Sveriges första golfklubb för kvinnor

Den senaste veckan har nyheten droppat om en golfklubb enbart för kvinnor. En sak som jag själv har lite svårt att veta vad jag ska tycka om då det finns både fördelar och nackdelar.

Exakt hur klubben fungerar har jag inte riktigt koll på men jag tror att det egentligen är en förening som är medlem i och då får spelrätt på Golfstars banor. Det är alltså inte en egen bana och klubb i vanlig mening. Vilket även gör frågan ytterligare lite lurigare tycker jag.

Min grundinställning är nämligen att alla ska ha rätt att bilda grupper, klubbar osv som de själva vill. Jag har alltså inga problem med att det finns golfklubbar som enbart tar emot manliga medlemar. Green Queens som damklubben heter har regler som säger att alla medlemar måste vara kvinnor mellan 22 – 39 år. Vilket också är helt okej enligt mig. Om man vill starta en golfklubb för alla med grön, lila eller grå hudfärg kommer inte jag klaga. Klubbar för folk från ett visst land eller vad som ska vara fullt tillåtet. Det finns nog bara en klubb som vore olämplig och det är en för vänsterhänta för det vore liksom orättvist mot alla andra som inte får vara med i en grupp med de bästa personerna.

Du ska få starta en grupp, förening, klubb eller vad som någon startar ska få göra detta med likasinnade om de önskar. Det är egentligen inte samhället som sak avgöra vem som får vara med i någon sammanslutning utan självklart medlemarna. Vill en grupp då ta in alla tänkbara medlemar är det ju helt upp till dem och vill de inte så visst.

Alltså rent grundmässigt är jag positiv till en klubb som denna. Det jag är lite tveksam till är bara om resultatet blir positivt på det stora hela.

Golfen har som mål att det ska vara 50 / 50 med herrar och damer som spelar. Nu gillar jag egentligen inte mål som dessa då det betyder att man aktivt jobbar för att uppnå ett visst resultat inte att man jobbar för att uppnå det bästa resultatet. Jag tycker alltså att man ska jobba för att så många som möjligt ska trivas ute på klubbarna. Det innebär att lösa frågor för bägge könen, åldersgrupper eller vad det nu kan handla om. Inte att bara sikta mot att det ska vara lika många kvinnor som män som spelar golf.

Alla kommer aldrig att bli nöjda det är bara att acceptera men om man kan komma nära så visar det sig kanske att det är 60 / 40 eller 40 / 60 som är fördelningen. Vi kan nog vara ganska säkra på att det inte är exakt lika många kvinnor och män som vill spela golf. Man ska sikta på en naturlig fördelning oavsett vad den är istället för ett konstlat mål.

Sen tror jag det råder lite tvivel om att det finns mer att jobba med inom golfen för att få kvinnor att trivas så det är självklart bra att man jobbar med det.

Risken att resultatet blir dåligt är reaktionerna som det här kommer att få. För det är väldigt lätt att tänka i banor enligt följande. Varför blir det ett sådant snack om klubbar som Augusta bland kvinnor när de själva startar liknande klubbar?

Vi får helt enkelt vänta att se vad detta leder fram till. Är väl bara att hålla tummarna att det blir som de själva tänkt och att det kommer ut fler damer på banorna. Jag befarar bara att det krävs ett stort tummhållande för att män som ser ner på kvinnor inte kan utnuttja detta för att framföra sin propagande effektivt.

Om du är intresserad av att gå med i Green Queens Golf är tipset att besöka deras hemsidan och läsa mer om dem där. Bara att följa denna länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>