Dags att plocka fram träsjuan

Tittade på The Players där vår nya svenska stjärna Ludvig Åberg plockade fram en intressant klubba ur sin bag. Har rykte nämligen fram en träsjua.

När jag började spela vilket nog var strax efter millennieskiftet så var det typ en ”kärringklubba” och andra liknande dåliga ord. Vad grundade sig detta i?

Tja som vanligt när det gäller män och deras uttryck så inte mycket utan mer att de vill försöka att låta tuffa. Alla vet att en riktig man hellre behöver 10 slag extra än han ta en klubba som inte är tuff.

Som tur var har jag inte brytt mig om sådana där saker direkt utan det tog nog inte många år innan sjuan åkte ner i bagen. Detta var även den tiden när hybriderna började komma in och jag har definitivt testat dem men aldrig haft några framgångar. Därmed gled en träsjua ner i bagen även om de från början var utrustad med stålskaft.

Varför är en träsjua så bra?

Välanvänd träsjua precis som den ska vara
Välanvänd träsjua precis som den ska vara

En träsjua är enkel att slå. Där har vi grunden varför det är en bra klubba. Den extra loften jämfört med en femma t ex gör stor skillnad. Sedan det större klubbhuvudet ger en ökad mental trygghet plus en faktiskt ökad säkerhet också. Massor av gånger jag har träffat tämligen uselt men fått ett resultat som är helt okej.

Vilket har gjort att detta med stor sannolikhet är klubban jag själv plockar från tee oftast av alla. I år ska jag experimentera mer med att ta drivern men sjuan finns där av en bra anledning. På en vanlig svensk bana från gul till är 200 meter lite av en magisk siffra från tee.

Hålen har en längd som gör att utslag på 200 meter ofta innebär ett ganska rimligt avstånd kvar in. 150 meter eller kortare. Den personliga gränsen för inspel med mellanjärn ligger runt 150 meter ungefär. Kan jag därmed nå det avståndet med sjuan blir jag nöjd. Sen självklart att det inte är den bästa klubban för alla avstånd då det ibland behövs mer längd än så från tee.

Upp i luften

En stor fördel med träsjuan jämfört med långa järn och andra liknande klubbor är att det blir lättare att få upp bollen i luften. Vilket ofta är bra för att antingen ta sig över saker eller få stopp på bollen.

Att klubban är klart lättare att slå i ruff är även det en fördel jämfört med långa järn. Tyvärr har vi golfspelare en tendens att träffa denna ruff och då kan det klart vara bra med en klubba som är lite lättare att slå.

Folk borde testa

Om en spelare som Åberg är beredd att ta fram en träsjua är det nog många andra som skulle överväga det också. Sen tyvärr när man kollar en del på urvalet som finns i shopparna som säljer klubbor är det inte helt strålande. Många klubbor finns av någon dum anledning bara som trea eller femma.

Men det finns att köpa helt klart för den som tittar runt lite. Sen ska sägas att det nog är klart mer vanligt bland damer att använda träsjuor och kanske nior t o m. Och vad jag har hört så ska kvinnor vara smartare än oss män. Det ligger alltså med stor sannolikhet något i det här.

Här nedan kommer ett Youtubeklipp från en kanal där de testar långt järn, hybrid och träsjua. Kanske kan det få dig att bli ännu lite mer sugen på att testa sjuan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>