Ska man alltid kratta bunkern?

Det korta svaret på denna fråga är ja det ska man göra. Sen kan det finnas lite andra grejer som är bra att veta när det gäller detta ämne.

För det första gäller det att se till att man verkligen är i en bunker. På vissa banor kan det finnas sandområden som inte tillhör en bunker och då ska dessa inte krattas. Inte jättevanligt men kan finnas. Exempel som kan uppstå är exempelvis att en bana nära en sjö har en sandstrand som kanske blir lite större om vattennivån är låg. En sådan ska då alltså inte krattas, vilket är ganska enkelt att lista ut då det inte kommer att ligga några krattor vid sanden. Finns det ingen kratta i närheten ska det med största säkerhet heller inte krattas.

DU måste inte kratta

Vem som helst kan kratta en bunker

En sak som är bra att veta är att det inte finns något i reglerna som säger att det är den spelare som har slagit en boll som måste kratta efter sig. Låt oss titta på ett exempel där detta kommer in i spel.

Ni spelar ett par 3-hål. Du har som vanligt slagit ett bra slag som hamnar mitt på green. Din medspelare hade tyvärr ett sämre utslag som hamnade i bunkern vid greenen. Medspelarens otur fortsätter sedan då bollträffen i bunkern är allt annat än bra och bollen flyger rakt över greenen och hamnar i ruffen en bit från green. Ett lika tufft läge för nästa slag tyvärr.

Det är alltså medspelaren som ska slå igen. I detta läge är det bara slöseri med tid att denna spelare först ska kratta bunkern för att sedan gå och slå sitt nästa slag. Under tiden då du bara skulle ha stått och tittat på. Bättre här alltså är att du krattar bunkern åt medspelaren och den under tiden går iväg och utför sitt nästa slag.

Det sparar helt enkelt tid då två uppgifter kan utföras samtidigt. Ni behöver inte vara på lag eller så heller för att kratta efter varandra. Det kan vara matchspel där det är din motståndare som du hjälper.

Hur man krattar och var krattan ska placeras

Egentligen inga konstigheter med hur man krattar en bunker. Försök att få det jämnt och fint efter krattningen så blir det säkert bra. Försök heller inte att föra sand mot kanterna så att den försvinner från mitten av bunkern.

Den normala placeringen om inget annat sägs för en kratta är i bunkern och i spelets riktning. På detta vis minskas risken för att en boll träffar krattan och risken för dåliga träffar på krattan som stör spelet minskas också.

Ligger en kratta utanför kan t ex en boll studsa på krattan och sedan ner i bunkern. Eller stanna mot krattan på ett sådant vis att det sedan blir svårt att ta sin stance vid slaget. Ligger den istället redan i bunkern så är bollen liksom redan i bunkern om den träffar krattan.

Sen kan man aldrig få bort risken med att krattan inverkar negativt på vart en boll hamnar. Men generellt är risken för sämre lägen lägre ifall den ligger i bunkern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>