8 sätt att skapa förutsättningar för en bra rond

En spelare som tekniskt väldigt bra har självklart stora möjligheter att lyckas bra under en golfrond. Men teknik är långtifrån allt som styr hur bra en golfare presterar väl ute på banan. Här ska vi titta på lite punkter som kan hjälpa dig att få ut allt du kan.

Ha inte stora förväntningar och var processorienterad inte resultatorienterad

Förvänta dig inte att spela bra. En väldigt enkel mening men en väldigt viktig sådan. En klassiker jag själv har gjort mig skyldig till är att ha spelat bra golf på sistone och då komma till nästa speldag och tankarna ligger helt i att idag ska det bli sänkning. Sedan för att börja med några dåliga hål och därefter tappa sugen helt.
Golf är ett spel där det gäller att hantera misstagen på ett bra sätt. Det är egentligen väldigt sällan vi kan säga att ett slag var perfekt. Har vi då mentalt ställt in oss på att en bra score är det viktiga har vi lagt större press redan innan på oss och detta brukar då leda fram till sämre spel.
Det du ska fokusera på under en golfrond är det du kan påverka. Dagsformen är vad den är, vinden blåser som den gör osv. Din attityd, uppvärmning, noggrannhet osv är saker som du kan påverka och därför är det saker som dessa du ska fokusera på.
Resultatet av ett slag blir som det blir och det gäller att acceptera detta. Men det är inte resultatet som är det viktiga generellt (visst på 18:e och du kan sänka dig så är det bara resultat som räknas) utan det är att processen utförs så bra som möjligt. En bra process kommer att leda fram till totalt lägre score även om det inte blir just det på en specifik rond. Sen om du slår ett skitslag som ger ett superresultat ska du ju inte bli sur för det utan bara vara glad att du hade lite tur.

Föreställ dig framgång

Framgång!!!

Kanske låter detta som lite motsägelsefullt med punkt ett men så är det inte. Tanken är helt enkelt att du på vägen till banan, i soffan hemma när du väntar på att åka ut till klubben eller när som innan ronden mentalt försöker tänka att du gör birdie på alla hål, smäller ut bollen mitt i fairway osv.

Syftet är att du ska få in dessa bilder i det undermedvetna och att du därmed har större chans att lyckas när du spelar. Tanken är inte att du ska drömma om en viss score utan det är mer allmänt positivt tänk som gäller.

Uppvärmningen ska vara en rutin

En tourspelare kommer inte till banan lite random tidsmässigt innan tee off och sedan slår lite vad som känns bäst för dagen. De har istället väldigt inövade uppvärmningar som de alltid utför med väldigt små förändringar i sig.

Detta är något de gör för att de på tee ska kunna känna att de har gjort allt de kan för att vara redo för de kommande 18 hålen.

Viktiga är inte att din uppvärmning är X antal minuter utan det viktiga är att du känner dig trygg i den. Perfekt uppvärmning för dig kanske är 45 minuter och då har du en rutin för detta men det kan även vara 20 minuter som du tycker behövs. Eller vet du om att du ibland har mer tid och ibland mindre tid och därför har två olika versioner du kan köra på.

Dra inga slutsatser av uppvärmningen

Jag vet att detta är väldigt svårt och jag har gjort mig skyldig till detta mängder av gånger själv. Man slår skit på uppvärmningen och därmed tror att det kommer att gå uselt på banan. Eller slår man riktigt bra men tänker att det ju var uppvärmningen och att det alltid blir tvärtom ute på banan då.

Försök istället att komma in i tänket att uppvärmningen är till för att få igång kroppen. Du ska inte vara bedömmande av alla slag utan acceptera hur de blir.

Det är också väldigt ofta som uppvärmningen faktiskt inte har någon större inverkan på spelet utan ute på banan är en helt annan sak än rangen.

Ät och drick rätt

Ät mer frukt

Alla som har idrottat har blivit inpräntade detta om att äta och dricka rätt. Vet inte hur många gånger tränaren t ex sa innan fotbollsmatcherna på sommaren när det var varmt att det gällde för oss att dricka mycket vatten redan dagen innan.

Självklart är det inte lika viktigt för dig som spelar golf som om du jämför med någon som ska springa en maraton men det är fortfarande viktigt. En ganska liten förlust av vätska kommer att påverka din prestation mycket.

Se därför till att dricka ordentligt innan och under ronden. När du under ronden börjar känna dig törstig är du egentligen redan uttorkad så det gäller att dricka hela tiden.

När det gäller mat är tanken att äta lagom mycket innan. Du ska inte spela på tom mage men samtidigt är det inte en bra ide att trycka i sig en hel pizza kort innan ronden och därmed bli tung i kroppen. Maten du stoppat i dig bör vara sådan som ger energi under längre tid inte en massa sockrig mat alltså.

Under spelet äter du sedan nyttiga snacks som frukt eller nötter. Korven efter nian är inte bästa direkt.

Stretching och uppvärmning

Det finns få exakta regler som gäller för en uppvärmning men några punkter som är generella är nog inte allt för kontroversiella att säga.

Stretching bör du börja med innan du slår några fulla slag på rangen. Skaderisken blir mindre och du kan även röra kroppen i hela sitt möjliga rörelsemönster.

Sen om du väljer att börja med detta eller att börja med puttning och chippning är så klart helt upp till dig. Tipset är iaf att ta dessa korta slag innan du ger dig iväg till rangen och slår långt. Puttning och chippning ger en smygstart till kroppen och du hittar känslan bättre här än på rangen.

Annars rent generellt gäller det att du bör slå olika typer av slag och att du även bör ta dem på fullaste allvar. Du kanske inte behöver köra din fulla slagrutin innan alla slag men mellan ett antal av dem bör du göra det.

Ha alla klubbor, tillbehör osv redo

Att inte ha “verktygen” i topptrim innan en dag på golfbanan är en bra metod för misslyckande. Se till att din klubbor är rena, greppen greppiga och rätt klubbor i bagen. Bland verktygen räknar vi nu in saker som peggar och bollar också.

Kanske behövs det en ny handske t ex. Få saker är så irriterande som att spela med en hård och sliten handske.

Attityd

En bra grundinställning är att vara tacksam för att du har möjligheten att vara ute och spela golf. Spelar du golf förutsätter vi att du gillar att göra detta och då kan man vara tacksam för att inget har hindrat utövandet. Med denna inställning blir det även lättare att ta de motgångarna som kommer att dyka upp under dagen. För du kan vara helt säker på att allt inte kommer att gå perfekt hela tiden.

2 tankar om “8 sätt att skapa förutsättningar för en bra rond

 1. Per Arne Lundell says:

  Hej….
  Vist är det tillåtet att registrera ett 9:hål på en 18 håls bana
  i en Sällskapsrond…..

  • GP Redaktion says:

   Det stämmer bra att du kan regga 9 hål om du vill. Du kan även spela 11, 15 eller vad som helst så länge som det är över 9 hål. Det viktiga är bara att du har spelat alla hål i rad så det går alltså inte att hoppa över vissa hål. Men du kan t ex börja på hål 10 och sedan spela hela vägen till hål 5 om du så önskar då de är i ordning.

   Spelar du 9 hål kommer du automatiskt att få 2 poäng på de återstående hålen minus ett poäng. Detta gäller upp till 13 spelade hål. Spelar du 14 – 17 får du 2 poäng på alla kvarvarande hål.

   /Golfprylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>