Golfetikett

Att agerar rätt på golfbanan är utan tvekan viktigt. Golfetikett är därför viktigt att vara insatt i och det är vad vi har tänkt att gå igenom lite i denna artikel. Listan kommer att bli ganska långt men egentligen är det inte frågan om speciellt konstiga saker. Många är uppenbara även om det speciellt som ny spelare kanske inte är saker man tänker på direkt.

Det vi här fokuserar helt på nu är hur du ska agera på banan. Inget fokus läggs på hur bra du spelar eller liknande. Visst vill vi alla spela bra men det är en annan fråga. T ex punkt ett som kommer kan ha påverkan för ditt spel men här tänker vi det sociala.

Kom i tid till banan

Se till att alltid vara i god tid till golfbanan

Att vara ute i god tid innan en rond är helt klart att föredra. Självklart kan det finnas lägen där det inte går och man måste komma springande i sista sekund. Men gör allt vad du kan för att vara där i god tid för att hinna med förberedelserna. Vi talar här om att hinna anmäla din ankomst till klubben, fylla på vatten och vara framme vid första tee i god tid till utslagstiden.

Visst är det bra om du hinner värma upp osv också men det är som sagt var en fråga om ditt egna spel. Är du t ex inte i god tid vid första tee riskerar du att göra de andra spelarna i din boll osäkra på vad som händer. Spelar du med personer du känner och vet att du är sen försök då meddela dem om att du kommer kort inpå men att du är på väg.

Hur lång tid behöver du vara på klubben innan du ska slå ut? Tja detta varierar så klart men säg att du inte tänker värma upp speciellt mycket kan 20 minuter eller något liknande vara ett bra mål att sikta mot. Då hinner du checka in utan problem, fylla på vattnet osv, kanske slå några puttar och sedan vara vid tee i god tid. Ska du värma upp på rangen får du lägga till mer tid och då kanske vi pratar om 30 – 40 min eller något som minst.

Var ska du stå

Placera sig rätt när någon annan ska slå är viktigt både ur säkerhetssyfte och för att inte störa spelaren som ska slå.

Alla spelare kan ha egna tankar om var det är okej om någon annan står och sådant får du självklart försöka läsa av med tiden ifall du spelar med någon ny bekantskap. Men generellt så ska du aldrig stå framför spelaren (vi talar nu om utslag eller andra lång slag) eller rakt vid sidan. Gör du detta kan du bli träffad av bollen vilket av uppenbara skäl inte är något man vill.

Att stå rakt bakom en spelare kan också vara störande då det kan kännas som man ska träffa dem med klubban vid svingen. Rakt i linje bakåt i spelriktning kan också vara störande. Här ska sägas att ifall det är en solig dag och ett slag ska slås rakt in i solen så kan det vara hjälpande att stå där för att kunna se bollen. Isf hjälper du spelaren och med största säkerhet går den med på att du står där.

Bästa position normalt är lite snett nedanför bollen och då några meter ifrån spelarens framsida. Där är det säkert att stå och det ska inte vara störande.

Prata inte och stå still

Stå still när någon annan ska slå och prata inte

Alla vet troligen att man inte ska prata när någon annan ska slå. I princip är detta en av de mest kända sakerna inom golfen och då talar vi även för de som inte spelar golf. Samma gäller även för det här med att stå still. Rörelse kan vara irriterande för någon som ska slå ett slag.

Sen som alltid finns det undantag för nästan allt. Kan ta mig själv som ett exempel här. Spelar jag med säg 2-3 andra och de håller på att prata med varandra när jag ska slå stör detta mig inget alls. Då tycker jag om något att det är mer störande om de slutar att prata precis innan jag ska slå.

Men som en grundregel ska du stå still och inte prata när någon annan slår. Har du sedan någon du spelat golf med mängder av gånger kan ni ha andra ”regler” och då kan sådant här vara okej. Men med en ny spelare ska du aldrig ta den risken.

Få saker kan få en golfare att bli mer tjurig än om de anser sig störda när de ska slå.

Ready Golf

Traditionellt inom golfen så slog alltid den som låg längst ifrån först och den med lägst score på hålet innan slog ut först.

Nackdelen med detta är att det tar mer tid att spela på detta viset. Spelar du matchspel t ex gäller det så klart annat där det är en tävling. Men för oss vanliga golfare som är ute och spelar poängbogey oftast så tar detta mer tid.

