Vad kostar det att spela TPC Sawgrass

Nu har vi precis avslutat The Players 2024 där vi såg Scottie Scheffler försvara sin titel och Ludvig Åberg imponera i sin debut.

När det gäller golfbanor i denna värld som man blir mest sugen på att spela när man ser den på TV måste Players Stadium Course på TPC Sawgrass ligga väldigt bra till. Augusta är självklart en stor favorit och troligen etta. Sen ser även de riktiga linksbanorna intressanta ut men på ett litet annat sätt.

Sawgrass ser kanske ut att vara en mer intressant bana än Augusta egentligen men att Augusta har mer av en mystik runt sig och troligen är vackrare. Banor som Pebble Beach t ex ligger självklart högt på en lista av detta slag.

En stor sak som skiljer Sawgrass från Augusta är att det faktiskt är fullt rimligt att spela där. Du kan boka en tid om du vill medan det ju inte går på Augusta. Frågan är bara vad det skulle kosta att göra en resa till Florida för att spela banan.

Den tänkta resan

Jag kommer i den tänkta resan försöka att använda ungefär där jag själv bor som exempel för vad det skulle kosta. Skillnaden blir egentligen lite hur man måste resa här i landet för att ta sig till flygplatsen. I mitt fall från trakten runt Jönköping är det rimligt att ta sig till antingen Kastrup, Landvetter eller Arlanda.

Att åka till USA för att sedan bara stanna där en dag, spela och flyga hem låter inte rimligt. Egentligen anser jag nog att en resa så lång som denna bör vara minst två veckor. Men här kör vi på en vecka.

Tanken är sedan att hålla nere priset också. Det går alltid att spendera mer pengar om man vill men här flyger vi ekonomi och boende försöker vi hålla nere priset på också.

Jag räknar nu en resa för två vuxna i detta exempel. Sen kommer jag inte att kolla priserna supernoga. Kollar t ex inte om det finns exakt flyg som skulle passa med de tiderna jag har hittar för Sawgrass. Eller att det verkligen finns lediga platser på hotellen. Antagandet här är att det finns likvärdiga priser även när man kollar mer exakt med tider.

Smidigaste sättet att resa till USA är flyg

Flyg

Kollar jag flyg verkar det ganska hugget som stucket om man ska flyga från Landvetter eller Kastrup. Lite billigare från Landvetter men samtidigt behöver jag ta bilen dit. Till Kastrup går det att ta tåget hela vägen. Kostnaden för tåget är ungefär samma som det kostar att parkera bilen på Landvetter en vecka men då ska bilen köras till Landvetter vilket kostar en del.

Slutliga valet förr nu på Landvetter då det känns lite smidigare och kanske är någon hundralapp billigare.

Kostnaden för flyget är 8 300 kr tur och retur. Till detta kommer ca 500 kr parkering. Sedan får vi lägga till i runda slängar 500 kr för själva bilresandet i form av bränsle och övriga bilkostnader. Summan blir alltså 9 300 kr för flyget till USA.

Golfkluborna ska självklart med på resan. Det går att hyra men då vi tänkt att det spelas flera ronder på resan är det troligen skönast att spela med sina egna klubbor. Det finns lite olika regler när det gäller klubbor på flyg. Vissa bolag verkar t ex gå med på att du ersätter vanligt bagage med en bag. Sen kan det nog behövas bagage (utöver handbagage) på resan varför detta nog inte är ett alternativ. Pris för klubborna kan isf vara runt 1 000 kr.

Totalt får vi alltså räkna med 10 300 kr för flyg och golfbag.

Boende

Bo på hotell under din resa till Florida

Boendet behöver inte vara så avancerat utan några lite enklare fungerar bra. Vi är där för att tänka golf hela tiden inte bry oss allt för mycket om hotellrummet. 800 kr per natt verkar det gå att finna rum för på ett enklare boende men där man iaf har toa själv.

En vecka räknar de som fem dagar även om jag inte riktigt vet hur det går till. Men isf går det att hitta pris från ungefär 3 500 kr. Vi talar då självklart om hotellen som inte har bästa betygen direkt.

Här får man så klart göra ett val hur enkelt man vill ha det. I denna prisklassen finns det boenden som har betyg mellan 4 – 5 på booking.com vilka kanske inte är superheta direkt.

Det intressanta är att billigaste boendet jag får upp faktiskt har 6,5 i betyg vilket känns fullt rimligt och det kostar 3 372 kr när jag kollade.

Men låt oss säga 3 500 kr för boendet.

USA landet för bilar

Du som har tänkt att åka till USA och spela golf och allmänt röra dig behöver troligen en bil. Hyra en bil under en vecka känns därför som den bästa lösningen.

Ska man köra bil i en vecka spelar det dock mindre roll vad man har för någon bil. Vi kollar därför billigaste bilen och då verkar priset ligga på ca 200 dollar.

Till detta tillkommer det så klart bränsle. Bensinpriset just nu verkar vara runt 9 kr litern där. Låt oss bara för enkelhetens skulle säga att man kör 10 mil per dag och att bilen drar 1 liter per mil. Högt räknat jag vet men kanske lågt räknat i mil per dag istället. Summan hamnar någonstans runt 600 kr iaf. Sen med hyran då på 200 dollar ligger vi lite under 3 000 kr. Men låt oss avrunda det till 3 000 kr för transport under tiden vi är i USA.

