Unika golfhål i världen

Det finns massor av golfhål som sticker ut på olika vis. Vi har alla spelat hål som är riktigt tråkiga, dåligt utformade, riktigt spännande, allmänt bra osv osv. Här kommer därför en lista på ett antal hål som verkligen sticker ut i mängden.

Legend Golf & Safari Resort, Sydafrika (Hål 19)

Vi börjar listan med kanske det mest spektakulära hålet som finns i världen. Kort och gott kan man beskriva hålet som ett ca 400 m långt par 3 hål som enbart har en höjdskillnad på även det ca 400 meter. Tydligen ska det krävas ett ca 260 m långt utslag för att hamna på green. Inga problem alltså!

Legend Golf & Safari Resort, Sydafrika (Hål 19)

Du står alltså uppe på ett berg och slår ut mot en green som ligger långt långt nedanför dig. För att ta dig till utslagsplatsen krävs det en helikopter. Hålet är alltså inte för den höjdrädda spelaren om man uttrycker sig milt.

Visst är det en form av gimmick att göra ett hål som detta men upplevelsen att spela hålet lär vara hisnande. Utsikten är det inget att klaga på.

Banan i sig verkar inte vara så dyr att spela då jag hittar uppgifter om att det kostar ungefär 400 kr. Dock får man lägga till ganska ordentligt för att spela just detta hål. Tillägget verkar vara 2 000 rand vilket motsvarar ca 1 150 kr när detta skrivs. För det får man spela ett golfhål, åka helikopter och en dvd med ditt slag.

Hål 3B – Pacifico course Punta Mita Golf Club i Mexiko

Det är något speciellt med korthål och massor av vatten. Missar du denna ö långt hamnar du med lite tur på Hawaii. Har du en slice eller hook är det snarare Japan eller Australien som du träffar. Sammantaget är det alltså seriöst med fritt vatten bakom detta spektakulära hål i Mexiko.

Hålet spelas ungefär 160 meter till en naturlig ö ute i havet. Detta ska tydligen vara det enda hål i världen är du slår ut mot en ö i ett hav. Är det lågvatten går det att ta sig ut själv till ön via den lilla vägen. Är det inte detta så finns det anställda där som kör ut i ett amfibiefordon.

Hål 3B – Pacifico course Punta Mita Golf Club i Mexiko

Den naturliga frågan är då varför detta hål inte bara heter hål tre som på en normal bana utan hål 3B? Svaret på detta är att hålet kan vara extremt tufft att spela. Det är lätt att tänka sig vilka vindar det kan komma in från havet och då hålet spelas ganska långt kan det helt enkelt bli alldeles för svårt för många spelare.

Därför finns det ett annat hål 3A som det går att välja att spela istället som inte är ett slag ut i havet utan ett vanligt hål. Det vanligaste verkar dock vara att man testar att spela bägge hålen. Kan nog vara bra att ha några extra bollar i bagen den dagen man är där.

Billigt är det heller inte här att spela då det är en privatklubb så antingen ska du äga fastighet där eller vara en gäst till medlem alternativt att bo på något av hotellen som ligger vid banan. Priset på hotellet är säkerligen inte billigaste och till detta kommer en greenfee som varierar från 195 till 240 dollar beroende på säsong. En bra slant alltså.

Coeur d’Alene Resort Golf Course hål 14 – Den flytande greenen

Ögreener är inte helt ovanligt och i hålet innan hade vi just en sådan där man slog ut i Stilla havet. Här är det inte ett stort hav som ligger bakom denna green som gör det speciellt utan det är en vanlig sjö.

Coeur d’Alene Resort Golf Course hål 14 – Den flytande greenen

Det som är riktigt speciellt med detta hål är att avståndet på hålet justeras genom att flytta greenen inte att teen flyttas. Något som man kan uppnå om man har en flytande green vilken via ett kabelsystem kan flyttas.

Greenen väger ca 22 000 ton och kan spelas från ca 80 meter från kortaste tee upp till ca 200 meter från backtee. Vanligast spelas dock hålet ca 125 – 150 m långt. Känns helt klart som det är ett hål man ska ha bra koll på sitt sikte inför då det inte är förlåtande direkt. Efter utslaget är det bara att ta båten ut till greenen.