Det finns inget i reglerna för den ”vanliga” typen av golf som säger att någon som är längre ifrån måste slå först eller att den som hade lägst score måste slå ut först. Kanske tydligaste exemplet på detta är om ni efter utslaget har kommit olika långt men du som ligger längst fram är redo att slå före då andra spelaren ska droppa eller behöver leta lite efter sin boll.

På tee kan det vara att spelaren med lägst resultat hålet innan behöver gå på toa lite snabbt, kanske fått en sten i skon eller i princip vad som helst. Istället för att alla då står och väntar så slår en annan spelare ut först och så slår spelaren med sten i skon ut när den är redo.

Konceptet med ready golf kan man även ta vidare lite beroende på vad man vill räkna in i det hela. Men i grund och botten handlar det om att vara redo att slå när det är din tur att slå. Alltså tänka igenom vad du ska göra på vägen fram till bollen och andra sådana där saker.

Allt för att visa respekt mot medspelarna i din boll men även andra runt på banan så de slipper vänta på dig.

Reparera golfbanan

Laga alltid dina torvor

Detta är egentligen extremt självklart men om du spelar golf kommer du snabbt att märka att alla inte reparerar golfbanan. På green kommer du snabbt att se nedslagsmärken som inte är lagade och du kommer även hitta uppslagna torvor på banan som inte är tillbakalagda.

Enkelt alltså vad du ska göra då det bara är att laga sådana här saker om du orsaker dem. Perfekt är även om du lagar ett nedslagsmärke som någon annan har missat. För det händer oss alla att vi även efter att ha försökt missar var ett märke finns.

Det kan på olika banor finnas olika regler för hur du ska göra med torvor kan tilläggas. Detta beror på vilket gräs som används. Alltså bra att hålla koll på detta innan du spelar en bana.

Skada inte banan

Under denna punkt ingår också att du inte ska skada banan i onödan. Det kan t ex vara att ta en massa torv när du övningssvingar eller drämma klubban i marken efter ett dåligt slag. Att exempelvis plocka upp bollen ur hålet med klubban kan också skada ett hål. Nu talar vi då om att använda själva klubbhuvudet inte att använda de produkterna (exempel på sådan i länken) som vi säljer som man sätter uppe vid greppet. De skadar inte hålkanten.

Markera bollen på green

Tittar man på proffsen kan man tro att en boll automatiskt måste markeras när den är på green. Så är det dock inte alls utan om din boll inte är i vägen för någon annan behöver den inte markeras.

Du kan även putta före en annan spelare om din boll ligger i vägen. Ligger andra spelaren längre ifrån kanske du vill lära dig av linjen och därför låter den putta först men det finns inget tvång om detta.

Om bollen är i vägen så markerar du och det går även att markera bollen i sidled med t ex hjälp av putterns klubbhuvud om linjen är där andra bollen ska rulla. Viktiga bara att komma ihåg att lägga tillbaka på samma ställe.

Passa flaggan

Reglerna säger numera att man får putta med flaggan i. Det är dock ett val och dina medspelare kan mycket väl vilja putta med den ur. Om de önskar detta är det god etikett att erbjuda sig att passa flaggan.

Om vi förutsätter att alla är beredda att passa flaggan så är det smidigast om den som ligger närmast hål gör detta till att börja med.

Plockar man ur flaggan och lägger den på green är det viktigt att tänka på att lägga den på ett ställe där den inte kan vara i vägen för någon. Det är även standard att den som puttar ut först är den som sedan ansvarar för att den återplaceras efter att alla är klara.

Gå inte i puttlinjen

Denna etikettregel är inte alls lika viktig längre ska sägas men det är bäst att inte bryta mot den iaf. Grunden till att man inte ska gå i någons puttlinje var att förr i tiden spelade många med spikskor som lämnare ordentliga märken på green när man gick. Då kunde man alltså förstöra för den som skulle putta om man gick där bollen skulle rulla.

Numera med soft spikes eller skor helt utan dessa ens blir det sällan märken. Men säkrast att inte göra detta iaf. Det ska här även tilläggas att puttlinjen så menar man även förbi hålet. Om putten blir lite för lång ska alltså inga nya skomärken förstöra.

Övningssvingar

Det finns golfklubbar som tycker att man ska skippa övningsvingarna helt då det inte är ready golf. Dock är det inget vi här håller med om. Men det sagt så ska man inte göra en massa övningssvingar. En eller två räcker gott inför ett slag. En snabb övningssving tar inte mycket tid så det kan man med gott samvete utföra.

