Golf i coronatider

Det råder inget tvivel om att vi är i en speciell situation nu med viruset som sprids i världen. Många länder har satt väldigt hårda regler för vad man får göra medan vi här i Sverige har valt en annan linje. Det bästa vi kan göra nu är att följa råden som experterna ger då det ju är de som kan ämnet allra bäst. Sen vem som har rätt får framtiden utvisa. Hur är läget för golf då i denna kris?

Rekommendationerna är att vi ska försöka motionera så som vi har gjort tidigare då detta ju har stora fördelar för vår hälsa. Samtidigt ska vi försöka distansera oss från andra. På många sätt fyller golfen dessa bägge krav även om det finns lite saker att se upp med.

Nu ska det göras klart att jag absolut inte är någon expert utan de tips osv som jag tar upp här är sådana som kommer från myndigheter och som allmänt verkar vettiga.

Innan du spelar en rond

Det första som gäller och som även gäller för allt annat nu är att ifall du känner de minsta symptom på sjukdom ska du stanna hemma. Symptom är t ex hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående och värk i muskler och leder. Har du några av dessa ska du alltså stanna hemma om du inte är absolut helt hundra säker på att problemen finns av annan anledning. Stanna hemma är alltså det som gäller för de allra flesta av oss.

För att sedan inte utsätta dig och andra för extra ökad risk för smitta är det smart att boka tid på annat sätt än öga mot öga med personalen. Min golf kan du boka på, du kan ringa till klubben och andra sätt. Det går även att anmäla din ankomst i appar och går inte detta och det finns ett krav på anmälan kan det vara idé att föreslå klubben att de skippar detta krav för tillfället. Måste du betala på plats använd då helst swish eller kort istället för kontanter.

Res helst till golfbanan själv eller med personer du redan bor tillsammans med. Kollektivtrafik eller samåkning är inte att föreslå för tillfället.

Då klubbhuset och området omkring detta är en naturlig samlingspunkt på banan gäller et att försöka undvika denna plats så mycket som möjligt. Kom till banan kort innan, vänta inte där om du behöver vänta utan vänta då hellre på ett ställe där det inte är något folk. Se helt enkelt till att hålla avstånd till andra på klubben.

Under spelet

Värt att upprepa direkt här igen att generella tanken är att du ska hålla avståndet till med och motspelarna. Alltså inga handslag före och efter ronden t ex. 1½ till

Sen har vi lite sådana där allmänna saker där alla till stor del handlar om att inte ta i samma saker som andra. Du ska därför inte låna någon annan spelares klubbor, bollar eller peggar t ex. Finns det bolltvättar vid tee så undvik dessa. Scorekort finns digitalt och om detta inte är ett alternativ ha då ett eget och dela inte penna med någon. Golfbil är inte lämpligt att använda.

Hamnar du i en bunker är det naturliga för oss att snabbt leta efter en kratta för att fixa till det snyggt efter. Nu ska du dock inte göra detta utan använd din fot för att få det så bra som möjligt.

Regeländringen som kom om att man får putta med flaggan i passar här superbra att utnyttja (skulle du självklart ha gjort även om den regeln inte fanns) då det inte är en bra idé att röra flaggan utan ta upp bollen direkt själv. Låt heller inte någon annan ta upp din boll. Det finns klubbar som har ändrat hålet så att det inte är lika djupt eller liknande och vid dessa tillfällen säger reglerna nu att bollen räknas som hålad så länge som någon del är under markytan. Ronden är då fortfarande handicapgrundande.

Men om vi ska vara ärliga så är det ganska skit samma egentligen när det gäller att följa reglerna för tillfället. Tycker du att något är en risk så bättre att ”fuska” lite då golf ju faktiskt för nästan alla av oss bara är ett nöje. Självklart ska vi inte räkna handicap om vi inte följer reglerna men det finns massor av tid för det när denna kris är över.

Efter ronden

Som jag skrev innan inget handslag som tack för ronden. Går lika bra att säga det muntligt. Detta gäller självklart kramar också. Eftersom ni ska ha egna scorekort och pennor ska ni heller självklart inte signeras varandras scorekort.

Om du av någon anledning ska stanna kvar på klubben efter ronden för att äta, duscha eller vad som gäller det att fortsatt hålla ett bra avstånd till varandra. Ska du köpa något använd även här swish eller kort. En bra grundregel är även att det är svårt att tvätta händerna för ofta då en bra handhygien är viktigt.

Allmänt

Återkommande aktiviteter som seniorgolf eller damgolf är inte lämpliga för tillfället då de gör att folk samlas. Tävlingar rent allmänt är inte att bra för tillfället.

Är du i en riskgrupp är det ännu viktigare att försöka undvika risker. Sen behöver detta inte utesluta golf men förslag är istället att spela tidig morgon eller sen kväll och då göra det helt själv eller tillsammans med någon som du lever med. Gör du detta och använder app för att boka rond och anmäla dig ska du inte behöva komma nära någon annan alls. Skippa gärna t ex uppvärmningen på rangen utan gå direkt till tee.

Det finns risk att golfklubben har svårare med underhåll för närvarande vilket gör att det finns risk att gräset inte klipps lika ofta och andra underhållsgrejer inte utförs på samma vis. Detta är något vi får acceptera för närvarande.

Slutord

Se inte detta jag nu skrev som facit då det säkert finns saker jag missat att ta upp här. Det är bättre att vara försiktig och hålla extra avstånd och tvätta händer lite extra än att riskera smittan. För även om du själv är ung och inte löper någon större risk vid smitta så finns det alltid en risk och det kan även finnas större risker för andra i din närhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>