöva under runda. Vänta inte med att plocka fram greenlagaren till första gången den ska användas. Att rota i bagen efter saker av det slaget under rundan är bara slöseri med tid.
 10. Släpp igenom – Mitt förrra inlägg handlade ju om respekt och att släppa igenom under rondan. Alla sparar tid och mental hälsa om detta sker på ett snabbt och effektivt sätt.
 11. Spela smart – Om ett bra tempo ska hållas gäller det att spela smart. Chansslag kommer med stor sannolikhet att medföra extraslag, letande osv som tar tid. Det är självklart helt okej att spela golf på detta vis men se då till att de andra du spelar med är okej med det och om det kommer ifatt andra så släpp igenom dem.
 12. Planera din väg – Detta gäller speciellt om du har en vagn då du inte kan dra den överallt. Ställ den t ex på ett sådant sätt så att du inte behöver gå runt hela greenen för att komma till nästa hål. Bär du din bag slipper du detta problem.
 13. Hjälp andra – Passa flaggan, leta bollar, hitta avstånd osv är saker som du kan hjälpa din medspelare med. Spelet går snabbare och stämningen blir bättre.

Detta var några snabba tips som kan snabba upp spelet för många om de följs. Tipsen är heller inte av något direkt jobbigt slag utan det handlar ju mer om självklarheter som hjälper till utan att stressa.

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
BlåBlå
GulGul
LjusblåLjusblå
+2
49 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
BlåBlå
GulGul
VitVit
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
79 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>