Frakt – Hur vi tänker och lite tips

Oavsett vad shoppar runt om försöker framföra så kostar det att skicka ut orders till kunderna. ”Fri frakt” är egentligen inget som existerar. De som har fri frakt har bakat in fraktkostnaderna i priset helt enkelt.

Golfprylar fri frakt över 500 kr

Vi har valt en annan väg här på Golfprylar och vi tror det är bästa metoden för er som besöker oss. När detta skrivs är vår frakt 29 kr och blir fri frakt vid köp på 500 kr.

Detta kan så klart komma att förändras i framtiden då det våra fraktkostnader mycket väl kan öka. Utan att kolla upp siffrorna allt för noga gissar jag att priset för ett frimärke har gått upp med ca 50 % sedan vi började med e-handel. Denna utveckling kommer säkert att fortsätta.

Varför 29 kr?

Anledningen att vi har valt den summan är att det snittfrakten vi har för en order ligger på nästan exakt 29 kronor. Vi försöker alltså inte att tjäna pengar på frakten på något vis utan det är vad det kostar för oss att skicka sakerna.

Det hade så klart varit möjligt att ha en varierande frakt beroende på vad som köps men för närvarande har vi valt bort detta då det inte blir lika tydligt för kunderna. När en kund nu kommer in till oss ser de enkelt att frakt är 29 kr och aldrig blir mer. Det är möjligt att vi kommer bli tvingade att ändra detta i framtiden om vi tar in andra typer av produkter.

Det blir alltså inte frågan om någon tråkig överraskning när våra kunder kommer till kassan att frakten har gått upp en massa. Om något har de nått upp till fri frakt och får den billigare.

Vi tjänar och förlorar

Som sagt var är 29 kr vår snittkostnad för frakt. Detta innebär att en kund som kommer in till oss och bara köper en liten sak som inte väger mycket får betala samma som kund med större order. Alltså gör vi en vinst när det gäller frakten för denna typ av mindre orders.

Men för lite större orders gör vi istället en förlust då det kostar mer än 29 kr för oss att skicka. Summan totalt slutar sedan i princip på noll för oss.

Vad avgör fraktkostnaden?

Vad avgör fraktkostnaden på Golfprylar.nu?

Vi har här på sajten som mål att vara billiga vilket gör att vi hela tiden försöker välja billigaste sättet att skicka ut orders. Det allra billigaste sättet att skicka är med vanliga frimärken (även om vi använder stämpel och Porto Betalt).

Postnord som vi då använder styr till största del priserna efter vikt. 1 frimärke för saker upp till 50 gram, 2 till 100 g, 4 till 250 g och sedan 6 frimärken för saker som väger upp till 500 gram.

Ta en golfhandduk då som exempel blir den då alltså 4 gånger så dyr att skicka för oss jämfört med ett paket med castlepeggar. Detta då dessa klarar sig undan med ett frimärke jämfört med fyra för handduken.

Det finns måttrestriktioner också för brev och alla andra former av frakt via Postnord men det är sällan vi når upp till dem då de flesta produkter vi säljer är små.

Fri frakt vid 500 kr

Efter att jag tidigare sagt att det inte finns något som är fri frakt egentligen så säger jag att vi har fri frakt. Och ja det stämmer och det enkla svaret på detta är att orders som är så pass stora ger oss möjlighet till en rabatt för kunderna. Denna rabatt är då att vi bjuder på frakten.

Vi tar då en rak förlust på själva frakten men oftast om man köper för 500 kr har vi en tillräcklig vinst för att det är okej. Det känns helt enkelt som ett bra sätt för oss att ge tillbaka till de som köper mer av oss.

Brev eller paket

Vi skickar så klart inte allt i brev till våra kunder. Efter ett tag blir det helt enkelt dyrare att skicka med vanliga brev jämfört med att skicka ett paket med tracking.

Här är det storlek/vikt på order alternativt priset på ordern som avgör. T ex om någon kommer upp till fri frakt väljer vi alltid paket. Oftast försöker vi då välja att paketet ska skickas direkt hem till kunden. Sen är det inte alltid Postnord kan lämna ut paket till kunder direkt då deras postlåda t ex kan vara för liten.

Om de inte kan leverera direkt hem kommer ordern till närmste utlämningsställe istället.

Fördelar och nackdelar med brev och paket

Fördelar och nackdelar med brev och paket

På det stora hela är det så klart bättre när vi skickar saker som har en tracking till våra kunder. Eftersom ett sådant paket går att följa hela vägen om något skulle vara ett problem. Nackdelen med detta är så klart att kostnaden blir högre. Det fungerar liksom inte för oss att skicka alla småorders trackade. Isf skulle fraktkostnaden själv vara högre än vad själva ordervärdet och detta med råge. Vi skulle då behöva öka våra priser kraftigt vilket vi inte vill.

Det är där då vi har fördelen med brev då det är billigare. Nackdelen är att man inte kan kontrollera utskicket under resans gång.

