Hur bäst värma upp inför en rond?

Att värma upp ordentligt inför en rond är otroligt viktigt för resultatet och trots detta är det väldigt många av oss som inte värmer upp alls utan kommer i princip springande till första tee i sista minut. Jag har självklart gjort detta själv och resultatet brukar bli 3-4 hål i början när man får vara glad om bollarna bara hamnar i ruffen eller 20 m kort om green.

Därför känns det som en bra idé att här skriva en artikel om hur man bör utföra en bra uppvärming. Jag ska även försöka ge lite förslag på hur man kan göra beroende på hur mycket tid man har. För det är ju tyvärr inte alltid så att vi har över en halvtimme på oss att värma upp oavsett hur gärna vi vill.

En sak man ska komma ihåg är att uppvärmning är en sak som är personlig. Det vi här tipsar om är ett sätt att göra det hela på. Facit är det inte utan du kan mycket väl ha andra ideer om hur du vill värma upp och isf ska du självklart göra det som passar dig bäst.

Ute i god tid

I den perfekta världen är du helt enkelt på klubben i god tid så att du hinner byta om, byta skor, gå på toa, värma upp kroppen, köpa peggar osv. Hur länge detta är beror lite på vad du själv känner att du behöver. Själv gillar jag att vara cirka 40 minuter i förväg om jag verkligen vill värma upp ordentligt men för dig kanske detta är för kort och 1 h är mer lagom.

Steg 1 – Fixa resten

Se till att först av allt göra klart allt annat som du har att göra innan du börjar värma upp kroppen. Detta är de där sakerna vi var inne på innan som att gå på toa, byta skor, köpa saker i shoppen osv.

Steg 2 – Putta

Puttning i golf står för över 40 % av alla slag. Detta gör det ganska uppenbart att det är viktigt att värma upp puttern innan en rond. Att börja med puttning är också ett bra steg då detta värmer upp kroppen lite mjukt. Istället för att börja med hårda svingar direkt smygstartar du kroppen med lite mjuka puttar som skapar en bra känsla i kroppen.

Det första du bör göra när du puttar är att koncentrera dig på längre puttar då det viktiga är att hitta längdkänslan vilket man hittar mycket effektivare med längre puttar än korta. Detta är extra viktigt om du spelar en bana som du inte är lika van vid att spela då du inte kan greenerna lika väl där.

Efter att du har hittat längdkänslan går du över på kortare puttar där fokus mycket mer blir att de ska sänkas.

Lägg ordentligt med tid på puttningen. Har du 1 h kanske vi talar om 20 minuter eller något sådant som sedan självklart skalas ner om du har mindre tid.

Börja med att putta

Steg 3 – Chippning och bunker

Efter att du har puttat dig i form är det dags för 10 minuter eller något liknande där det står chippning och bunkerslag på schemat.

Här gäller det mest att blanda lite mellan olika lägen för att vara så redo som möjligt när du kommer ut på banan. Du vet ju inte vilka situationer du ställs för där ute varför det är bäst att försöka täcka in det mesta. Vilket t ex inte innebär att bara slå bollen från perfekta lägen.

Steg 4 – Stretching

Stretching

Innan du börjar slå på rangen är det dags för kroppen att riktigt vakna till och bli ordentlig utstretchad. Stretching gör att du verkligen kan få ut allt av kroppens möjliga rörelsemönster plus att du även minskar risken för skador av olika slag. Även om skador inte är direkt vanligt inom golfen så finns de där och destor mer du spelar utan att stretcha desto större är risken.

Hur man utför stretchingen ska vi inte gå in på just i denna artikel utan det kommer komma i ett senare inlägg. Det är dock inte frågan om speciellt avancerade saker. Vill du hitta info om bra övningar att utföra finns det många andra resurser på nätet som tipsar om just detta.

Steg 5 – Rangen

Många går till rangen först av allt men som föreslagits här är det mer sista steget istället. Grundregeln på rangen är att börja med lugnare wedgar för att sedan jobba dig upp mot längre och längre klubbor. Drivern sist av allt alltså. Men allra sist av allt är tipset att du sparar några bollar till några lugna pitchar för att få in rytmkänslan igen ordentligt.

Annars gäller det mycket som när du tränar att slagen ska ha ett syfte. Slå inte bara iväg bollarna på måfå utan ha ett bestämt mål. Ytterligare ett tips är att tänka att du t ex spelar första hålet och slår klubbor precis som du skulle göra där.

Steg 6 – Gå till tee

Försök att hitta en rutin som gör att du inte blir klar med uppvärmningen för långt innan din utslagstid. Dröjer det för länge är risken stor att du tappar delar av uppvärmningen vilket knappast är bra för dina resultat.

Skulle du iaf bli klar innan så chippa lite eller ta några avslutande puttar. Övningssvinga lite lugnt och fint på tee är också en idé.

20 – 30 min innan

Det är nog de flesta av oss hamnar när vi ska spela. Klassisk gräns att bekräfta sin bokade tid är ju 20 min innan och därför kommer man dit lagom i tid för detta. Men går det att värma upp på 20 minuter då är frågan?

Jovisst går detta bra även om det självklart inte är lika bra som om du har den där extra tiden men det är bara att göra det bästa av det hela.

Steg 1 – Fixa resten

Behöver saker göras innan måste de göras det så enkelt är det. Fylla vattenflaskan eller vad det nu handlar om. Vet du med dig om att du inte har mycket tid över innan ronden är det smart om du t ex fixat toabesöket hemma innan. All tid du kan spara in här ger dig tid till rena uppvärmningssaker.

Steg 2 – Puttning och chippning

Låt oss säga att det gick någon minut till steg 1 så du är nere på strax under 20 min kvar till tee off nu. Ta då och börja med några puttar för att hitta längden och gå sedan över på att chippa lite. Lägg cirka fem minuter på detta.

Steg 3 – Stretching

Bör alltid göras så lägg upp mot fem minuter på detta för att få igång kroppen och även minska risken för skada.

Steg 4 – Rangen

Rangen

Du borde nu ha lite mer än 10 min kvar innan det är dags att slå ut. Lägg största delen av detta nu på rangen där du försöker få igång svingen så bra du kan. Börja på samma sätt som om du hade haft mer tid med wedgarna och jobba dig upp mot träklubborna.

I princip gör du exakt likadant som om du hade haft gott om tid med skillnaden att du bara slår hälften av bollarna. Uppvärmningen blir okej men inte mer.

Steg 5 – Spring till tee

Som tur var är risken väldigt liten att du ska tappa din uppvärmning när du är ute så här sent. Avsluta helt enkelt med att springa iväg till tee och pegga upp bollen och träffa fairway.

5 min innan

Stress för fullt

Alltså nu är det inte gott om tid så det gäller att göra det allra bästa av situationen. Rangen är utesluten då det tar för lång tid. Så fyll vattenflaskan, dra några snabba puttar och avsluta med att stretcha resten av tiden som du har.

Blir absolut inte en bra uppvärmning detta men förhoppningsvis får du igång kroppen rent fysiskt tillräckligt bra genom stretchingen för att den ska klara av drivern på första hålet. Sedan gäller det att spela lite mindre aggressivt de första hålen innan du hittar in i känslan för dagen.

Som man ganska snabbt förstår är detta inget vi alls rekommenderar men samtidigt vet vi alla att det ibland inte blir som det är tänkt eller att det helt enkelt inte finns tid till lång uppvärmning. Och är alternativet att inte spela alls eller att spela med en dålig uppvärmning så är valet självklart enkelt att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>