Viktigt är även att försöka undvika att ta torv när man utför en övningssving.

Skriv scoren på nästa tee

Vilka av oss har inte upplevt att vi står och väntar på att få göra ett inspel eller slå ut på ett par 3-hål och de där framme segar efter puttningen. Ibland även att de börjar skriva score eller ska ställa sig och räkna hur många slag de har.

Etiketten säger istället att man så snabbt som möjligt ska försöka ta sig bort från green man är klar på. Detta för att inte vara i vägen för de som kommer efter.

Du hinner gott att räkna på din score och föra in den när andra i bollen ska slå ut på efterkommande hål.

Avstånd till framförvarande när du slår

De viktigaste etikettreglerna handlar om säkerhet och detta är utan tvekan en sådan.

Slå aldrig när du tror det finns en risk att du ska nå fram med slaget till bollen som är framför på banan. Sen så klart allt inom rimliga gränser men vänta tills du tror att det är helt lugnt att slå. Får du vänta lite längre är det okej då hastighet i spelet inte trumfar säkerhet.

Detta gäller så väl från tee som vid inspel. Better safe than sorry är ett bra ledmoti att gå efter.

Skrik Fore

Bättre att skrika Fore en gång för mycket än för lite

Även om du försöker vänta ut de som är framför dig finns det ofta andra bollar som är ganska nära. Exempelvis två hål som ligger parallellt. Vid sådana tillfällen kan du inte alltid vänta på att slå då det skulle ta alldeles för lång tid att spela då.

Här precis som i punkten ovan är det bättre att ta det säkra för det osäkra. Minsta osäkerhet om du ser bollen vara på väg mot några andra så skrik högt och tydligt. Skriker du inte finns alltid risk för sådant här.

Måste inte spela klart ett hål

Spelar du vanlig poängbogey och ha ett kastrafofhål är det bra att komma ihåg att du inte måste spela klart hålet. Det är möjlig att bra a dina 0 poäng och går till nästa hål. Händer detta dig så hjälp till med övriga småsaker i gruppen. Exmpel kan vara att passa flagga men även att kratta bunkern.

Tar du upp bollen är det är slut på slag sparar ni tid.

Mobiltelefon

Det finns fortfarande spelare som skämtar om att det är plikt om du har mobiltelefonen med dig. Visst kan det finnas någon exklusive bana som har regler mot användandet av dem.

Men en vanlig svenska bana kräver inte något sådant. Det skulle vara svårt då många av oss numera använder mobiltelefonen för att skriva resultatet.

Bara för att du får ha med dig en mobiltelefon på banan är det inte samma sak som att du ska använda den hela tiden. Försök att hålla nere på antalet samtal på banan. Vet du att du exempelvis får många meddelanden sätt då telefonen på ljudlöst för att det inte ska störa någon medspelare.

Känn av stämningen i gruppen

Spelar du med samma spelare som du gjort hundratals gånger tidigare vet ni alla hur ni agerar på banan. Är det istället nytt folk du spelar med gäller det att hålla en lite lägre profil i början.

Va inte allt för högljudd osv innan du lär dig om det är något som dessa spelare uppskattar eller ej.

Hjälp andra spelare

Det finns ganska många saker som det går att hjälpa dina medspelare med som dels är allmänt trevligt att göra samtidigt som det kan snabba upp spelet.

Vi har talat här om saker som flaggan men det finns andra saker också. Har du börjat att gå framåt direkt efter spelaren ha slagit kan du ta upp torvan på vägen och kasta tillbaka den till spelaren. Du kan hjälpa att kratta en bunker om spelaren som slagit där inte kommit närmare än du och därmed ska slå igen. Fixa ett nedslagsmärke åt en medspelare om du är redo med greenlagaren.

Hjälpa till med att leta efter boll är en självklarhet. Kort och gott var hjälpsam när du spelar med andra. Detta kommer alla att vinna på då stämningen blir mycket bättre. Du kommer med stor sannolikhet även att få bättre hjälp själv när du behöver, vilket då kan vara mycket uppskattat.

Banarbetare

Även om det så klart kan kännas lite irriterande om en banarbetare precis ska klippa när du ska slå ditt utslag eller om de är i vägen av någon annan anledning så är de där för att hjälpa dig.

Se till att därför alltid vara trevlig mot banarbetarna. De gör ett jobb och du kan tänka in dig själv i en situation där du arbetar och andra mest går omkring och klagar på dig. Visa dem god respekt så kommer de även att försöka hålla sig undan när du ska slå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>