De bästa golfrundorna i historien

Vad som är den ”bästa” golfrundan är ju lite svårt att säga då det ju är ganska stor skillnad att skjuta 63 sista rundan på en major och att få till 59 slag en runda tillsammans med polarna.

Då det är extremt svårt att säga vilka rundor som är bäst ifall man inte tittar på score väljer vi här istället att titta lite på hur scorerna ser ut för de bästa kända rundorna.

59 slag brukar räknas som en magisk gräns som väldigt få golfare någonsin kommer att ens komma i närheten av. Men de bästa rundorna någonsin är klart bättre än detta. Sen ska man ju även säga att alla rundor som någonsin spelats inte är kända vilket gör att det kanske finns någon som har presterat rundor som är bättre än dessa vi här ska tala om. Men det kanske inte direkt är troligt då man nog vill skryta om en runda av det slaget.

55 slag

Även om det låter som en helt otrolig score så har detta iaf hänt fyra gånger i historien. 1935 lyckades E.F. Staugaard med detta på par-72, 5 870 meters Montebello Park i Montebello, Kalifornien. Dock vet man inget ytterligare om denna runda vilket kan göra det hela lite misstänksamt, men rekordet har funnits med i USGA och R&A rekordböcker vilket ger trovärdighet till rundan.

Nästa runda spelades av Homero Blancas 1962. Blancas som på detta tid var amatör gjorde denna runda i Texas på en par 70 bana under en lite mindre tävling. Banan finns inte kvar numera men var en niohålare där man hade två tees på varje hål för att det skulle bli lite skillnad på första och sista nio. Detta var dock en kort bana som bara var runt 4 600 meter. Blancas kom senare att bli en ganska känd golfare då han spelade på PGA Touren på 60- och 70-talet. Han spelade även i Ryder Cup och avslutade karriären med spel på seniortouren.

Se möjligheterna
lamnee / FreeDigitalPhotos.net

Nu börjar vi komma fram till lite mer modern tid och då lyckades Steve Gilley 2004 med denna bedrift. Hans runda spelades på Lynwood Golf & Country Club vilket råkar vara den bana där han växte upp vilket säkert hjälpte till. Banan i sig är en par 71 som mäter ca 5 450 meter vilket alltså även gör denna ganska kort. Gilley var en professionell golfare som hade vunnit många turneringar på lite lägre nivå.

Sista kända spelades 2012 av Rhein Gibson på River Oaks Golf Club. Det som är mer imponerande med denna runda är att fast att banan har par 71 så mäter den 6 260 meter ungefär. Vilket ungefär motsvarar vit tee på en vanlig svensk banan. Gibson hade tidigare i veckan slagit nytt klubbrekord på banan med 60 slag och formen höll i sig får man allt säga.

Guiness rekordbok

Dessa rundor är dock inte med i Guiness rekordbok då de dels ställer krav på att banan minst ska vara 6 500 yards (ca 5 940 meter) och att rundan ska spelas i lite större turneringar. Det finns även ganska många rundor som har gjort som ligger på 56 eller 57 slag som inte är med i rekordboken.

Bästa rundorna enligt rekordboken är 58 slag. Rekordhållarna enligt Guiness är de två japanerna Shigeki Maruyama och Ryo Ishikawa. 2000 spelade Maruyama på 58 slag i en kvaltävling till U.S. Open och Ishikawa lyckades med bedriften 2010 på den japanska touren.

Jason Bohn

En 58 runda som man kan nämna i sammanhanget men som spelade på en lite för kort bana är den som Jason Bohn satte ihop 2001 för att vinna en tävling på den kanadensiska touren. Det får man allt säga är att spela som bäst när det verkligen gäller.

Den stora ledarens hedersomnämnande

En runda som måste nämnas här är den lite lätt tveksamma som Kim Jon-Il ska ha gjort i början av 90-talet. CNN och andra medier rapporterade om att det i Nordkorean hade skrivits om denna runda. Sen om ens detta är sant är väl inte helt känt.

Se möjligheterna
lamnee / FreeDigitalPhotos.net

Rundan ska iaf ha spelats på den enda golfbanan i landet när den invigdes och Kim Jong-Il som aldrig innan den vecka hade spelat golf och som var lite över 50 år gammal drog till med en 34 runda. Alltså bara 38 slag under par och rundan innehöll t ex 11 hole-in-one.

Nu kanske de riktigt stora nyporna salt ska fram när det gäller denna runda. Men en rolig historia är det oavsett. Antingen är det ju lögn från västmedia, propaganda från Nordkorea (som för oss låter ganska dålig då den ju bara känns lite överdriven) eller är det helt enkelt så att Kim är den bästa golfspelaren i historien. Oavsett vilket alternativ som är det sanna är det lite intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>