Vad ska en golfare göra på vintern?

Golfsäsongen är lite olika lång beroende på var man bor i detta land. Allra längst ner i södern är det knappat att banorna stänger (självklart beroende på vädret) medan man i Norrland har en betydligt kortare säsong.

De allra flesta av oss har iaf en del på året där vi inte kan spela någon golf. Här i Småland i närheten av höglandet brukar säsongen dra igång i slutet av mars eller början av april och sedan hålla igång till någonstans i slutet av oktober och början av november. Det ger alltså i runda slängar 5 månader per år utan golf.

Denna period kan man då alltså göra som björnarna och gå i ide helt och totalt eller så använder man perioden till något bra. Frågan är vad som är bra att göra för golfaren?

Träna golf

Alltså det är tämligen självklart att den som vill vara bra på golf även har nytta av att träna golf. Golfsimulatorer t ex blir vanligare och vanligare vilket kan ge bra träning.

Då det är uppenbart kommer vi här inte att titta något närmare på det utan nöjer oss med att säga att go for it om du har möjligheten. Tanken här är mer att titta på saker som egentligen inte är att bara fortsätta att spela golf under vintern.

Hitta suget igen

Även om golf är din favoritsak att göra på fritiden så är det fortfarande viktigt att ta ett steg bort ibland. Vi här i Sverige med vårt väder har detta naturligt. Visst lite tråkigt ibland när det går lång tid och vi bara kan titta på klubborna i garaget eller var de står. Men samtidigt ska vi vara lite glada för detta då vi har god tid på oss att bygga upp ett sug.

Tipset är därför att exempelvis inte använda golfsimulator om du nu har tillgång till en sådan hela vintern utan ta ledigt ett tag iaf. Kom bort från golfen och tänk på annat. Förbjud dig själv att tänka golf t ex under julen och sedan över nyår. Passande är att de stora tourerna inte går för fullt vid denna tidpunkt så det är lite allmänt lugnt.

Hitta suget för golf på Golfprylar.nu

Sen måste det så klart sägas att det inte räknas som att tänka golf att komma in här på Golfprylar.nu och köpa lite golfjulklappar. Det är enbart trevligt och inget annat 😉

Sätt att hitta suget kan vara att läsa en bra bok om golf, titta på någon tävling eller se en golffilm. Caddyshack gör väl alla sugna på golf? Här brukar Masters spelas ungefär samtidigt som banorna är på gång att öppna upp. Svårt att inte bli sugen när man ser golf spelas där. Sen gäller det bara att inte hänga upp sig på att träden inte ens har löv här vid den tiden på året.

Kroppen

När åren börjar ticka på är det lätt att kroppen börjar dra på sig skavanker av olika slag. En del av det lite mindre slaget kanske man skjuter upp att kolla upp under golfsäsongen. Vintern är då ett perfekt tillfälle att ta tag i healning av kroppen.

Kanske ska du besöka någon kunnig person som kan hjälpa dig med ryggen, armbågen eller var det nu är du har ont. Perfekt tid under vintern för kroppsunderhåll.

Fysiken

Cykling är bra träning för golfaren under vintern

Du ska lägga dig på sofflocket och slöa under vintern men bara lite lagom. Låt det inte gå för långt så att du tappar allt som du byggt upp under golfsäsongen.

Kondition är viktigt för att kunna spela bra golf. Har du sämre kondition är risken stor att du tappar koncentrationen och spelet under de sista 9 hålen. Sen kräver inte golfen att du är någon mästare på att springa maraton. Det räcker med att du har en hyfsad kondition för att orka spela.

Personligen är det cykling inomhus som gäller för att hålla igång under vintern. Cyklar även ute resten av året vilket är ett strålande sätt att hålla igång kondisen. Zwift inomhus under vintern passar strålande.

Försök därför att motionera även när golfen ligger nere. Motion i form av vanliga promenader är strålande t ex. Det behöver inte vara mer aktivt än att promenera flera gånger i veckan. Kan detta kombineras med annat blir det ännu bättre men bara promenader i sig är jättebra.

Mat

Om du rör dig mindre under vinterhalvåret är det viktigt att försöka tänka på det här med maten lite extra. Spelar du mycket golf annars bränner du många kalorier då som du kanske inte gör under vintern.

Tänk på detta när du ska äta och dra gärna ner på intaget en del för att inte lägga på dig onödiga kilon under vintern. Vilket är väldigt lätt att göra och som sedan tar några månader in på själva säsongen att bli av med.

Styrketräning och rörlighet

Har du orken och suget under vintern är det en perfekt tid att lägga ner lite tid på att träna i gymmet för att bygga upp styrka. Styrka som med stor sannolikhet kommer att göra dig till en bättre golfspelare samtidigt som du kommer att må bättre.

Gillar du inte styrketräning kanske flexibilitetsträning är din grej istället. Att vara flexibel är också avgörande för att kunna spela bra golf. Lite yoga kanske är vad du behöver?

Bäst är självklart att både träna styrka och rörlighet.

Analysera ditt spel

Analysera ditt golfspel under vintern.

En personlig analys av förra årets säsong är enligt följande. Den vanliga hooken var en katastrof i början av säsongen för att sedan bli lite bättre med tiden men fortfarande var den ett stort problem. Närspelet som vanliga är min starka sida var under all kritik förra säsongen. Det som var bra var att jag spelade mer golf än vad jag gjort de senaste säsongerna.

Detta var bara en väldigt grundläggande analys av mitt spel. Utan problem kan du göra en djupare analys av hur du spelade förra året.

Men denna enkla analys kan jag dra några slutsatser iaf. Jag måste försöka få ordning på den där hooken. Att jag har en vänsterskruv är helt ok men det måste vara mer kontrollerat. Nu var det för illa. Närspelet vet jag att jag har i mig så där var nog problemet mer att koncentrationen var för dålig. Alltså säsongen som kommer måste det bli bättre fokus där.

Att det spelades mer golf förra året var bra och trots att spelet var uselt de flesta ronderna var det även skojigare att spela. Säsongen som kommer ska det alltså bli ännu mer golf är målet.

Hur din analys ser ut är helt personlig då vi alla ställs inför olika lägen och möjligheter. Viktiga är att göra en analys oavsett för att kunna bättra sig. Eller om du var nöjd min din nivå hur du isf ska kunna fortsätta att hålla den.

Golfklubborna

Det går att sitta och drömma om att köpa nya golfklubbor under vintern. Men det är inte vad vi tänker på här utan det vi tänker på är underhåll av de du redan har.

En ordentlig tvätt av klubbhuvudet mår alla klubbor bra av. Kanske är dina grepp slitna och behöver bytas ut. Vad kan vara en bättre tid då att göra det än under vintern så att klubborna är redo för utförande av stordåd direkt i inledningen av säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>