Dags för mål inför den kommande säsongen

När detta skrivs i slutet av februari så finns det inte mycket som tyder på att det ska bli någon värre vinter som hindrar spel. Iaf här i mina trakter runt Jönköping så har vi nu plusgrader och prognosen från SMHI säger bara plusgrader de närmaste 10 dagar.

Därmed är vi troligen inne i mars utan att ha någon direkt snö att tala om. Sen kommer det säkert att komma lite mer snö vid något tillfälle men förhoppningsvis får det inte fäste utan det kan bli spel på sommargreener ganska tidigt i år.

Då det inte verkar vara allt för långt bort med lite spel känns det som att tiden börjar närma sig för lite tankar om vad jag vill uppnå under kommande säsong. Mitt tips är även att ni som läser detta också fundera över detta då jag iaf anser att det är bra att ha lite mål att gå efter.

Mål

Var målen är varierar ju sedan otroligt beroende på vilka förutsättningar man har. Det viktiga är dock att man har mål som är realistiska och då behöver det absolut inte vara att handikappet ska sänkas si och så mycket. Har det blivit lite spel de senaste säsongerna kan ett bra mål vara att försöka få till en runda per vecka eller kanske en varannan vecka.

Personligen tänker jag t ex inte sätta upp något mål då det gäller handikapp. Jag har redan så lågt handikapp att jag bara får sänka mig på tävling och några sådana har jag inga planer alls på att spela. Därmed är sänkning osv detta år inte aktuellt.

Sen om det skulle vara så att mitt spel utvecklas ordentligt under året så finns ju möjlighet att spela någon onsdagsgolf eller liknande för att se ifall det går att göra något åt handikappet. Men jag sätter inte någon press på mig att göra detta till skillnad från förra året då målet klart var att nå ner till nuvarande handikapp.

Mitt mål som spelare kommer istället att helt enkelt vara att jag egentligen ska bli bättre och då på vissa speciella saker. Som det är nu anser jag att mitt närspel är ganska bra och att det är det längre spelet som håller tillbaka mig från de riktigt bra rundorna. Därför har jag satt upp som mål att bättre på hur ofta jag träffar greener på rätt antal slag och hur ofta jag träffar fairway på utslagen. Då jag använder en sajt som heter Leaderboard.com för att föra statistik så har jag tillgång till bra siffror vilket gör det enkelt att mäta mina resultat. Du kan läsa mer om denna sajt i artikeln För statistik över dina rundor

Fairwayträffar

Detta är två väldigt viktiga statistiker för att få ner scoren. Tittar jag på resultatet över de 22 rundorna jag spelade förra året så träffade jag t ex bara 43 % av alla fairways vilket motsvarar strax över 6 av 14 st. Snittscoren på hålen som jag träffar fairway på är ungefär ett halvt slag lägre än om jag inte träffar. Skulle jag då kunna få upp resultatet till 8 träffade av 14 vilket är 57 % borde det innebära i snitt ett slag mindre per runda.

Bollen ligger så fint på fairway
Bild från Amfroey / FreeDigitalPhotos.net

Ett mål är viktigt att ha men det gäller även att tänka på hur det går att uppnå detta mål. Mina tankar här är att försöka spela ganska försiktigt från tee på par 4 hålen. Par 5orna är alltid målet att gå för två så då åker ju drivern fram för lite skoj måste det ju vara på banan ;). Nu spelar jag ofta inte speciellt agressivt som det är nu då min slaglängd redan är tillräckligt lång men jag kan fortfarande göra det mycket bättre. T ex är det ju inte ovanligt att fairway missas när ett mellanjärna tas fram till utslaget. Är ju lätt att tänka att det är ett enkelt slag och då försvinner koncentration och bollen hamnar i ruffen. Därför gäller det att ta smarta beslut och sedan utföra dem koncentrerat, när bollen sedan är slagen då är det istället läge att släppa på koncentrationen och ha lite mer ”skoj” tills dess att det är dags för nästa slag.

Greenträffar

Det andra målet att träffa greener oftare är det också en väldigt stor faktor för att få ner scoren. Förra året hade jag exakt 2,0 i puttsnitt när jag var uppe på rätt antal slag. Det betyder ju ett par i snitt vilket är okej, de dagarna som man spelar bra kommer ju snittet att vara lägre. Då mitt totala puttsnitt ligger på 1,66 är puttningen inte problemet så det gäller bara att ge fler chanser till birdie. Här ska jag försöka att gå från cirka 6,5 GIR per runda till säg 7,5. Är målet att bli riktigt bra på golf så är just GIR en otroligt viktig statistik att bli bra på. Nu räknar jag inte med att bli någon kung på banan detta år men ett litet steg till i utvecklingen vore trevligt att ta.

Dags att träffa på rätt antals slag
Bild från Amfroey/ FreeDigitalPhotos.net

Mitt sista mål är det allra viktigaste även om det inte har något alls med siffror att göra. Jag gillar siffror men det är inte alls för alla utan vissa spelar bara för att ha skoj vilket ju är en strålande anledning att spela golf. Jag har därför även satt upp ett mål om att spela minst två rundor golf varje vecka. För många kan detta vara ett stort problem då det finns familj och jobb att ta hänsyn till. Personligen lever jag själv och mitt jobb är otroligt fritt så jag kan ju spela golf på dagen för att sedan jobba på kvällen. Därför kan jag ha som ett mål att spela två rundor per vecka vilket om man räknar säsongen från april till september borde bli närmare 50 rundor totalt. Detta gör jag dels för att bli bättre på spelet men även för att jag behöve motionen. Det finns tyvärr ett antal extra kilo på kroppen och då är en runda golf ett otroligt bra sätt att förbränna kalorier. Äter jag bra och sedan spelar de tänka rundorna borde det vara ganska enkelt att få bort några kilo. Vilket skulle vara ett bra resultat för säsongen.

Om du mot förmodan har orkat läsa hit ner så hoppas jag att min text har givit dig lite tankar om hur du kan sätta upp mål inför säsongen. Något jag absolut tycker du ska göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>