Tips – Spela bra trots ringrosten

I de flesta delarna av detta land är vintern lång och tyvärr oftast tråkig för oss golfare. När vi inte har spelat golf på upp mot sex månader eller något liknande är det inte direkt överraskande att en del ringrost har kommit in i systemet.

Här ska vi titta på lite olika grejer du kan göra på banan för att minimera skadan från denna ringrost. Förhoppningsvis med hjälp av dessa tips kan du undvika att tappa allt för många slag under de första ronderna innan kroppen hinner hitta tillbaka.

I två tidigare artiklar tittade vi på lite mer allmänna saker att göra inför säsongen för att vara redo. Då handlade det mer om att tvätta klubbor och fundera på om du ska köpa något nytt osv. Ta dig en titt på de 10 tipsen vi hade om detta – 10 tips på förberedelser inför golfsäsongen – del 1

Sikta mot mitten av greenen

Ett otroligt klassiskt tips till amatörgolfaren är att sikta mot mitten av greenen oavsett var flaggan står. Det finns många tester som är gjorda som visar att snittscoren blir lägre om man alltid gör detta än ifall man alltid siktar rakt på flaggan.

Sen är det självklart roligt att sikta mot flaggan ibland också och man ska normalt unna sig att ta lite risker då och det. Blir roligare att spela golf då vilket är viktigt.

Stora anledningen till att man scorar bättre är att ett slag mot mitten av greenen skapar så mycket större marginaler mot alla hinder än ett slag mot någon kant. Ofta är hinder kort om hålet och det kan kosta många slag att hamna i dessa.

I inledningen av säsongen är det dock läge att vara mer konservativ i valen. Risken är större när du inte är igång riktigt att missarna är grövre än vanligt vilket bara gör problemet värre. Alltså sikta mot mitten hela tiden i början och spara slag.

Sikta mot mitten av green

Extra klubba

Personligen i början av en ny säsong toppar jag alltid bollen. Det tar väl ett tag för ryggen att mjukna till tillräckligt för att jag ska nå ner till bollen ordentligt.

Strålande tips för att hitta en bättre bollträff säsongsinledningen är att ta en extra klubba och slå lite lugnare istället. Längd i slagen är trevligt men längd är inte i närheten av så viktigt som att träffa bollen bra.

En lugnare sving minskar även den risken för dåliga träffar. När det sitter mer och mer kan du börja att öka upp hastigheten till dina vanliga nivåer om du nu inte tycker att det var trevligt att försöka hålla nere trycket en del. De flesta tourproffsen slår sällan allt vad de kan utan håller igen en del bara för den ökade kontrollen och detta då under hela säsongen.

Acceptera din bollbana

Annika Sörenstam var känd för att nästan alltid slå raka slag men hon är undantaget då de flesta proffsen slår en skruv av något slag.

Att styra slag åt något håll är dock inte alltid det enklaste utan de flesta av oss har en naturlig sving. Visst kan vi med hjälp av träning jobba bort en skruv och ersätta den med en annan. Men detta är inget vi ska försöka göra precis i början av säsongen när vi bara försöker hitta vår väg att gå.

Acceptera istället den skruven som du har för tillfället och jobba utifrån det. Har du hela tiden en stor högerskruv så ta helt enkelt och ta den och sikta vänster.

Håll det enkelt runt greenerna

En öppnad 60 gradig wedge med full sving för ett slag som ska gå 5 meter är knappast det första du ska försöka dig på. Det är självklart ytterst tveksamt om någon av oss vanliga dödliga någonsin ska försöka gör detta.

Håll spelet så enkelt du kan runt greenerna och kan du använda puttern så gör det även om det är utanför greenen. En av golfens ”sanningar” är att din största miss med puttern aldrig är så stor som din största miss med en wedge.

Håll du borta från lågprocentarna

Också ett tips detta som med stor sannolikhet skapar en lägre snittscore under hela säsongen men som är extra viktigt i dess inledning.

220 meter in till en green över vatten när din maxcarry är 221 m eller ett skogsbesök där det finns en chans att nå in till green om du slår en boll som först går lågt under ett par träd sedan skruvar sig runt något annat och avslutar med att gå mellan två grenar. Alltså exempel på slag du inte ska försöka dig på.

Lägg upp kort om det behövs och chippa ut lite enkelt till fairway om chansen att lyckas med det svåra slaget är väldigt liten. Visst det kanske blir en bogey men förhoppningsvis tar du bort dubblar eller tripplar ur bilden.

Förväntningar och humör

Håll humöret uppe

Med största sannolikhet kommer det att bli en del usla slag så är det bara. Banan kommer inte att ha växt till sig ännu så det kommer att vara ställen du hamnar på där underlaget inte är bra osv.

Detta är bara att räkna med och inte störa sig på. Ha heller inga förväntningar om att du ska sänka dig en massa i inledningen. Det kan t o m vara idé att inte ens räkna scoren de första ronderna om du vet att det kommer att störa dig.

Målet är att ha ett härligt humör när du är ute och spelar. Om några ronder är du igång för fullt och solen har börjat värma ännu mer. Tänk tillbaka på hur det var i januari är det var massa minusgrader och snö ute. Då längtade du till golfbanan så sabba inte detta nu med dåligt humör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>