C More tar över PGA-touren

För några dagar sedan kom nyheten att C More tar över sändningarna från PGA-touren, känns därmed som det är dags för mig att kommentera det. Finns ju ett antal olika sidor av denna fråga.

Det första som jag ska göra klart är att jag inte är speciellt förtjust i detta som det nu verkar. Jag har nämligen Viasat då det jag följer är engelsk fotboll, champions league, F1 och golfen. C More som har SHL, Allsvenskan, Spanska ligan osv matchar i övrigt inte mina intressen på alls samma vis. Därmed blir det ju negativt för mig varför jag inte är helt opartisk i denna fråga även om jag självklart ska försöka se både positiva och negativa saker med det hela.

Lite negativa saker

PGA-touren

Största problemet med denna uppdelning som jag ser det är att man istället för en stark produkt får två halvdana. När det gäller tourer är ju PGA den största i världen där de allra bästa spelarna lirar. Den europeiska touren har ofta flera intressanta spelare med i sitt startfält men inte alls i närheten av PGA. Många tävlingar på den europeiska touren är också ganska sega då de spelas på ställen där publiken inte finns utan det bara är pengar som har styrt att man spelar där. Blir ju klart intressantare att se en tävling där det är publik och tittar än en där det i princip är helt folktomt. Vår tourtävling i Sverige t ex är därmed klart trevligare att titta på än någon som spelas på en kunglig bana utan publik (kommer inte ihåg i vilket land just den tävlingen är).

C More ska därmed ta över tävlingarna som jag tycker är klart bäst varje vecka. Golf som jag tycker är en sport som passar sig perfekt för att slötitta på och även att man kan gå ifrån den 30 minuter utan problem, visst har man missat ett hål eller något sådant men det är inte hela världen om tävlingen inte är superspännande. Jag ser nästan alltid lite varje helg från PGA då jag inte har problem att titta på kvällarna t ex, passar mig om något bara bra.

Denna möjlighet försvinner därmed och kvar blir ju bara de större tävlingarna hos Viasat vilket ju är trevligt det men troligen inte tillräckligt för att motivera priset som faktiskt är ganska högt sett till hela året. Har man mycket pengar att spendera är det ju inget problem men det har inte jag och att då bara få en halv produkt känns inte så hett.

Att gå över till C More för bara golfen känns ju inte direkt aktuellt heller om man nu inte kan skaffa bara den kanalen för en billig summa. Då skulle jag ju få PGA men tappa allt annat vilket inte heller är intressant då t ex British Open är en av årets största höjdpunkter.

Sprida ut golfen tror jag inte är bra egentligen på något vis då det inte är en tillräckligt stor sport för att klara av detta. Risken är att totalt färre personer kommer att kolla vilket kan få en negativ inverkan på längre sikt när det gäller återväxten dels på toppnivå men även bland oss glada amatörer. Jag hoppas verkligen att jag har fel här.

Positiva grejer finns också

Om man läser det C More säger så verkar de vara intresserade av att göra något bättre med sändningarna. För som det är nu känns det som det finns mycket att göra. Jag har inget alls emot kommentatorerna som jobbar för Viasat men de lider väldigt mycket av de begränsningarna som finns. Ta en vanlig tävling där det bara är en kommentator så blir det sämre per automatik, golf är en sport som kräver minst två stycken som kommenterar för att det ska bli ett bra flyt. Man märker direkt hur kvalitén ökar när de väl är två på plats. Kanske har det inte funnits budget för det vid alla tävlingar men jag tycker att det är dåligt att det inte alltid är två.

C More verkar ju vara intresserade av att steppa upp sändningarna en del med reporter på plats, studio på större tävlingar osv. Detta måste ses som något positivt då det även kommer att tvinga Viasat att förbättra sig för att inte de ska tappa mark.

Egentligen är det viktiga inte vilken kanal det är i sig som sänder golfen utan det viktiga är att det görs så bra som möjligt och att rättigheterna är samlade. Kanske är det så att C More har planer på att ta över även de andra rättigheterna när de ska omförhandlas och då blir detta kanske bara en kort period då det är sämre för oss tittare för att sedan bli bättre. Jag hoppas bara att någon lösning isf dyker upp för oss som inte vill ha alla andra C Morekanaler utan bara är intresserade av golfen. I princip att man kan köpa in den kanalen för ett liknande pris som nu för Viasat Golf utan att behöva betala för resten.

De kommer även att ha några rättigheter till som t ex Champions Tour (kanske mer intressant nu när Parnevik ska spela där), web.com Tour och Presidents Cup. Till detta tillkommer sedan några mindre tourer, men jag har svårt att se att just dessa kommer att dra till sig något större intresse i längden.

Härligt skitsnack

– Vi valde att tacka nej i höstas, med främsta anledningen att ta hand om de starka rättigheter vi har, med till exempel Europatouren, LPGA-touren, Ryder Cup och majors, säger Viasats Sport presschef Fredrik Johansson.

Visst är det härligt med uttalanden som detta. Hmmmmm ska vi tro att Viasat inte längre ville ha den bästa touren i sitt sortiment för att t ex istället satsa på LPGA??? Inte för att det är något fel på LPGA men intresset är ju inte direkt lika stor för den touren. Det är ju ganska uppenbart att C More betalade mer än vad de ville göra. Men det kan man inte säga utan istället kör man med lite fint skitsnack.

Avslutande ord

Som jag sagt är jag inte direkt positiv till detta då det klart kommer att bli negativt för mig. Sen hoppas jag bara att det blir positivt i längden då vi behöver så bra sändningar som möjligt för att hålla intresset för golfen uppe.

Försökte även hålla mig ganska kort i detta inlägg då det egentligen finns massor att skriva om detta ämne då många infallsvinklar finns på det hela när man tänker till lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>