Sen ska sägas att vi har väldigt få kunder här som har problem med att få sina orders. Vi säljer även via andra kanaler där det är mycket vanligare att kunden har skrivit in fel adress t ex. Det finns nog även ett mått av kunder där som har fått sina produkter men sen säger att de inte har fått dem.

Det trevliga är att vi under alla år här på Golfprylar nog aldrig har varit med om att en kund har försökt att lura oss.

Någon gång per år kan det hända att utskicket kommer tillbaka till oss och då av olika anledningar. Ibland något fel i adressen och ibland är det Postnord som gjort fel.

Har fått tillbaka brev från Postnord där de säger att adressaten inte finns. Vid ett tillfälle kontaktade vi då kunden säger den att den bott där i 20+ år. Efter ett nytt utskick till samma adress så gick allt som det skulle. Alltså det är inte helt lätt för oss heller att förstå ibland varför saker inte kommer fram.

Tips för att minska risken för bortkomna utskick

Postnord kan ibland vara extremt noga med adressen. Vi har väl alla hört talas om skräckexempel från personer som ska hämta ut paket men något litet är fel så de kan inte hämta ut.

Titta därför alltid igenom adressen en gång extra för att se till att allt är helt rätt. För den enkla sanningen är att de allra flesta utskick som inte kommer fram är för att något är fel med adressen. En uppskattning är att det till 90 % är här felet ligger.

Som sagt var är ni som köper av oss här på Golfprylar duktiga med detta vilket gör det till ett litet problem här. Gäller därför att vara noga.

Fällor

Det finns en del fällor som det går att falla i. Ett exempel på detta är om man precis har flyttat och inte är ordentligt registrerad på nya adressen. Vid början av höstterminen på universitet kan detta t ex vara en sak som uppstår.

Har man två adresser är det viktigt att Postnord är med på bägge adresserna. Inte ovanligt t ex med att någon har en stuga de bor i på sommaren.

Det finns fällor för frakten

Mest klassiska felet är nog annars det här med att bo hos någon på en adress man inte är skriven. C/o kan så klart fungera då men bästa alternativet är normalt att som leveransadress ha personen som bor där sedan tidigare.

Smeknamn ska man undvika också. Heter du Karl-Bertil Jonsson är risken mycket stor att ett utskick inte kommer fram ifall adressen går till Kalle Jonsson.

Det verkar även skilja ganska mycket beroende på var i landet man är. Vår uppfattning är t ex att mindre orter är Postnord mer schyssta eller vad man ska kalla det för. Här på Golfprylar HQ har vi t ex lantbrevbärare. Dessa har oftast bra koll och vi kan få saker tillbaka till oss som inte har perfekta adresser.

Det är inte orimligt att brevbärare som har mindre områden även har bättre koll på vilka som bor där. Jämfört detta med ett stort höghus i Stockholm. Det bor väl nästan lika många i ett sådant hus som det bor i samhället här. Lite överdrivet kanske men några hus räcker nog.

Leveranstid

Det är numera svårare att säga hur lång leveranstiden är. Förr i tiden känns det som att ett brev alltid kom fram dagen efter. Med lite otur tog det en dag extra. Gotland t ex visste man kunde ta en dag till också.

Nu har vi dock utlämning av vanliga brev bara varannan dag här i landet. Detta får självklart en påverkan på leveranstid från oss.

Hur lång leveranstid har vi på Golfprylar.nu?

Kort kan man säga att vi har en deadline varje dag vi 12:00. Efter det kan Postnod komma vilken minut som helst och hämta upp orders från oss. Alltså måste allt vara packat tills dess.

Orders som kommer in i god tid innan 12:00 skickas samma dag. Beroende på hur mycket vi har att göra kan även orders komma med som kommer in så sent som 11:45. Men det är inget vi kan utlova.

Sedan ska då resan börja. Är det en större order som går med paket kan det komma fram dagen efter utan problem. Med lite otur tar det en dag till. Exempelvis för oss här med lantbrevbärare brukar det ta en dag extra. Orders kommer till Postnords lokala kontor en timme eller två för sent och kommer därmed inte ut samma dag. Brevbäraren har redan börjat sin tur och därmed blir det en dag senare.

Detta är alltså väldigt individuellt beroende på var man bor i landet. Går inte att säga något för oss på förhand. Men normalt 1-2 dagars leverans är det.

Brev

Brev kan ta någon dag extra

Brev blir lite mer komplicerade då varannandagsleverans kommer inte mycket mer i bilden. Det verkar även som att Postnord har blivit segare på att få ut breven.

Med tur har man ordern dagen efter. Otur och det kan ta flera dagar. Exempel är en order som kommer in sent till oss på dagen. Den går iväg med posten dagen efter. Sedan tar de en dag eller två extra på sig av någon anledning. När utskicket då skulle kunna lämnas ut egentligen är det inte en postdag och det tar därmed en dag till.

Ett brev kan därmed ta kanske 1 – 5 dagar innan det kommer fram. Tyvärr har vi noll möjlighet att påverka detta utan det är som det är.

Vi försöker iaf alltid att få iväg order skyndsamt härifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>