Snabba upp golfspelet del 1

För några år sedan var det otroligt inne att tala om olika sätt att snabba upp golfspelet. Det känns lite som att det inte talas alls lika mycket om detta längre även om det fortfarande är viktigt. Kanske har vi nu hittat en bättre nivå på det hela när allt inte handlar om att det ska gå så snabbt som möjligt alternativt har jag bara missat snacket.

Oavsett känns det som det kan vara läge att komma med lite olika tips igen som en påminnelse. Dock ska en sak göras klart innan jag skriver denna lista och det är att jag anser att alla ska ha rätt att spela golf i den hastigheten som de själva vill. Det är inte de som är superstressade som ska bestämma tempot ute på banan utan det ska finnas plats för alla typer av spelare.

Det handlar mest om att de långsamma och de snabba ska visa respekt mot varandra. Det kommer tips om att släppa igenom i listan och det är mycket det allt handlar om. Om de som vill spela lugnare bara släpper igenom folk som vill spela snabbare och att de som vill spela snabbare inte hetsar osv på de som vill spela långsammare är allt lugnt.

Ready golf – Vara redo

Troligen det bästa tipset av alla egentligen och ett vanligt tips att ge är att helt enkelt vara redo när det är din tur. Börja redan fundera på vad du ska göra med nästa slag när du går fram till bollen eller varför inte direkt när bollen stannat efter förra slaget.

Självklart kan du inte i detalj veta om klubbval osv innan du kommit fram till bollen och vet avstånd eller det exakta läget. Men du kan ha en bra uppfattning om vad du vill göra så att beslutsprocessen går snabbare.

Du behöver inte veta alla detaljer

Du behöver inte all info

Det finns ofta mycket information att hitta för den som vill. Ta bara på greenen där du kan läsa lutningen från alla håll. Du har en banguide med lutningar ute på banan osv.

Men är det verkligen så att du behöver ha all denna info? Kommer du att spela bättre av det egentligen?

Nöj dig med det du verkligen behöver och slösa inte tid med att överarbete situationen.

Måste inte slå i ”rätt” ordning

Ibland tar det längre tid att slå ett slag och det är naturligt. Kanske ligger bollen ruttet till så att det är svårare att besluta sig för vad som ska göras, ibland hittar man inte en boll osv. Det finns många lägen då det kan ta lite extra tid.

Är du då framme vid din boll och har koll på vad du ska göra slå då före den som råkar ligga lite längre ifrån men som behöver lite mer tid på sig. Visst kan annat gälla i matchspel men matchspel är inte vanligaste direkt. Slå i den ordningen ni är redo i inte slaviskt efter avstånd till hålet.

Leta boll tar tid

Vet ni om att det troligen kommer att ta tid att leta efter en eller flera bollar på ett hål? Ta isf och direkt vinka fram de som kommer bakom. Då kan ni ta den tiden ni får och behöver för att hitta bollarna utan att andra blir tvingade att vänta länge på er.

Vi har alla varit med om att komma upp på tee precis efter att bollen framför slagit ut och då slagit en blandad mängd bollar in i skogen som de sedan tar god tid på sig att leta efter utan att släppa igenom. Den som inte har blivit frustrerad av detta blir jag imponerad av.

Provisorisk boll

Lite tid tar det så klart att slå en provisorisk boll men det är inte i närheten av den tid det tar att gå fram och leta efter en boll som sedan inte hittas vilket kräver en promenad tillbaka.

Är du tveksam om du ska hitta din boll slå då en provisorisk boll.

Släppa igenom

Alltså när jag redan har varit inne på detta flera gånger kanske det är dags för att plocka upp detta som en egen punkt.

Släpp igenom. Kort och gott.

Som en spelare som ofta spelar antingen själv eller i tvåboll är det otroligt frustrerande med fyrbollar som går framför och tycker att de äger banan. Det finns massor av rent ut sagt idiotiska idéer om att andra än fyrbollar inte ska ha rätt att spela på banan när det är hyfsat mycket folk där. Det är uppenbart skitsnack.

Personligen när jag spelar så är det sällan tiden som är störande faktorn utan är mer att man tappar speltempo om man vid början av varje hål behöver vänta 3-5 minuter på att slå ut och sedan mer väntan vid inspel osv och att det helt enkelt är tråkigt att bara stå och vänta.

Det handlar som sagt var om respekt. Den som håller upp någon annan i onödan är inte respektfull när den gör det. Sen har inte den som vill gå om rättigheter att agera som en idiot heller utan man ska inte hetsa utan bara tydligt visa sig vara redo att slå ut om det är vid tee osv.

Ett bra utfört genomsläpp tar även det minimalt med tid. Vi talar om någon minut maximalt och då slipper man ha någon bakom sig hela tiden som ligger nära.

Planera

Planera ditt golfande

Lite av samma sak som ready golf men i ett större perspektiv. Självklart det här med att vara redo när du ska slå genom att tänka igenom vad du ska göra på förhand. Men det är inte bara själva slagen som du planerar ute på en bana.

Håll upp huvudet och titta runt och se hur flödet är på banan så du har koll på långsammare och snabbare spelare, släpper ni igenom gå tillsammans till nästa slag, behöver du fylla på vatten snabba dig lite då så det skapas en lucka i din boll för dig att göra detta.

Har ni en golfbil t ex finns det mycket som kan göras med god planering. Något som vi kommer till senare i annan del av denna serie.

Planera det som kan planeras då det blir betydligt effektivare då.

Del två

Vill du läsa andra delen kan du hitta genom att följa denna länk. Snabba upp golfspelet del 2

Produkter från shoppen

RödRöd
SvartSvart
VitVit
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>