Hålet hittar du på Coeur d’Alene Resort.

Elfego Baca Shootout – Tävling o hål i ett

Utan att ha koll på alla golftävlingar i världen så har jag svårt att tro att det är vanligt att de spelas över enbart ett hål. Men detta är just tävlingen där det görs och vi ska nog vara glada över att det inte är mer än ett hål.

Hålet börjar på en bergstopp som ligger på 2 220 meters höjd över havet. Sedan spelas hålet nerför detta berg ungefär 4,8 km. Greenen är en fin 15 meter i diameter grusgreen det snälla är att du bara behöver komma inom denna cirkel för att ha hålat ut.

Gillar du fina fairways osv är detta heller nog inte hålet för dig då sådant inte existerar utan marken är som den är.

Reglerna är ganska enkla. Du får 10 st bollar och ska få i bollen i hål. Slår du bort alla bollar är du diskad. För varje boll som försvinner får du ett slags plikt. För att ha en chans att hitta din boll efter slaget får du ta hjälp av tre personer som hjälper till att spotta bollen.

Dessa hjälpredor sprider ut sig där man tror bollen ska hamna och sedan gäller det för dem att försöka röra sig snabbt i den svåra terrängen utan att slå ihjäl sig mer än halvt för att hitta bollen.

Rekordet att ta sig hela vägen på så få slag som möjligt är 9 st vilket ger en slaglängd på nästan 500 meter i snitt. Annars är en normal score runt 18 – 20 slag.

Snittlutningen på hålet är över 16 % och man måste hålla utkik efter både skorpioner och skallerormar.

Ett intressant hål helt klart.

Slå nerför berget

Brickyard Crossing Golf Course hål 7 – 10

Visst är detta en lista på de enskilda golfhålen som sticker ut mest men för att frångå den regeln lite har vi här 4 hål som kommer med på listan. Brickyard Crossing är det vi är på denna gång.

Det speciella med dessa hål är inte layout eller något sådant utan det är var de är placerade. I detta fall var de är placerade inne i.

Den som tänker på golf och motorracing i som två liknande saker har nog en hjärna som är konstruerad på annat vis än de flesta av oss. Dock hindrade detta inte amerikanerna att bygga in fyra hål inne i Indianapolis Motor Speedway. För dig som inte är insatt inom motor så tillhör detta en av de allra mest kända motorbanorna i världen där det både finns en ovalbana och en vanlig racingbana. Indianapolis 500 som körs här tillhör de allra mest åtråvärda racen som det går att vinna inom motorsport.

Indianapolis - Brickyard Crossing Golf Course hål 7 – 10

Nullarbor Links, Australien – Världens längsta bana

Om vi har brutit mot reglerna med att ha fyra hål i ett är det väl lika bra att fortsätta med detta och lägga till en hel bana. Denna gång Nullarbor Links i Australien.

18 hål med par 72 känns som standard men avståndet mellan hålen är allt annat än standard. Snittavståndet är 66 km mellan varje hål och längsta avstånd är 20 mil mellan två hål.

Är du en spelare som tycker det är svårt att spela på en full bana en lördagsförmiddag då du tappar rytm osv har nog svårt om det ska ta över 2 h att åka i bil mellan två hål. Banan består av 7 hål från redan existerande golfbanor och sedan 11 som skapats för just denna goda sak.

Konstgräs används på green och tee på de konstruerade hålen och mellan dessa är det den naturliga öknen. För att inte skada naturen används matta eller peggar på hela banan och lite roligt är att spelarna uppmanas att inte köra sin bil på fairway. Något som vi knappast hör om en vanlig svensk bana.

Nullarbor Links, Australien – Världens längsta bana

Det finns fler

Det finns utan tvekan massor av hål och golfbanor som sticker ut i världen och ska man lista dem alla är det ett gediget jobb. Du har banor med hajar i vattnet, krokodiler, ormar eller andra farliga djur. Sedan finns det hål som går över landsgränser som t ex här då vi har en bana som både ligger i Finland och Sverige. Det finns hål där som passerar tidzon vilket gör att ett slag kan vara i luften mer än en timme.

Som sagt var finns det massor av golfhål men för tillfället nöjer vi oss med dessa som alla är klart intressanta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>