Inför den nya säsongen

Hittills har det varit en ganska mild vinter här i Småland känns det som, även om det så klart snöar utanför fönstret när denna texten skrivs. Men denna snö räknar jag med försvinner inom några dagar så att drömmarna om grönt gräs ska börja bli mer realistiska.

Frågan är lite då vad man ska försöka göra inför säsongen? Något jag tänker kolla lite närmare på här med lite förslag och bara allmänt babbel 😉

Sätta upp mål

Mål är otroligt viktigt för varje golfare. Den som inte har några mål kommer med stor sannolikhet inte att uppnå dem heller. Vintern är en väldigt passande period att just fundera igenom vilka mål man ska ha med säsongen.

Sätta upp mål inför den kommande golfsäsongen

När vi talar mål behöver det absolut inte vara att du ska blir bäst på klubben då du sänker ditt handicap en massa. Personligen har jag i princip helt slutat att bry mig om HCP de senaste fem åren eller om det är ännu fler. För mig handlar målen istället nästan helt om att spela golf.

Grundmålet för mig är att försöka få till minst en rond i veckan. Ett passande mål då det blir ganska ordentligt med golfande om man håller sig till minst detta. Sen vore det självklart bra att spela ännu mer men då ska det passas in i allt annat. Ditt mål behöver absolut inte vara att spela en gång i veckan utan kan vara att spela varannan vecka eller flera gånger per vecka. Eller har du inte mål alls som handlar om mängden golfen du ska spela utan det kan också vara prestation.

För det är absolut inget fel att ha mål om att bli bättre på golf då det kan motivera dig till att lägga ner tiden som krävs. Sen skulle jag kanske inte rekommendera att just sätta direkt ett mål när det gäller HCP utan mer att målet ska gälla att bli bättre på golf. En bättre spelare kommer att sänka sitt handicap varför man inte behöver bry sig direkt.

Annat mål du kan ha är att ställa upp i KM t ex i år. Visst är detta något för de bättre golfarna men det går att ha andra mål när det gäller tävlingar och aktiviteter. Kanske är du en äldre golfare och har som mål att ställa upp i veckoturneringen bland seniorerna på din klubb.

Aktiviteter kan vara att bli aktiv i själva klubben genom att hjälpa till med saker. Troligen kommer sådant också att öka din motivation för själva golfandet.

Utrustningen

Tillverkarna vill att du ska köpa nya klubbor varje säsong och det är möjligt att du själv egentligen vill det också. Men ekonomiskt är det inte bra direkt att byta klubbor för ofta.

Ibland behövs det dock och det är den här delen av året som du ska börja fundera igenom vad du behöver göra inför året. Kommer du fram till att nya klubbor behövs kanske de inte ska köpas just under vintern utan det är bättre att köpa dem en bit in i säsongen när du kommit igång.

Gå igenom din golfutrustning inför nästa säsong

Men kommer du fram till att du inte ska köpa nya utan att det finns andra grejer att göra är det vintern som används bäst för detta. Istället för att köpa nya klubbor kanske du bara ska byta greppen. Byta grepp som är ganska enkelt att göra själv om du så önskar. Vi har t o m för flera år sedan gjort en guide där vi visar hur man kan byta grepp med så får hjälpmedel som möjligt. Byta grepp kostar inte mycket i förhållande till att köpa helt nya klubbor.

Dock är inte utrustning enbart klubbor utan det är bag, peggar, handduk, kläder osv också. Fundera igenom vad du behöver där nu under vintern och gör de förändringar eller nyinköp som behövs.

Då vi driver en shop som sysslar med tillbehör vore det väldigt konstigt om jag inte stoppade in en länk till vår shop här. Bästa för dig är så klart att gå in och köpa massor av grejer av oss!!!

Kroppen

Golf är mer fysiskt än vad belackarna vill påstå. ”Golf är inte idrott utan det är bara en promenad och kräver ingen fysik”. Sådana uttalande har nog alla hört eller läst och de är lika hjärndöda varje gång.

Sen behöver självklart inte en golfare kondition i samma nivå som en maratonlöpare. Men bra kondition kommer med stor sannolikhet göra dig till en bättre golfare och en gladare golfare. Att börja sega till sista 5 hålen är sällan skoj.

Personligen cyklar jag och gör det även under sommaren vilket ger en god kondition. Nu under vintern handlar det mycket för mig om att hålla konditionen vilket görs cyklande inne på Zwift. För dig som inte cyklar så är Zwift ett onlineplattform där du cyklar inne på din cykel kopplad till en trainer och sedan för över datan till en onlinevärld där du kan tävla, träna eller bara cykla med tusentals andra cyklister.

Se till att sköta träningen under vintern.
Golfprylar ligger i hårdträning på Zwift

Ditt val av träningsmetod kanske är någon helt annan. Vanliga promenader ett antal gånger i veckan är t ex riktigt bra och mycket enklare motion kan det inte bli.

Yoga kanske är något för dig där du kan få upp rörlighet osv i kroppen plus styrka osv.

Viktiga är att du ser till att kroppen är igång när säsongen börjar så det inte tar någon månad in på golfåret innan du kan börja spela ordentligt utan att den stoppar dig (pga av sådant du kan träna upp).

Träna

Även om du inte kan spela golf ute finns det möjligheter att träna under vintern. Enklaste kan vara att ha en liten bit konstgräs i vardagsrummet och en hink du sen slår chippar mot.

En spegel kan också användas för att träna svingen då du enkelt ser vad som händer. Kanske inte roligaste direkt men kan vara lärorikt.

Har du tur där du bor kanske det finns en inomhushall där du kan slå golfbollar som vanligt. Lite rangeträning som det blir är strålande. I samma anda som Zwift för cyklister finns det ju även simulatorer för golfare.

Dyrt kanske att spela massor i dessa men att träna några gånger brukar inte kosta allt för mycket. Även en trevlig aktivitet för dig och någon eller några vänner är det. Perfekt för att bygga upp suget inför den ”riktiga” utesäsongen.

Läs & titta

Läs böcker om golf så om de handlar om själva spelet eller tips för att bli en bättre golfare. Titta på Youtube där du hittar mängder med klipp om golf. Du kan hitta allt från roliga tester med konstiga klubbor, spelformer till klipp med bra slag eller träningsvideos.

Följ de stora tourerna som spelar under vintern. En personlig favorit är Masters för att bygga upp suget för golf. För vem blir inte sugen på att spela när man ser den perfekta banan? Sen att träden här inte ens har löv den tiden på året glömmer vi bort.

Masters brukar även spelas ungefär i samma tid som banan här öppnar. I år spelas Masters 6-9 april och om vädrets makter inte är emot mig så borde det gå att kunna komma ut på gräset då.

Sammanfattning

I grund och botten handlar vintern om tre saker. Vara redo, bygga sug och hålla koll på utrustningen.

Träna upp kroppen så att den inte stoppar dig i början av säsongen. Titta igenom din utrustning och fundera på om det är något som behöver göras där. Slutligen bygg upp sug för att var taggad inför när banan öppna där du bor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>