Stora regeländringar på gång 2019

Golf är väl knappast ett spel som har strävat efter att vara modernt något som klart märks i reglerna. Men nu verkar det vara ganska stora förändringar på gång. USGA o R&A har släppt en lista på förslag som nu är ute för kommentarer till Aug 31. Vi kan alltså räkna med att det kommer att bli lite förändringar mot det som nu står men grunden lär ligga kvar. Reglerna ska sedan börja gälla från 2019 vilket ger oss lite tid att vänja oss.

Jag ska här titta lite på de större grejerna, det finns mer än det jag tar upp men detta är det jag finner mest intressant.

På greenen

Om vi börjar med att titta vad som ska skilja på greenen så ska man t ex inte få någon plikt alls ifall man råkar flytta på bollen eller markören utan det är bara att återplacera till rätt plats. Tidigare har det varit ett slags plikt på detta.

Som det är nu kan du bara reparera boll märken och gamla hålpluggar på greenen. På tourerna kan detta vara ett problem o då speciellt för de som spelar senare på dagen då det finns spikmärken överallt. För oss vanliga spelare kanske det inte är ett så stort problem då knappt ingen spelar med riktiga spikar så det inte blir några större märken på greenen. Men tourspelarna kommer nog klart att vara nöjda med att kunna fixa till spikmärken. Du kommer även att kunna laga märken från t ex djur. Det blir tillåtet att laga typ allt bortsett från naturliga fel på greenen.

Fritt fram att putta med flaggan i

En mycket intressant ändring är att man ska kunna putta med flaggan i. Jag som spelar själv ganska ofta gör ju redan detta ibland då det är mycket smidigare så det är ju trevligt att veta att man inte bryter mot reglerna framöver 😉 Sen kanske jag inte tror att detta får en så stor inverkan då de allra flesta lär plocka ut flaggan när de ska putta. Dock kan man undra om det inte är bättre att alltid låta den sitta i för att fler puttar ska gå i. Undersökningar visar ju att det är bättre att ha den i om man chippar då fler bollar som skulle missat går i än den som gör tvärtom och varför skulle det vara annorlunda vid puttning?

Vattenhinder

Termen vattenhinder ska tydligen ändras till ”penalty areas” (vad det nu blir på svenska får vi se) och ska vara röd och gulmarkerade. Nu ska man alltså kunna markera upp andra områden på detta viset som inte är vatten som t ex öken, djungel, lavastenar osv. Okej kanske inte de bästa exemplen för oss svenskar kanske men det lär öppna upp för klubbarna att markera upp passande områden. En riktigt härlig urskog kanske kan vara något vi stöter på här hemma. Ur ett sådant område ska du nu kunna med ett slags plikt droppa dig ifrån.

Nya regler för vattenhinder

Utbildningen av golfare kommer att få ändras för att grunda klubban i ett vattenhinder är nu nästan det första man får lära sig att inte göra. Men detta ska man i framtiden kunna göra och man ska även få ta bort lösa naturföremål. En stor ändring detta och något jag klart gillar då man slipper vara orolig för att nudda något och det är ju inte så att slaget blir lätt bara för att man får sätta ner klubban bakom bollen. Tidigare fick man väl enbart sätta ner klubban i ett hinder ifall man råkade göra det vid t ex ett fall eller om man behövde använda den som ett stöd för att ta sig ner för en krafig lutning eller liknande.

Bunker

Du kommer även i en bunker att få ta bort lösa naturföremål och liknande som är i vägen. Du kommer inte att få grunda klubban men det finns inget hinder för att sätta ner den i sanden förutsatt att du inte testar konditionen på bunkern eller sätter ner den precis framför eller bakom bollen.

Om du tidigare verkligen hatade att slå ur bunkern vad din chans att slippa att ta plikt och gå tillbaka till föregående plats och där slå en ny boll. Går reglerna igenom ska du få en chans till och det är att ta två slags plikt och droppa utanför bunkern på flagglinjen. Kostsamt så det lär inte vara aktuellt ofta direkt men om man vet sig vara dålig i bunkern kanske det kan vara idé om man hamnat i en riktigt tuff sådan.

Vilande boll

Som det är för tillfället anses du ha rubbat en boll i vila om det är troligare än inte att du har flyttat på bollen. Alltså om det är mer än 50 % risk att det är du som ligger bakom flytten är det du som åker på det. I framtiden är tanken att det istället ska bli att det i princip måste vara säkert att det är du som flyttat den för att du ska åka på det. Uppskattningsvis att man till mer än 90 % kan säga att det är du som gjort det. Kanske låter som en liten ändring men viktig för att förenkla spelet.

Att leta efter boll kan vara vanskligt om man inte är försiktig då det är ett slags plikt om bollen råkas rubbas. Vilket inte är ovanligt om det t ex är högt gräs bollen letas efter i. Efter regeländringen ska det inte bli någon plikt utan du återplacerar helt enkelt bollen där den låg.

Bollen träffar dig

Det är sällan ett bra slag om bollen träffar dig, din caddie, dina klubbor eller bag så det är bara extra bestraffning när du åker på ett slag plikt för det. 2019 är tanken att du helt enkelt spelar bollen som den ligger utan någon plikt. Sen ska ju sägas att du inte får lägga bagen t ex bakom hålet för att agera som ett stopp och att du inte medvetet får slå bollen mot någon av din utrustning.