Om du ska spela golf i USA en vecka är det nog bäst med en hyrbil

Övriga kostnader

Självklart ska du äta eller göra annat än att stirra in i väggen hela tiden du är där osv. Men detta skippar vi helt i denna uträkning utan här fokuserar vi på Sawgrass och ronden där. Men en snabbsökning på andra banor i närheten säger att det går att få priser från 14 dollar och sedan uppåt. Rimligt pris att tänka sig kan nog ligga på en ca 40-50 dollar per rond.

Vad det kostar med mat osv går i princip inte att räkna på då det ju är väldigt beroende av vad du väljer. Men äter du två Big Mac Meal per dag får du betala ca 250 kr för detta per dag 😉

Använd den siffra hur du vill eller absolut inte. Sen nöjen rent allmänt kostar så klart med det tar vi inte med här.

Sawgrass – The Players Stadium Course

Nu har vi kommit till själva slutmålet för denna resa och det är att spela på denna bana. Det första man kan säga är att det inte är superenkelt direkt att få teetid här. Om du inte bor på hotell vid banan kan du bara boka tid 14 dagar i förväg. Vilket kanske inte är smidigast direkt för en resande från Sverige direkt.

Men vi tänker nu att du hittar en tid. Det finns tider när jag kollar nu ska sägas så omöjligt ska det inte vara på något vis. Bara att resan inte kan planeras allt för lång tid i förväg. Greenfeen verkar då vara som billigast 650 dollar per person och går upp mot 900 dollar.

Här kan tilläggas att det är som dyrast att spela från september till maj som är i det spannet jag kollar på nu. Då är lägsta pris 650 dollar. Spelar du juni – augusti går det att komma undan med det ”låga” priset på 450 dollar. Kan dock troligen vara ganska varmt att spela där då.

Det som ingår i priset är själva rätten att spela så klart, golfbil, forecaddie och en hink på rangen. Läser man runt lite verkar det som att det anses vara kutym att tippa sin forecaddie med 40 dollar. Nu förutsätter vi att det är för gruppen vilket är 10 dollar per boll.

Vill man spela med en caddie kostar det 125 dollar per person om man ska ha en egen. Delar man på en caddie så är priset 85 dollar per bag. Sedan ska det så klart tippas här också eftersom vi är i USA och då verkar det vara 50 dollar per bag. Om man vill ha caddie eller ej är en fråga men om det är någonstans man ska ha det måste det vara på en bana av detta slag. För våra två spelare om de skulle dela skulle det isf handla om nästan 3 000 kr för denna tjänst. Värt eller ej det är frågan det. Svårt att tro att jag skulle betala det iaf om jag inte hade många nollor på mitt bankkonto med iaf en etta framför.

Priset för själva ronden är alltså för våra två spelare minst 13 000 kr. Lägger vi till caddie är vi uppe på 16 000 kr som billigast. Finner du ingen billig tid att spela på kan det dra iväg upp mot 21 000 kr.

Låt oss summera

Vad kostar det för 2 personer att åka till TPC Sawgrass och spela en rond

Frågan som jag ställde från början var hur mycket det skulle tänkas kosta att resa till USA och spela en rond på TPC Sawgrass. Nu när vi har kommit fram till de olika delarna som kostar är det därmed dags att göra en summering.

Det vi ser snabbt när vi summerar det hela är att priset för golfandet står för den absolut största delen av kostnaden med sina 13 000 kr. Resan till och från ligger på lite över 10 000 kr för två personer vilket kanske känns mer rimligt.

Egentligen är det lite intressant att en sådan viktig sak som att bo under tid hela resa bara står för lite över 10 % av vad hela utflykten kostar totalt. Man får allt säga att det i sammanhanget låter prisvärt.

Sen som jag varit inne på är detta egentligen bara en uträkning av vad det kostar att åka dit och spela just den banan. Det troliga är att man vill spela fler banor när man väl är där och att det då får läggas på i runda slängar 1 000 kr per bana för två spelare. Sen om man åker till Jacksonville som det är frågan om och väljer att spela andra banor än Sawgrass blir resan så klart billigare.

Valen som är gjorda är ju här även ofta bland de billigare. Du skulle utan problem kunna lägga på många tusen extra för boendet t ex.

Men 15 000 kr per person går det att få en resa av detta slag för om man inte gör något annat. Mer realistisk summa om man ska göra annat under veckan är kanske 20 000 kr per person. Lägger man sedan på en vecka till blir detta ju en klart billigare vecka.

Boendet går så klart upp i pris och även hyrbilen. Men flyget blir inte dyrare exempelvis. Det är rimligt att tänka sig att kostnaden ungefär går upp med 3 250 kr per person och extra vecka i de fasta kostnaderna.

Om en person vill göra resan själv blir det inte billigare direkt. Flyget blir så klart halverat och greenfeen blir halverad. Men alla andra kostnader som hotell, hyrbil och parkering är samma oavsett.

Frågan nu när man vet vad det kostar är om man tycker det är värt att göra resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>