Hur får man hålla puttern från 2016?

2016 kommer det nya regler som styr hur du får använda din putter när du spelar. Här ska vi försöka att gå igenom vad det är som man får göra och inte göra, för helt enkelt är det inte.

Det snackas ofta om att ändringen av reglerna innebär att långa putters förbjuds men så är faktiskt inte fallet. Det som förbjuds är att förankring mot kroppen inte puttern i sig. Du kan alltså spela vidare med din långa putter även i framtiden bara du inte gör någon förankring.

Vad du inte får göra

Vi tar här och börjar och tittar på vad det är du inte får göra längre. I grunden handlar det som vi skrev innan om att du inte får förankra klubban på något vis. Sen är det även så att du inte får ankra någon annan del av kroppen heller vilket man kanske inte tänker på i första hand då nästan allt snack har varit om att klubban inte får förankras.

Ankra underarmen mot kroppen

Ankra underarmen mot sidan

Denna bild visar tydligt hur en spelare inte längre får ankra underarmen mot sidan av kroppen för att på detta vis skapa en fast punkt.

Ankra underarmen mot kroppen

Ankra underarmen mot kroppen

Även om man inte ser detta direkt ofta på banan så kommer det i framtiden inte att vara tillåtet att ankra underarmen mot brösten. Detta skapar en förankring vilket är förbjudet.

Handen ankras i bröstet

Handen ankras i bröstet

På samma sätt som du inte får ankra själva armen är det även förbjudet att göra samma sak med handen. Detta som tidigare var ett ganska vanligt sätt att putta för spelare med bröstputters.

Klubban ankras mot kroppen

Klubban ankras mot kroppen

Här ser vi en bild på det som de allra flesta av oss redan vet att det förbjuds. Alltså att själva klubban sätts mot kroppen vilket skapar en fast punkt.

Hakputtern

Hakputtern

Det ser klart fånigt ut att ankra en putter mot hakan och detta är något som vi inte kommer att få se i framtiden då detta också förbjuds. Anledningen är att det även här skapas en ankarpunkt även om det i detta fallet är mot huvudet, något som ingen hänsyn tas till.

Ankare mot låret

Ankare mot låret

Här ser vi en bild på ett av de sätten som kanske inte är helt uppenbart på förhand att de skulle förbjudas och det är att lägga händerna mot låret när man putter. Du ser även på bilden att det här är frågan om en kort putter vilket alltså inte har med saken att göra egentligen.

Detta var alltså några bilder som visar vad du inte får göra. Sen är det självklart omöjligt att här lägga upp bilder för alla versioner. T ex får du ju självklart inte förankra handen mot hakan när du använder en hakputter, på bilden visade vi klubban mot hakan men det spelar ingen roll. I grund och botten kan du tänka att ifall du förankrar klubban eller handen mot kroppen på något vis och därmed skapar en fast punkt är det förbjudet.

Vad du får göra

Nästa steg är att titta på hur du får göra i framtiden. Det första man då kan säga är att alla former av mer eller mindre vanliga grepp kommer att vara tillåtna. Crosshanded, klogrepp eller vanligt standardgrepp är t ex helt tillåtet även i framtiden. Vill du putta med en hand eller göra något annat lite konstigt kommer det att vara okej så länge som ingen ankarpunkt skapas.

Armarna mot kroppen

Armarna mot kroppen

Detta ser ut som ett helt vanligt sätt att greppa puttern men det skulle även kunna vara förbjudet då spelaren håller armarna mot kroppen. Men så är inte fallet då detta inte skapar någon ankarpunkt. Alltså är det tillåtet att putta på detta viset.

Lång putter

Lång putter

Som vi tidigare varit inne på så är det inte puttern i sig som blir förbjuden utan bara hur den används. Detta gör att det t ex är okej att använda en längre putter men att hålla den med ett vanligt grepp.

Bröstputter

Bröstputter

Här har vi ytterligare en bild som visar hur man kan använda en lång putter som man tidigare troligen höll mot bröstet. Spelaren här förankrar den dock inte alls vilket gör det korrekt enligt reglerna.

The Kuchar

”The Kuchar”

Det är även okej att låta puttern ligga mot underarmen när du slår. Att hålla puttern på detta vis har blivit känt på senare tid då Matt Kuchar praktiserar denna putteknik.

Greppa underarmen

Greppa underarmen

Här har vi ett exempel på ett sätt som är tillåtet att grepp som kan tyckas vara lite konstigt att det är tillåtet men det är faktiskt det.

Sammanfattning

För de allra flesta av oss kommer det alltså inte att bli en förändring av hur man ska putta i framtiden. Det är väl mest på seniortourerna som det kommer att bli en förändring då det där ju är ganska vanligt med längre putters, själv har jag inte sett många spela med det på den lokala klubben iaf.

För dig gäller det att inte skapa en fast ankarpunkt så ska det inte vara något problem att putta även om man har en vid första anblick lite konstig teknik.

Kommentarer (8)

 • Anonym måndag, 16 november 2015Hej, fick inte klart för mig om ankringen bara gäller långa putters, får jag ankra ”vanliga” putters? Eller är det ankringen som förbjuds?Citera
 • Golfprylar måndag, 16 november 2015Det är inte bara för långa putters det gäller. Det är ankringen som är det förbjudna. Alltså kan du inte ankra en kort putter.Citera
 • Anonym onsdag, 17 februari 2016Enligt text och bilder så får jag alltså, med min långa bröstputter, hålla överarmarna tryckta mot kroppen (bild: ”Armarna mot kroppen”) men inte underarmarna (bild: ”Ankra underarmen mot kroppen”).Citera
 • Golfprylar onsdag, 17 februari 2016Japp det stämmer bra. Allt kanske inte är helt uppenbart vid första anblick men de kunde nog inte förbjuda att överarmarna är tryckta mot kroppen. För isf hade nog de flesta golfarna fått ändra puttstil.Citera
 • Anonym torsdag, 27 februari 2020Var går gränsen mellan under- och överarm? Är det fel att ankra armbågen?Citera
 • Golfprylar lördag, 29 februari 2020Rent tekniskt börjar väl en underarm där armbågen slutar. Sen skulle jag inte försöka göra något som potentiellt skulle kunna vara fel på cm. För risken är att någon annan som kan ge bestraffning inte ser den lilla skillnaden.Citera
 • Anonym fredag, 19 juni 2020Spelade med en man som stod bredvid bollen med bägge fötterna mot hålet. Han hade sedan puttern vid sidan om kroppen och huvudet över puttlinjen medan han puttade. Är detta tillåtet?Citera
 • Golfprylar fredag, 19 juni 2020Som jag tolkar reglerna är detta okej. Man får inte stå med bollen mellan fötterna när man puttar men vid sidan av ska vara okej.

  www.fsga.org/sections/content/eRevision—Rules—030117/830

  Där är en artikel om ämnet o Sam Snead som går in lite djupare på det hela.Citera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>