Regelfrågan – Måste du spela från mattan?

Så här i början av säsongen är det inte ovanligt att det finns mattor ute på vissa hål. T ex på klubben här har korthållen nu i början matta. Tee slits helt enkelt mer på korthållen där de flesta slår med järnklubbor. På hål där de flesta istället slår en drive slits det inte alls lika mycket. Innan gräset börjat att växa till sig ordentligt är det därför vanligt med mattor.

Frågan denna vecka är dock om du verkligen måste spela från den?

Egentligen kan det låta väldigt enkelt att ifall det finns en matt så ska man slå ifrån den. Den finns liksom där av en anledning, frågan låter t o m lite dum. Men det är faktiskt inte riktigt så enkelt.

Kort säger reglerna att du måste spela bollen innanför teekulorna och inom två klubblängder bakåt. Du får gärna stå utanför om du önskar. Alltså enligt reglerna skulle du kunna pegga upp en boll utanför mattan så länge som du följer dessa regler.

Vilket inte alls känns omöjligt då få mattor är av den storleken att hela detta område ryms inom.

Lokal regel

Det är här som det eventuella tvånget kommer in. Säger klubben egentligen inget om mattorna utan de bara ligger där så kan du pegga utanför.

Istället ska de skriva in i de lokala reglerna något i stil med att. ”Finns det slagmattor så ska slag slås från mattan.”

Detta då på fint regelspråk och inte mitt nu förenklade. De kan även där lägga till att stancen även ska tas från mattan. För man ska inte glömma bort att fötterna faktiskt sliter på en tee också. Det är ganska stor kraft som läggs på fötterna vid ett golfslag.

Plikt

Om du inte peggar upp bollen som du ska blir det två slags plikt till dig och du ska rätt misstaget. Skulle du inte rätta till misstaget och istället slå ut på nästa hål är det diskvalificering som gäller.

Lämplighet

Nu har vi talat om vad reglerna säger. Men sen lämpligheten är en annan fråga det. Mattorna finns där av en anledning varför det egentligen inte finns rimlig anledning att inte spela från mattan.

Det gäller att tänka på banan och så länge du inte spelar en stor golfturnering med prispengar i miljonklassen är det bara att slå från mattan även om avståndet råkar bli lite fel för dig. Sen att risken för slagmattor på miljonturneringar är minimal om det inte varit någon katastrof på banan kan vi strunta i nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>