Nytt HCP-system från 1 mars 2020

Då börjar vi närma oss det nya handicapsystemet som ska dra igång om någon dag. Tänkte här göra en kort genomgång av vad som har hänt och hur det påverkar dig.

Grundtanken med det nya systemet är att alla i världen ska ha samma system. Tidigare har det funnits lite olika varianter vilket har gjort att det egentligen inte går säga att en spelare med 20 i HCP spelar på samma nivå som en spelare med samma HCP i ett annat land med annat system. Ska tilläggas att vissa länder som Storbritannien inte inför systemet nu utan gör det senare i år. Alltså kan vi inte riktigt ännu jämföra rakt av med alla andra men det kommer.

Skulle spontant säga att det är en bra idé att alla har samma system då det blir enklare på längre sikt då alla vet hur systemet fungerar och det även blir mer rättvist vid spel över gränserna där man bryr sig om handicap.

Kortaste möjliga förklaringen

Ska man förklara systemet så enkelt som det bara går är det genom att säga att ditt HCP blir snittet av de 8 bästa av dina 20 senaste registrerade ronder. Du behöver inte räkna själv eller något utan detta kommer att göras automatiskt på Min Golf när du lägger in dina ronder. Ganska enkelt egentligen om man inte bryr sig om hur det fungerar i detalj.

Registrera många ronder

För att få ett så bra resultat som möjligt gäller det att registrera så många ronder som möjligt. Skulle en spelare bara regga de dåliga eller bra ronderna beroende på vad man vill uppnå med sitt HCP blir det även som innan felvisande. Men svårt att ha ett annat system som kontrollerar detta. Sen finns det även spelare som inte ens bryr sig om sitt HCP och aldrig tävlar vilka det heller inte är viktigt egentligen för att ha ett exakt rättvist HCP.

Exempel

När du registrerar en rond kan du göra detta antingen som ett vanligt poängbogeyresultat eller gör du det genom slag hål för hål. Detta kommer då av systemet att omvandlas till ett handicapresultet. Detta resultat är inte samma sak som ditt exakta handicap utan dessa ligger som grunden för uträkningen av ditt exakta handicap. I bilden nedan på ett exempel på 20 ronder har vi skrivit ut handicapresultat.

Exempel på uträkning av handicap

I vårt exempel har vi valt en spelare som spelar ganska jämnt och gör det med ett resultat som ligger mellan 15 och 20 i HCP-resultat. Tar man då och summerar ihop spelarens bästa 8 resultat kommer man komma fram till ett resultat som visar på ett exakt handicap på 16,2. Detta blir alltså spelarens HCP.

För att göra det lite enkelt har vi här valt en spelare som har ett resultat som inte skiftar speciellt många slag mellan olika ronder. Men det kan självklart vara så att du har större variation i ditt spel. Siffrorna kommer då att spreta mer men det gör ingen skillnad egentligen då uträkningen går till på exakt samma sätt oavsett.

Olika fördelar och förändringar

Det finns som alltid lite korta punkter som kan vara bra att veta vid en större ändring som denna. Men på det stora hela talar vi inte om direkt jobbiga saker.

Aktuellt handicap

Med nuvarande system så har det lätt blivit att en spelares HCP har varit personens bästa nivå inte vilken nivå spelaren verkligen ligger på. Kan bara se till mig själv där och det råder nog ingen tvekan om att jag för tillfället egentligen inte spelar på mitt HCP då jag inte lirat alls lika mycket de senaste åren och inte registrerat ronder på flera år.

Men om jag bara skulle börja registrera mina ronder nu skulle jag få ett mycket mer rättvisande resultat vilket självklart gäller för alla andra också.

Antal hål spelade

När jag började spela golf var det 18,5 som jag tror var gränsen för att man var tvungen att ha spelat 18-hål för att kunna få registrera en rond som grundande för handicap. Kommer inte riktigt ihåg om de har ändrat detta på senare år men numera kommer det bara att vara att släppa den tanken iaf.

För framöver kommer du att kunna registrera en rond som hcpgrundande om den har varit 9 hål eller mer. Det går alltså att spela 11 hål och regga en rond. Eller som på min klubb där de exempelvis går ganska smidigt att hoppa på vid femman och sedan spela resterande. Vilket skulle ge 14 hål totalt. Det finns bara en regel att följa här och det är att alla hål måste spelas i följd och korrekt sådan. Du kan alltså inte skippa 6:an om det är ett hathål under en rond. Eller för den delen räkna bort några hål som du visst hade ett sämre resultat på.

Handicapgrupper

När jag började spela golf var mitt mål snabbt att komma ner till handicapgrupp 1. Sen om jag rent tekniskt gjorde det eller ej vet jag inte då jag tog mig ner till 4,5 och sen krävdes det tävling för att sänk sig mer. Men grupp 1 började på 4,4 om man ska vara noga. Men oavsett tyckte jag mig ha uppnått detta mål men framöver kommer detta inte att bli en faktor längre då handicapgrupperna helt plockas bort.

Detta innebär t ex att spelare med lägre handicap numera kommer att kunna sänka sig på ronder med mindre än 18 hål som jag var inne på tidigare. Gäller även för sällskapsronder.

Förregistrering

Du som spelar behöver inte meddela i förväg att en rond ska vara grundande för ditt hcp. Bäst för dig om du vill ha ett så rättvist hcp som möjligt är helt klart att registrera alla ronder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>