Droppa en boll

För i tiden skulle väl en boll droppas över axeln, sedan kom man på att det var overkill och ändrade till axelhöjd framför dig. Nu ska en ändring till och det är att höjdkravet plockas bort. Så länge som bollen inte nuddar något annat än luft är det okej att droppa. Alltså 1 cm över marken fungerar. Kan tycka att det känns lite konstigt men det är väl bara att ta gräsfläckarna på byxorna i framtiden.

Fem blir tre

För tillfället har vi fem minuter på oss för att hitta en boll som har hamnat lite snett. För att snabba upp spelet är tanken att detta istället ska bli tre minuter.

Pluggad boll

Här kommer en regel som jag riktigt gillar att de ändrar på. Reglerna som de ligger för tillfället säger att du bara får droppa en boll utan plikt ifall den är pluggad i gräs som är fairwayklippt eller kortare. Tourerna har redan haft ett undantag för detta som gör det möjligt att även fritt droppa en pluggad boll i ruffen.

Nu ska man kunna droppa en boll fritt om den är pluggad på det normala spelfältet vilket känns mycket mer vettigt. Risken att en boll pluggas i ruffen på en höstblöt bana är ju mycket stor o då är straffet för tillfället orimligt stort. Undantaget är självklart bunkern där en pluggad boll inte får droppas fritt.

Skillnaden blir att det i framtiden måste finnas en lokal regel som förbjuder detta när det just nu måste finnas en lokal regel som tillåter det.

TV-tittar får det värre

Nu kanske rubriken var lite hård men tanken här är att folk inte ska kunna sitta hemma vid TVn och se att en spelare droppade bollen lite fel och sedan ringa in ett klagomål som gör att spelaren blir diskad eller åker på plikt.

När en spelare uppskattar en punkt, linje, område eller avstånd under någon regel ska han inte kunna bli granskad i efterhand via video. Detta förutsatt att uppskattningen som är gjord är rimligt. Inte att bollen väl gick i vatten 350 m fram när jag normalt slår 200 meter med drivern utan att en uppskattning på ca 200 m är okej även om det skulle vara 202 eller 197 m i verkligheten. Gör den bästa uppskattningen som går så ska man vara säker.

Utrustning

Laserkikare

Från att det har varit tvunget att finnas en lokal regel som säger att laserkikare eller liknande är tillåtna ska det istället vara tvunget att det finns en lokal regel som förbjuder dem.

Blir du förbannad på en klubba o drämmer ner den i marken så att den böjs till får du för närvarande inte spela vidare med den. Går reglerna igenom ska du kunna fortsätta att spela med klubban. Innan var det bara tillåtet att spela vidare med en klubba som har skadats som en naturlig del av spelet.

Byta ut en trasig klubba under en rond kommer du dock inte att få göra ifall du har skadat den själv.

Etikett

En myt inom golfen är att det är plikt på en mobiltelefon som ringer under en rond. Detta är inte fallet för tillfället men frågan är om det inte kan bli så i framtiden om en klubb så önskar. En kommitte ska nämligen kunna sätta upp regler för etiketten under en rond och om dessa inte följs kan plikt bli ett straff.

Tidigare kunde en liknande kommitte bara straffa en spelare som gjorde grova brott mot etiketten och detta bara genom att diska dem från en tävling. Mindra brott kan alltså bli straffade i framtiden så om du har en bakåtsträvande klubb kanske detta innebär att de skriver upp ett mobiltelefonsförbud i sina etikettregler.

Lyssna på musik

Lyssna på musik

Något jag inte hade koll på var att man inte kunde kunde lyssna på musik, nyheter, sportsändning eller annan liknande underhållning under en rond. Tanken är att detta ska gå bra förutsatt att man inte lyssnar på något för att hjälpa själva spelet. T ex att hitta musik som går i ett visst tempo som hjälper din rytm eller att du slappnar av tack vare den. Lyssnar du bara för underhållning är det okej.

Bara att slänga fram boomboxen nu då och låta alla andra höra vilken underbar musiksmak du har. Eller kanske mer att under ronderna nu spelar själv kan du ha lika bra musik i lurarna eller i golfbilen för dig och dina polare.

Sammanfattning

Nu har jag bara tagit upp de viktigaste sakerna enligt mig och då har vi mycket saker som kommer att ändras redan här. I mina ögon är de allra flesta sakerna bra då de tar golfen framåt mot en mer modern värld. Lite överraskande är vissa av sakerna och mycket har där att göra med att man tror att alla regelnissar är 80 åriga gubbar som är otroligt konservativa.

Ändringar kommer säkert att ske med dessa förslag under tiden fram till att de ska införas 2019 men har de tagit så här stora steg i sina förslag har jag svårt att se dem gå tillbaka direkt mycket. Detta oavsett alla stofiler som nu sitter hemma och ser förändringarna och förfaras över det här med modernitet i deras älskade golf. Troligen samma personer som inte gillar alla förändringar sedan hedenhös tid.

Själv ser jag mycket fram mot införandet då jag i grund och botten avskyr att ha kvar gamla saker för att de är tradition eller liknande dåliga argument. Golfen måste utvecklas som allt annat i samhället och vi ska ha de bästa reglerna som är möjliga inte hålla kvar vid gammalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>