Golfens sanningar

Hittade för ett bra tag sedan en lista på ett antal sanningar inom golfen och tänkte därför att jag skulle sätta ihop en egen sådan lista. Lite blandat med saker jag själv anser är sant och en del saker rent av snodda då de helt enkelt är sanna. Sen passade självklart inte allt på den listan då det var en amerikansk lista och de har ju en liten annan uppfattning om golf i det landet.

På det stora hela känns det iaf som att vi här har ett bättre vis att se på golfen. Visst blir det vanligare med golfbilar t ex men de allra flesta spelar ju utan sådan. I mina ögon borde man bara använda en golfbil i väldigt speciella fall som exempelvis den där skymningsrundan eller självklart om man av medicinska skäl behöver en sådan. Att gå är en sådan superbra träning att det bara känns onödigt att inte göra det. Sen verkar vi ju på det stora hela även ha ett klart mer avslappnat förhållande till golfen vilket är bra.

Sanning 1 – Spelarna framför kommer inte in under 120

Att hamna bakom folk det händer oss alla som spelar golf så det är ju en sak som bara tillhör spelet. Men varför ska det då alltid vara så att just de man själv hamnar bakom knappt kan spela spelet?

Egentligen behöver det inte vara att de är dåliga i sig då det ju inte är vad som tar tid. Utan mer att de älskar att hamna i alla skogsdungar och sen när de väl är klara med hålet ska det skrivas scorekort och en massa andra saker innan de masar sig vidare till nästa hål. Släppa igenom är heller inte något som ligger högt på deras lista.

Sanning 2 – Magneter

Golf är ett spel där det hela tiden gäller att undvika de där magneterna som finns överallt på banan. Konstiga är att bollarna ju inte är magnetiska men trots det dras mot alla möjliga hinder.

Detta gäller speciellt om du innan märker att det finns ett hinder på något ställe. Att säga till en medspelare att det där finns ett hinder ger samma resultat som att direkt gå dit och droppa en boll. Tyvärr gäller detta inte om man uppmärksammar något positivt för då kan du vara säker på att bollen går till alla platser utan just denna.

Varför finns det magneter i bunkrar och annat på golfbanan?

Sanning 3 – Varför kan inte allt stämma samtidigt

Golf kan lite enkelt delas upp i fyra olika delar vilka är utslag, inspel, närspel och puttar. Varför är det då så att dessa aldrig kan fungera bra allihop. Ena rundan slår man ju kanoninspel men kan inte sänka en putt om så sitt liv stod på spel. Nästa runda räddar du upp allt med puttern men då hamnar varje utslag i skogen istället.

Golfgudarna är sadister så enkelt måste det vara. Vet inte hur många gånger jag blivit sur på dem för att de ska jävlas.

Sanning 4 – Turen kommer bara fel dagar

Vissa dagar spelar man inte bra och så är det bara. Varför ska det då vara så att det är just dessa dagar som det där sneda utslaget tar ett träd ut studsar ut på fairway när det aldrig händer under rundorna när en sänkning är nära?

För vi vet ju alla att tur är något man har en viss mängd av och ifall man tar av det de dåliga rundorna blir det ju bara ett slöseri.

Sanning 5 – Alltid fel klubba med dig

Skogsmagneten har dragit till sig ytterligare en boll för dig. Du ställer bagen utanför skogen och tar med dig två klubbor in. Självklart visar det sig att dessa två du tog med dig var helt fel val och du står där med alternativet att antingen gå tillbaka och hämta rätt klubba eller slå med fel klubba.

Personligen väljer jag nog alltid då att slå med fel klubba även om det självklart ger ett sämre resultat. Känns bara så fel att gå tillbaka och byta klubba. Efter att detta har hänt mig många gånger har jag mer och mer börjat att släpa med mig bagen in i skogen för att slippa detta problem. Detta fungerar ju dock bara för oss som har en bärbag.

Sanning 6 – Rangen

Denna sanning kan enkelt förklaras. Dagen du värmer upp riktigt bra på rangen och träffar bollen kanon är även samma dag som du sen inte kan slå det enklaste slaget på banan. Positiva är att det även gäller åt andra hållet så en dålig uppvärmning är ett tecken på att ronden blir bra.

Sanning 7 – Självklart fel boll

17:e hålet och du ligger bra till för en sänkning. Utslaget är lite snett och hamnar i tjockt gräs. När du då ska leta efter bollen är det ju helt garanterat att bollen som du hittar inte alls är din. Din gömmer sig även om den borde vara lätt att hitta.

Sanning 8 – Gå för greenen på två

Detta är en sanning som jag själv råkat ut för mängder med gånger. Ett bra utslag på ett par 5-hål som ger en ganska okej möjlighet att gå för greenen på två, får inte vara för bra läge. En boll framför som är riktigt sega på greenen som gör att man måste vänta 5 minuter för att kunna slå in. Precis lagom med tid för att bollen bakom ska hinna ifatt och bli väntande på dig.

När slaget då ska slås blir det värsta skitslaget och man får skämmas när man ska gå efter den där toppade bollen. Då man knappt vågar vända sig bakåt för att titta på bollen bakom för de har troligen en stor skylt som undrar varför en sopa som du försöker att gå för greenen på två när du är så usel att det inte finns en chans att lyckas.

Sanning 9 – Banarbetaren eller andra visar sig alltid vid fel tillfälle

Detta är lite i linje med förra sanningen med skillnad att det normalt utspelar sig på tee. Dåliga slag lyckas vi alla med men varför ska de alltid inträffa när någon precis dyker upp. Den där drivern som hamnar i en buske 10 meter bort händer aldrig när det är folktomt på banan utan precis när de bakom dig kommer över ett krön så de hinner se till usla slag.

En annan variant på detta är på ett korthål när banarbetaren ska klippa gräset men vinkar fram dig först och du självklart knappt träffar rätt kommun alternativt bollen. Att arbetaren har ser detta 100 gånger per dag och inte bryr sig ett dugg är ju bara en oviktig detalj.

Sanning 10 – Genomsläpp = socket

Behöver nog inte säga mer än att bli genomsläppt är samma sak som att tappa ett slag då det inte finns en chans att slaget blir bra. Topp, luftsving, vattenbesök, out eller socket är enbart alternativen som finns att välja mellan.

Sanning 11 – Den icke krattade bunkern

En boll i en bunker kan vara allt från ganska lätt att slå till typ helt omöjlig att ens få upp. Dock det mest irriterande som händer alldeles för ofta är att bollen lägger sig i ett fotmärke eller något annat likande som någon tidigare spelare varit för slö för att kratta bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>