Spelstrategi inom golfen

Jag har på senare tid deltagit i lite diskussioner om det här med spelstrategi som är ett mycket intressant ämne. För det verkar så otroligt olika vad personer tänker när det gäller strategi när de spelar.

Att välja slag är inte alltid det enklaste då det är en mängd olika faktorer att ta hänsyn till innan bollen klappas till. Vi har väder, avstånd, form, spelform, kvalité osv osv. Totalt blir det ganska mycket att fundera över och det verkar som att många antingen lägger sig i något av ytterlägena där då vilket är att spela aggressivt hela tiden eller vara försiktig.

Veta varför man gör något

Många gånger har jag ställt mig frågande till spelare som alltid tar fram drivern när de kommer till ett par fyra eller femhål. Slår man inte långt och drivern är säkraste klubban kan det mycket väl vara rätt att slå den nästan alltid men det är inte det som är grejen riktigt utan att det verkar som man alltid plockar den oavsett vad och inte tänker på det. Har spelat själv med flera spelare som gör detta och när man frågar dem varför de tog klubban så har de inte ett bra svar. Mina tankar om spelstrategi kan nästan sammanfattas med en enkel mening och det är. Du ska alltid ha ett bra svar varför du gjorde X.

Varför ett val togs skiljer ju sig och det finns inget automatiskt rätt men det gäller att verkligen tänka till innan något görs. Jag kan t o m tycka det är okej om en spelare säger sig alltid välja drivern för att han betalade massa tusen kronor för den och därmed vill använda den hela tiden. I mina ögon finns det inget som säger att en spelare alltid måste jaga lägsta scoren utan ifall spelaren som i detta fall vill känna ekonomisk vinning i ett val är det okej. Alltid spela aggressivt för att chansen är större då för birdie eller eagle även om snittscoren blir högre är heller inte fel utan ett val av vad man finner roligast.

När jag började spela hade jag ”turen” att börja spela med spelare som alla hade längd och ett visst strategiskt tänkande. Sen med tiden kanske jag inte håller med om alla besluten som fattades med det är en annan sak för det gjorde det naturligt för mig att alltid tänka till.

Spelstrategi och hcp

Nu spelar jag med ett ganska lågt handikapp men det här med spelstrategi har egentligen inget med hcp att göra utan det är bara valen som skiljer sig åt. Har jag 170 meter kvar t ex och det finns en bunker framför green tror jag fortfarande att bästa alternativet är att försöka spela upp på green vilket inte alls är säkert att en 28 hcpare tycker. Det gäller helt enkelt att jobba efter de förutsättningarna man själv har och göra det allra bästa av läget vilket det känns som många inte gör. Har även lite av känslan att många med högre hcp ofta inte bryr sig lika mycket om strategin vilket jag tycker är lite tråkigt. För även om de inte har som mål att blir några låghandikappare så är risken stor att slag i onödan försvinner bara genom dåligt planerande.

Större guide

Planen har här nu länge varit att skriva ihop en större guide om detta ämne där jag tar upp olika exempel på situationen och hur man kan tänka inför dessa. Problemet har bara varit att tiden för att göra detta projekt inte har funnits där det senaste halvåret då det har varit fullt upp med jobb med andra saker. Förhoppningsvis kan tiden infinna sig iaf innan nästa säsong startar för det är ju en sak som det finns mycket att säga om varför det även kommer ta lång tid att få ihop en bra guide. Tror många skulle ha bra nytta av att läsa en guide av det slaget då det kanske kan öppna upp för att de tänker lite mer när de spelar vilket knappast kan vara negativt.

Uppdatering – Denna guide kan du numera hitta i vår avdelning för Spelstrategi / course management.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>